Zomer in een glas met een beetje hulp van Mateus, Shiso en Pedras. Als je al een beetje de weg weet in meer bekende Portugese wijnen, dan valt de naam Mateus direct op. De basis voor sangria is toch geen rosé wijn? Dat klopt. De sangria die wij maken is anders. Wij gaan voor sangria 2.0. Fris, fruitig en met nét dat beetje Portugese eigenwijsheid.
Wat maakt Portugese sangria anders?
Sangria hoort bij de zomer zoals pastéis de nata horen bij koffie. Maar wist je dat Portugal z’n eigen twist geeft aan deze populaire dorstlesser? Met lichtere wijnen zoals bijvoorbeeld Mateus Rosé voor dit recept en een vleugje creativiteit wordt Portugese sangria een stijlvolle, bruisende verrassing. Perfect voor op het terras, bij de barbecue of gewoon omdat het woensdag is en de zon schijnt. Met een glas sangria met een Portugese twist in je hand voelt elke dag wel een beetje als vakantie wat ons betreft.
Een karaf vol zomer…
…en een tafel vol lekkers. Want die grote karaf vol ijskoude Portugese sangria, gevuld met plakjes sinaasappel, limoenschijfjes, wat stukjes nectarine en meloen, een paar takjes verse munt erbij, omdat het er zo leuk uitziet (en stiekem ook omdat het lekker ruikt)… IJsblokjes die vrolijk rinkelen als je inschenkt… Daar horen gewoon lekkere hapjes bij. Petiscos zijn wat ons betreft een must als je in “Praia do achtertuin” gaat genieten van het zonnetje.
Petiscos bij de sangria
Sangria drinken zonder hapjes erbij, dat kan eigenlijk niet. Als je écht goed wilt genieten van een moment voor jezelf (en wilt voorkomen dat je de keuken nog moet in duiken om te koken), dan zorg er voor verdere aankleding met lekkere Portugese petiscos. Voor bij dit recept hebben we een aantal suggesties. Je ziet ze terug in het filmpje en de foto’s, maar we zetten ze ook nog even op een rijtje.
Welke petiscos je allemaal ziet;
- Tremoços – gele boontjes waarvan je eerst denkt “wat moet ik hiermee?” tot je er eentje probeert en de schaal ineens leeg is.
- Een paar stevige olijven, liefst met pit, want dan weet je dat ze goed zijn.
- Overheerlijke queijo São Jorge (en als je slim bent, druppel je er een beetje van die goddelijke Mel Santa Maria honing overheen).
- Wat knapperige tostas, zodat je iets hebt om een smeuïge paté op te smeren of om de saus van de gevulde inktvis mee op te scheppen.
- Oh, en vergeet de charcuterie, oftewel carnes fatiadas, niet. Een paar plakjes chouriço of presunto doen het altijd goed.
En als je het echt mooi wilt aankleden? Pak dat prachtige witte schaaltje van Canned with Soul erbij. Die met dat mooie octopus-reliëf als je in stijl wilt blijven met de gevulde inktvis. Vul een handbeschilderd Portugees bord met alle verschillende hapjes, zet je stenen wijnmok naast de kan met sangria en klaar ben je. Zomerse vibes gegarandeerd.
Is Portugese sangria moeilijk om te maken?
Nee joh! Als je een fles open kunt maken en fruit kunt snijden zonder jezelf te blesseren, dan ben je er eigenlijk al! Je hebt maar een paar dingen nodig. Een fles Mateus Rosé, een scheutje Shiso + Kaffir Gin, een paar flesjes Pedras Tangerina, wat vers fruit, munt en ijs. De rest wijst zich vanzelf. Gewoon alles in een karaf gooien, even roeren en… genieten maar. Geen gedoe, geen ingewikkelde recepten (die vind je trouwens hieronder netjes op een rijtje, voor het geval je toch even wilt spieken), maar gewoon genieten van de (Portugese) zon in je tuin en in je glas.
Saúde!
Portugese sangria met Shiso + Kaffir gin
Apparatuur
- 1 sangria kan of grote karaf
- 1 lange lepel
Ingrediënten
- 750 ml Mateus rose Eén hele fles
- 50 ml Shiso + Kaffir gin
- 1 liter Pedras tangerina Vijf flesjes
- 2 nectarines
- 1 sinasappel
- 1 limoen
- 1/4 meloen
- verse muntblaadjes
- ijsblokjes
Instructies
- Snijdt de sinasappel en limoen in dunne plakjes
- Snijdt de nectarines en meloen in kleine stukjes
- Vul de sangria kan voor de helft met ijsblokjes
- Doe het gesneden fruit in de sangria kan
- Voeg de verse munt toe
- Schenk de fles Mateus rosé over het ijs en fruit
- Voeg de Shiso + Kaffir gin toe
- Top af met de flesjes Pedras tangerina
- Roer alles voorzichtig door met een lange lepel
- Serveer de sangria in grote glazen met extra ijs, fruit en een takje munt als garnering.
Video
Notities
- Laat de sangria heel even staan voordat je hem serveert zodat de smaken kunnen mengen
- Varieer gerust met fruit. Heb je wel perzik, maar geen nectarine, geen probleem. Liever citroen als limoen, lekker doen. Het is jouw recept en jouw mini-feestje, dus maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en zorg dat alles naar jouw smaak is.
- Serveer de sangria bij een uitgebreide selectie petiscos en varieer ook daarmee naar hartelust. Voor een feestje is het heerlijk borrelen op deze manier en ook als verwenmomentje mag niet koken best betekenen dat je dubbel geniet!
Voedingswaarden
Kleine waarschuwing
Voor je het weet, ben je ineens drie glazen verder en ben je online aan het zoeken naar last-minute tickets naar Lissabon. Deze Portugese sangria heeft namelijk de gave om je mee te nemen naar zonnige terrasjes, zelfs als je gewoon in je achtertuin zit met uitzicht op de schutting 😉
Dus nodig wat vrienden uit, zet een muziekje op (Wij blijven Broazinha tippen voor de ultieme Portugese achtergrondmuziek), en haal Portugal gewoon naar je eigen tuin of balkon.
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!