Frango piri piri no forno

Frango piri piri no forno | SaboresDePortugal.nl

Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de barbecue aan te steken. Als het aan de mensen hier in huis zou liggen, dan brandt de barbeque het hele jaar door. Dat zit er niet in, want persoonlijk ben ik nog al een koukleum met dat mediterrane bloed, dit tot grote hilariteit van Linda. Tot dat ik weer frango piri piri no forno op tafel zet. Dan kakelt ze wat minder hard over mijn “koukleumerigheid” ;).

Kip piri piri uit de oven

Dat de Portugezen meesters zijn in het maken van kip piri piri boven een houtskool barbecue, zal inmiddels wel redelijk bekend zijn. Maar kip uit de oven is ook wel een ding. Er zijn legio recepten te vinden voor een variant kip uit de oven. Hier in huis houden we allemaal wel van een beetje pit, dus een kip piri piri variant is wel een beetje een must voor iedereen. Gelukkig vindt iedereen het ook heel erg vervelend als ik weer eens wat in mijn hoofd haal om uit te proberen. Een recept is immers een leuke leidraad om je eigen draai aan te geven. Dat eindresultaat deel ik graag met iedereen in dit artikel.

Frango piri piri no forno | SaboresDePortugal.nl

Niet alleen maar pit

Natuurlijk heb je een basis nodig, in dit geval heb ik gekozen voor de tempero medio para frango en een piri piri met laurier en knoflook voor die extra smaak boost in de marinade. Los van de pit wou ik ook een hint citrus in de smaak hebben dus massa de alho com limão e ervas mocht niet ontbreken. Met dit mengsel zou de kip wel heel lekker gaan smaken, zeker als het een hele middag in de marinade mag liggen. Mocht je zelf niet van heel erg pittig houden, maar wel van een smaak explosie, kies dan voor massa de pimentão en een wat mildere piri piri.

Uit de oven

Voor dit recept heb ik gekozen om kip filets te gebruiken, in plaats van de gebruikelijke hele kippen, of kippenbouten. Waar je wel op moet letten met filets, is dat ze goed garen en niet te snel droog worden. Dat klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar het is echt zo. Als je een dikke filet hebt, dan heeft die meer tijd nodig om goed te garen als een dunne filet. En als je dan een dikke en een dunne filet naast elkaar in de oven legt dan is de dunne filet al helemaal uitgedroogd als de dikke filet net klaar is. Eigenlijk superlogisch, maar Chico en Gomez stonden er op dat we het even expliciet vermelden voordat je de keuken in duikt. Er is namelijk niemand die frango piri piri no forno queimado wil eten 😉

Frango piri piri no forno | SaboresDePortugal.nl

Frango no forno com Piri Piri

Ook zonder barbecue kun je overheerlijke kip piri piri serveren!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Portugese keuken
Porties 6 personen
calorieën 310 kcal

Equipment

 • 1 oven schaal

Ingrediënten
  

Instructies
 

 • Verwarm je oven voor op 200 graden
 • Was de kip met water en dep deze goed droog
 • Leg de kip in een ovenschaal
 • Marineer de kip met de tempero para frango, vinha d' alho, zout, peper en piri piri. Zorg ervoor dat alle stukken goed bedekt zijn in de marinade
 • Schuif je ovenschaal in de oven en draai deze terug naar 180 graden
 • Na ongeveer 15 minuten even kijken of Chico en Gomez, ehm…, de kip al gaar is
 • Mocht de kip nog niet helemaal gaar zijn draai ze dan even om en herhaal dat om de 5 minuten tot de kip gaar is.

Notities

 • Wil je dat je frango piri piri écht knalt van de smaak, laat de marinade dan langer intrekken voordat je de kip in de oven stopt. Een volledige nacht in de marinade is geen enkel probleem.
 • Vind het het moeilijk om in de marinade de piri piri naar smaak toe te voegen, of eten er kleine kinderen mee, laat hem dan weg uit de marinade en zet een flesje piri piri op tafel zodat iedereen naar eigen smaak kan toevoegen.
 • Heb er erg in dat als je een ander deel van de kip gebruikt, de oventijd moet worden aangepast. Vleugeltjes en drumsticks hoeven maar een minuut of 10, terwijl kipkarbonades of hele kippenpoten rustig 25 tot 30 minuten in de oven willen vertoeven.

Nutrition

Serving: 1kipfiletCalories: 310kcalProtein: 0.2gFat: 1gSaturated Fat: 0.1gPolyunsaturated Fat: 0.1gMonounsaturated Fat: 0.4gCholesterol: 1mgSodium: 1mgPotassium: 4mgVitamin A: 0.3IUVitamin C: 0.01mgCalcium: 0.1mgIron: 0.01mg
Trefwoord Kip piri piri
Deel jouw resultaat op social media met #saboresdeportugal en tag ons @saboresdeportugalnl.Laat jouw rating achter in de comments!

Frango piri piri no forno

Hoe typisch Portugees frango piri piri ook mag zijn, geen kip wordt hetzelfde bereid. Iedereen heeft zijn eigen, vaak geheime, mix van ingrediënten om de te marineren voordat hij op de barbecue of in de oven verdwijnt. En iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor het deel of de delen van de kip om te gebruiken, want ook dat heeft invloed op de smaak! Dat ik in dit recept filets gebruik, wil dus niet zeggen dat je geen andere kipdelen kunt gebruiken. Ga je liever los op een kipkarbonade of drumsticks? Lekker doen! Het kan allemaal als je frango piri piri no forno maakt.

Linda maakt de lekkerste kipkluifjes uit de oven. Misschien moet ik eens weinig diplomatiek dit recept onder haar neus schuiven. Ik weet namelijk dat ze net kipkluifjes heeft meegenomen met de boodschappen. Ik ben benieuwd naar haar twist aan mijn recept…

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Frango piri piri no forno | SaboresDePortugal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept