Mousse chocolate caseiro

Mousse chocolate caseiro | SaboresDePortugal.nl

Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zó óntzettend lekker! Zelfs als je niet zo bevooroordeeld bent over Portugees eten als wij ga je deze chocolade mousse ontzettend lekker vinden. Zeker als je hem ook maakt met Portugese chocolade. Die is bitterder van smaak. Hierdoor smaakt alles wat je ermee maakt nét even anders dan je gewend bent. En het allermooiste aan dit recept? Je hebt maar drie ingrediënten nodig. Lekker eten hoeft echt niet moeilijk te zijn!

Snelle chocolademousse

In een ver verleden hebben we op ons foodblog al eens een recept gedeeld voor het maken van een snelle chocomousse. Het maken van Portugese mousse chocolate caseiro kost je drie keer zo lang en dan is het nog steeds maar een kwartiertje werk. Als je het juiste gereedschap hebt in de keuken tenminste. Een goede mixer met garde is wel een echte must als je de eiwitten zo luchtig en stevig mogelijk wilt kloppen. En ook de gesmolten chocolade door het mengsel van suiker en eigeel kloppen gaat een stuk gemakkelijker (en sneller!) met behulp van een elektrische garde. Die elektrische garde maakt het ook direct een dessert wat heel leuk is om met kinderen te maken. (Lees; om spatels en kloppers af te laten likken ;))

Mousse chocolate caseiro | SaboresDePortugal.nl

Favoriet Portugees dessert

In Portugal is de huisgemaakte chocolade mousse van mijn schoonmoeder bij iedereen favoriet (Zelfs bij mij, maar ik doe een moord voor haar baba de camelo) en ook wanneer we uit eten gaan wordt er standaard op de dessertkaart gekeken of ze huisgemaakte chocolade mousse hebben. Zelfs Sergio, die je met vrijwel ieder dessert het continent af kunt jagen, is gek op mousse chocolate caseiro. Mét een bica en een mosquito met medronho er naast én een scheutje medronho om door de mousse chocolate heen te roeren, dát dan weer wel. Een Portugese gewoonte die ik aan me voorbij laat gaan. Zowel de chocolade mousse als de medronho vind ik héérlijk, maar door elkaar vind ik…nou ja…laten we het houden op “niet zo’n succes”. Ik zet mijn mosquito er wel gewoon naast.

Guilty pleasure

Omdat het zo gemakkelijk is om zelf Portugese chocolade mousse te maken, staat het hier in huis ook met enige regelmaat op tafel. Vreemd genoeg hebben we vaak niet heel erg veel reden nodig om te bedenken dat het weer eens geserveerd moet worden; Omdat het weekend is, omdat de week net is begonnen, omdat de zon schijnt, omdat het regent, omdat het een lekkere traktatie is na de BBQ, omdat er iemand blijft eten, omdat het hoort bij guur weer, omdat er niemand blijft eten en we dus niet hoeven te delen, omdat… Nou ja, de lijst is hier in huis redelijk eindeloos. En dan hebben we ook het geluk dat het vaak een verzoeknummer is als we gasten te eten krijgen. Daar geven we maar al te graag gehoor aan. Mousse chocolate caseiro maakt gewoon deel uit van onze schijf van vijf.

Mousse chocolate caseiro | SaboresDePortugal.nl

Mousse chocolate caseiro

De lekkerste zelfgemaakte chocolademousse. Mét of zonder alcohol.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Dessert, Nagerecht, Toetje
Keuken Portugese keuken
Porties 6 personen
calorieën 174 kcal

Ingrediënten
  

Instructies
 

 • Smelt de chocolade au bain marie.
 • Splits de eieren.
 • Klop de eiwitten stijf.
 • Mix de eidooiers met de suiker tot een een lichtgele, luchtige massa.
 • Voeg de gesmolten chocolade bij het dooiermengsel en meng goed samen.
 • Spatel de eiwitten luchtig door het chocolademengsel.
 • Verdeel de chocolademousse over de schaaltjes waarin je gaat serveren.
 • Laat minimaal twee uur koelen in de koelkast voordat je de chocolademousse serveert.

Notities

 • Als je gek bent op écht pure chocolade en je dat bittere randje ook graag in je desserts hebt, kies dan voor chocolate culinaria 70%. Deze chocolade is extra donker en ontzettend lekker in desserts voor de liefhebber van meer bittere chocolade.
 • Doe zoals de Portugezen doen, het is tenminste wat mijn Portugees doet, en roer een scheutje medronho door je mousse chocolate.
 • Dit recept is voor zes personen een gulle portie. Je kunt dit recept zonder problemen halveren of verdubbelen.
 • Ook kun je de portie uit dit recept aanhouden en de mousse chocolate caseiro verdelen over 12 glaasjes. Combineer dit recept dan met onze recepten voor salame de chocolate en baba de camelo om zo een lekkere sobremessas plank (dessert plank) te serveren.

Nutrition

Serving: 1persoonCalories: 174kcalCarbohydrates: 21gProtein: 1gFat: 11gSaturated Fat: 7gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 4gCholesterol: 4mgSodium: 7mgPotassium: 98mgFiber: 2gSugar: 18gVitamin A: 5IUCalcium: 9mgIron: 1mg
Trefwoord Chocolade, Guilty pleasure, Huisgemaakt, Koffie, Medronho, Melosa, Mousse, Pure chocolade
Deel jouw resultaat op social media met #saboresdeportugal en tag ons @saboresdeportugalnl.Laat jouw rating achter in de comments!

Mousse chocolate caseiro – Altijd feestelijk

Of je nu op zoek bent naar een gemakkelijk zelf te maken dessert of dat je een nagerecht wilt serveren dat gemakkelijk in hele kleine porties is te verdelen om zo in restaurant-stijl een chef’s dessert te presenteren aan je gasten, het kan allemaal. Mousse chocolate caseiro is gemakkelijk een dag van tevoren voor te bereiden en kan in de koelkast worden bewaard. Eet hem wel binnen drie dagen op omdat er rauw ei in is verwerkt! Als je zelf wel eens ijstaarten maakt is dit recept ook een aanrader voor in je repertoire, helemaal als je ook zelf je ijs maakt! Onze lijst met redenen om de keuken in te duiken om dit typisch Portugese dessert te maken is eindeloos. Hoeveel redenen heb jij nog nodig om de keuken in te duiken? 😉

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Mousse Chocolate Caseiro | SaboresDePortugal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept