Monchique en omgeving

Monchique | SaboresdePortugal.nl

Mon wat?! Monchique dus. Een dorp in de Algarve waar veel Nederlanders en Portugezen nog nooit van hebben gehoord. Wat best jammer is, want het is er prachtig! Ik kan iedereen die naar Portugal gaat dan ook aanraden om er eens een keer een bezoekje te brengen. Lekker door de bergen te struinen, de lokale imkers te bezoeken, de hoogste bergtop van de Algarve bezoeken… Nou ja, ik kan nog wel even door gaan met dingen bedenken om er heen te willen, maar ik ben een klein beetje bevooroordeeld.

Uitzicht Foia | SaboresdePortugal.nl
Het uitzicht op Foia

Bevooroordeeld

Portugal heeft veel kleine, pittoreske dorpen die je kunt bezoeken. Voor mij is Monchique, met ongeveer 6000 inwoners dat lekker aan het vergrijzen is, toch wel hét dorp om naar toe te gaan en iedereen aan te raden om eens te gaan kijken. Waarom? Simpel, in Monchique ben ik “ook” opgegroeid. Mijn vader komt er vandaan en al zolang ik me kan herinneren ga ik er heen. Vroeger met mijn ouders, soms alleen en tegenwoordig met Linda en de kinderen. Vandaar dat mijn voorliefde voor dit dorpje het allergrootst is.

Waar ligt het dan precies?

Monchique ligt dus in de Algarve midden in de bergen (Serra de Monchique), ongeveer 25 kilometer van Portimão en ongeveer 95 kilometer van het vliegveld in Faro. Dankzij de snelweg doe je nog maar een klein uurtje over die reis, dat was vroeger wel even anders haha. Hoewel je in Monchique kunt komen met het openbaar vervoer is het verstandiger om met de auto of motor te gaan. Of, als je avontuurlijk bent ingesteld met de fiets vanuit Portimão 😉 Pas wel op voor de auto’s, bussen, vrachtwagens, andere toeristen en wegpiraten zoals ik want er is geen fietspad!

Caldas de Monchique | SaboresdePortugal.nl

Wat zijn de aanraders in Monchique?

Als je vanaf Portimão rijd kom je langs Caldas de Monchique rijden. In dit mini dorpje vind je de thermen van Monchique en de bron van het “wereld beroemde” Água Monchique. Mocht je een health trip overwegen zit hier ook een resort waar je jezelf lekker kan laten verwennen.

Langs de gehele weg “naar boven” kom je winkeltjes tegen met artisanale producten en lokale snuisterijen. Heel leuk om eens binnen te kijken voor je souvenirtjes. Wij zijn er een keer een enorme koperen stookketel tegen gekomen! Helaas paste die niet in de auto anders was die dus mooi mee genomen om zelf medronho mee te stoken ;).

Medronho stookketel | SaboresdePortugal.nl
De bewuste stookketel

Over medronho gesproken, er is in Marmelete een museum het “Casa do Medronho” wat je kan bezoeken om het hele proces van plant tot eindproduct te kunnen bekijken, je kan er zelfs een proeverijtje doen om de verschillende soorten te proeven!

Casa do Medronho | SaboresdePortugal.nl

Eenmaal in het dorp zelf is het leuk om via het dorpsplein lekker rond te struinen in het park en het oude centrum en de grote kerk te bezoeken, of lekker een terrasje te pakken. Rijdt daarna vooral even door naar Fóia, de hoogste bergtop van de Algarve. Het uitzicht is hier zeker op heldere dagen echt adem benemend! Als je dan terug komt is een bezoekje aan restaurant Paraíso da Montanha bijna een must voor heerlijke kip piri piri!

Als je niet vies bent van een stukje lopen kan je het oude klooster* van Monchique een bezoekje brengen, vanaf hier heb je een heel mooi uitzicht over het dorp zelf.

En zo zijn er nog wel een hele stapel andere dingen die leuk zijn om te bezoeken!

Wat ik dan bijna vergeten ben te noemen

Moinho de Poucochinho | SaboresdePortugal.nl

Bijna schandalig eigenlijk om dit niet in deze post erbij te vermelden! Er is net buiten het dorp zelf een watermolen die je kan bezoeken, en nu zijn er daar wel meer van, maar deze is helemaal werkend! En was lang geleden eigendom van mijn familie daar dus een beetje extra speciaal! Je kan een bezoek inplannen bij de Junta de Freguesia.

Als je zelf een keer gaat

Laat ons vooral even weten wat je er van vond en waar je allemaal geweest bent! Of stuur ons een berichtje als je nog meer tips zoekt als je de omgeving wilt bekijken. We weten er nog wel een paar 😉

Binnenkort hebben we ook een overzicht voor je met een aantal leuke restaurants in de omgeving. Zo kun je een fantastische roadtrip in de Algarve plannen!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

* De tekst op de website is enkel beschikbaar in het Portugees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *