Het kasteel van Silves

Kasteel van Silves SaboresDePortugal.nl

Niet al te ver van mijn quiet mountain town Monchique is er in het stadje Silves (ongeveer 30 km van Monchique of ongeveer 20 km van Portimão) genoeg te zien en te doen. En er is één ding wat je echt gedaan moet hebben als je verzot bent op cultuur snuiven of oude dingen bezoeken! Breng een bezoekje aan het Moorse kasteel wat over de stad uitkijkt!

Geschiedenis lesje

Opgravingen hebben aangetoond dat de Moren (over hen zo wat meer) niet de eerste waren die het een goed idee vonden om een verstevigd bouwwerk op een strategische positie te zetten. Blijkbaar hadden de oude bewoners van Portugal, de Lusitanen, deze geniale ingeving al een keer gehad. Lang voordat de de Romeinen en daarna de Moren het land binnen zijn komen vallen. Zo rond het jaar 201 na Christus hebben de Romeinen het kasteel uitgebreid en was het een belangrijke handelspost in de regio. Die rare jongens hebben er voor gezorgd dat dit plekje voor de vijf eeuwen die er na kwamen een belangrijke handelspost bleef! Helaas werden ze uiteindelijk verjaagd. En daar kwam geen magisch drankje aan te pas…

Kasteel van Silves | SaboresDePortugal.nl

De Moren (en hun invasie)

Dat je in de Algarve en andere delen van Portugal redelijk wat islamitische invloeden kunt vinden is niet zo heel vreemd aangezien de Moren, de vroege bewoners van Noord-West Afrika, er behoorlijk wat tijd hebben doorgebracht. Vanaf het jaar 711 tot ongeveer 726 waren de Moren bezig met een invasie van het Iberische schiereiland. Algarve is afgeleid van de benaming die de overheersers aan de provincie hebben gegeven, namelijk Al-Gharb. Het huidige Silves was omstreeks 716 al gevallen aan het Umayyad kalifaat en zij hebben het stadje om gedoopt tot As-Shilb.

Kasteel van Silves | SaboresDePortugal.nl

De grote verbouwing

De waarde van het kasteel was natuurlijk ook voor de Moren duidelijk en ze zijn in de lange periode dat ze er hebben gezeten druk aan het bouwen geweest. De bestaande fortificaties werden aangepast en verbeterd en ze hebben het kasteel aardig uitgebreid. De westelijke muur en ongeveer 12 hectare van het kasteel is geheel de verdienste van de Moorse overheersers.

De herovering(en) of pogingen daartoe

Je hebt waarschijnlijk al wel geraden dat de Portugezen niet zo heel erg gelukkig waren met de overheersing. Ze hebben met man en macht geprobeerd het kasteel van Silves terug te winnen. De eerste die het probeerde was in 1160 de Spaanse Ferdinand I de Leon y Castilla. Lang heeft Ferdinand niet kunnen genieten van het kasteel van Silves. De Moren hebben hem snel weer naar buiten gewerkt. Zo rond 1189 vonden de Portugezen het weer welletjes met de overheersers en waagden ze nog een poging. De geluksvogel die deze schone taak kreeg was de monarch D. Sancho I. Sancho. Met een vloot Deense en Friese kruisvaarders in zijn kielzog heroverde eerst een nabij gelegen kasteel. In de zomer van datzelfde jaar belegerde hij met Engelse en Duitse kruisvaarders Silves en haar kasteel. In de tweede week heeft Sancho het voor elkaar gekregen om Silves te bevrijden. Helaas was deze overwinning van korte duur. In 1191 is een groot leger onder leiding van Amil al-Mu’minin gekomen om niet alleen Silves maar alle christelijke heroveringen in de regio ten zuiden van de Taag terug te vorderen. Dat is hem aardig gelukt aangezien de Portugezen alles tot aan Évora kwijt raakten. Het is de Portugezen pas in de tijd van D. Alfonso III (1248 – 1279) definitief gelukt om Silves terug in handen te krijgen.

Kasteel van Silves | SaboresDePortugal.nl

Het kasteel van Silves anno 2020

Vandaag de dag is het kasteel van Silves één van de best geconserveerde overblijfselen van de Moorse overheersing. Het is een toeristische trekpleister die je eigenlijk gezien moet hebben. Wat het extra bijzonder maakt is dat er bepaalde delen van het kasteel in originele staat hersteld is zodat je echt kunt zien hoe het er was, en hoe de deze periode nog steeds terug te zien is in het heden daagse Portugal. Ook zijn er ruimtes ingericht met gebruiksvoorwerpen die gevonden zijn met opgravingen. Bezoek je het kasteel op een warme dag? Ga dan zeker ook in de gewelven kijken. Het zal je verbazen hoe koel (koud) het daar is!

Voor meer informatie over het kasteel van Silves en de bezoek informatie kun je een kijkje nemen op de (Portugees-talige) website. Openingstijden en toegangsprijzen zijn gemakkelijk terug te vinden. En als je een beetje rond klikt kun je nog heel andere leuke dingen vinden die in en om Silves te doen zijn!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *