Kip piri piri uit de oven
Dat de Portugezen meesters zijn in het maken van kip piri piri boven een houtskool barbecue, zal inmiddels wel redelijk bekend zijn. Maar kip uit de oven is ook wel een ding. Er zijn legio recepten te vinden voor een variant kip uit de oven. Hier in huis houden we allemaal wel van een beetje pit, dus een kip piri piri variant is wel een beetje een must voor iedereen. Gelukkig vindt iedereen het ook heel erg vervelend als ik weer eens wat in mijn hoofd haal om uit te proberen. Een recept is immers een leuke leidraad om je eigen draai aan te geven. Dat eindresultaat deel ik graag met iedereen in dit artikel.
Niet alleen maar pit
Natuurlijk heb je een basis nodig, in dit geval heb ik gekozen voor de tempero medio para frango en een piri piri met laurier en knoflook voor die extra smaak boost in de marinade. Los van de pit wou ik ook een hint citrus in de smaak hebben dus massa de alho com limรฃo e ervas mocht niet ontbreken. Met dit mengsel zou de kip wel heel lekker gaan smaken, zeker als het een hele middag in de marinade mag liggen. Mocht je zelf niet van heel erg pittig houden, maar wel van een smaak explosie, kies dan voor massa de pimentรฃo en een wat mildere piri piri.
Uit de oven
Voor dit recept heb ik gekozen om kip filets te gebruiken, in plaats van de gebruikelijke hele kippen, of kippenbouten. Waar je wel op moet letten met filets, is dat ze goed garen en niet te snel droog worden. Dat klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar het is echt zo. Als je een dikke filet hebt, dan heeft die meer tijd nodig om goed te garen als een dunne filet. En als je dan een dikke en een dunne filet naast elkaar in de oven legt dan is de dunne filet al helemaal uitgedroogd als de dikke filet net klaar is. Eigenlijk superlogisch, maar Chico en Gomez stonden er op dat we het even expliciet vermelden voordat je de keuken in duikt. Er is namelijk niemand die frango piri piri no forno queimado wil eten ๐
Frango no forno com Piri Piri
Equipment
- 1 oven schaal
Ingredients
- 6 stuks kip filet
- 3 el olijfolie
- 4 el tempero para frango
- grof zee zout naar smaak
- peper naar smaak
- piri piri naar smaak
- 1 el vinha d'alhos
Instructions
- Verwarm je oven voor op 200 graden
- Was de kip met water en dep deze goed droog
- Leg de kip in een ovenschaal
- Marineer de kip met de tempero para frango, vinha d' alho, zout, peper en piri piri. Zorg ervoor dat alle stukken goed bedekt zijn in de marinade
- Schuif je ovenschaal in de oven en draai deze terug naar 180 graden
- Na ongeveer 15 minuten even kijken of Chico en Gomez, ehm…, de kip al gaar is
- Mocht de kip nog niet helemaal gaar zijn draai ze dan even om en herhaal dat om de 5 minuten tot de kip gaar is.
Notes
- Wil je dat je frango piri piri รฉcht knalt van de smaak, laat de marinade dan langer intrekken voordat je de kip in de oven stopt. Een volledige nacht in de marinade is geen enkel probleem.
- Vind het het moeilijk om in de marinade de piri piri naar smaak toe te voegen, of eten er kleine kinderen mee, laat hem dan weg uit de marinade en zet een flesje piri piri op tafel zodat iedereen naar eigen smaak kan toevoegen.
- Heb er erg in dat als je een ander deel van de kip gebruikt, de oventijd moet worden aangepast. Vleugeltjes en drumsticks hoeven maar een minuut of 10, terwijl kipkarbonades of hele kippenpoten rustig 25 tot 30 minuten in de oven willen vertoeven.
Nutrition
Frango piri piri no forno
Hoe typisch Portugees frango piri piri ook mag zijn, geen kip wordt hetzelfde bereid. Iedereen heeft zijn eigen, vaak geheime, mix van ingrediรซnten om de te marineren voordat hij op de barbecue of in de oven verdwijnt. En iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor het deel of de delen van de kip om te gebruiken, want ook dat heeft invloed op de smaak! Dat ik in dit recept filets gebruik, wil dus niet zeggen dat je geen andere kipdelen kunt gebruiken. Ga je liever los op een kipkarbonade of drumsticks? Lekker doen! Het kan allemaal als je frango piri piri no forno maakt.
Linda maakt de lekkerste kipkluifjes uit de oven. Misschien moet ik eens weinig diplomatiek dit recept onder haar neus schuiven. Ik weet namelijk dat ze net kipkluifjes heeft meegenomen met de boodschappen. Ik ben benieuwd naar haar twist aan mijn recept…
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediรซnten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!