Portugese recepten verzameld #2 – ElsaRBlog.com

Portugese recepten verzameld 2 | SaboresDePortugal.nl

In ons eerste artikel waarin we Portugese recepten verzamelden voor jullie hebben we al gewaarschuwd; Er stond al een volgend artikel op de planning. Wij kunnen ons helemaal verliezen in al het lekkers wat de Portugese keuken te bieden heeft. Geen poespas, simpele ingrediënten en knallende smaken. Deze keer hebben we geen recepten verzameld van verschillende blogs. Alle recepten in dit artikel komen van ElsaRBlog.com.

Elsa schrijft samen met Inge en Sanne op het blog. Je vind er knutsel ideeën, reistips en naast heel veel ander leuks natuurlijk ook recepten. Elsa is geboren in Portugal en kent de Portugese keuken dus heel goed. Ze deelt familierecepten en typische streekrecepten. Dat maakt het rondsnuffelen tussen al het lekkers extra leuk, want je zult er geen 13-in-een-dozijn vinden.

Filhoses

Filhoses | SaboresDePortugal.nl

Portugal en Brazilië delen niet alleen de taal. Rond 1500 is Brazilië ingelijfd als Portugese kolonie. Geen wonder dus dat er zoveel recepten zijn die niet alleen in Portugal, maar ook in Brazilie zijn terug te vinden. Het recept voor filhoses is er daar één van. We denken dat ze het best te omschrijven zijn als Portugese oliebollen. Het grappige is dat je bij oliebollen direct aan zoet denkt. Filhoses zijn ook in een hartige variant te maken.
Het recept waar we naartoe linken is voor een zoete variant met poedersuiker en kaneel, maar natuurlijk vind je er ook variatietips om een hartige variant te maken.

Peixinhos da horta

Peixinhos da horta | SaboresDePortugal.nl

Linda zat zich al helemaal te verheugen op een visrecept. Het is duidelijk dat ze de Portugese taal nog niet helemaal machtig is, want deze visjes komen niet uit de zee. Het zijn visjes uit de tuin als je de naam van het recept letterlijk vertaalt.

Dat Portugal tijdens hun wereldreizen en het ontdekken van nieuwe landen écht overal is geweest blijkt wel uit dit recept. De Japanse tempura is daar halverwege de 16e eeuw geïntroduceerd door Portugese missionarissen. Misschien heb je dus al vaker Portugees gegeten dan je zelf wist. En ook het Japanse “arrigato” schijnt een verbastering te zijn van het Portugese “obrigado”, wat beiden “dankjewel” betekent.

Het recept voor peixinhos da horta is simpel te maken en heel gemakkelijk bijgerecht voor bij verschillende maaltijden. Zeker een aanrader om een keer uit te proberen dus!

Farófias

Farofias | SaboresDePortugal.nl

Dat niet iedere Portugees tonnetje rond is, is verbazingwekkend. Ze zijn gek op zoetigheden in alle smaken en vormen. En het ene dessert is nog zwaarder dan het andere. Dat er ook lichte desserts bestaan kun je je misschien bijna niet voorstellen. Toch is dit recept voor farófias perfect voor na een zwaardere maaltijd.

Bolinhos de côco

Bolinhas de coco | SaboresDePortugal.nl

Als je Portugese taart of koekjes roept, dan roepen de kinderen hier “kokos”! We waren dan ook heel blij toen we een recept voor bolinhos de côco vonden. Bolinho betekent koekje, al noemen we deze koekjes in Nederland kokosmacronen.

Wat grappig is om te weten voor wie de Portugese taal probeert te leren, is hoe verschillende zoetigheden worden genoemd en hoe dit niet logisch is voor wie de taal net leert. Het toevoegen van -inho aan een woord maakt het klein. Het is dus een verkleinwoordje en met een extra -s erachter wordt het meervoud. Bolo is een taart, dus je zou denken dat bolinho dan een taartje is. Niets is minder waar, want een bolinho is een koekje, net zoals een bolacha een koekje is. (Bolache de Maria kennen wij als Marie biscuitjes of thee-kaakjes.) Die twee worden worden voor verschillende soorten koekjes gebruikt, maar ondanks dat ze dezelfde betekenis hebben kunnen ze niet willekeurig worden uitgewisseld.

Gelukkig maakt de naam niet veel uit, als de smaak maar goed is. En dat gaat met dit recept zeker goed komen!

Nog meer Portugese recepten

Natuurlijk zijn er nog veel meer Portugese recepten te vinden op ElsaRBlog.com. Ga er dus zeker rondsnuffelen als je op zoek bent naar inspiratie om eens wat nieuws te vinden. En heb je een keer zin in een andere wereldkeuken, dan kun je ook je hart ophalen. Er is daar genoeg lekkers te vinden.

Ook wij blijven recepten verzamelen voor jullie. Volgende maand hebben we weer een nieuw verzamelartikel voor jullie. Dan zullen we weer recepten verzamelen van meerdere bloggers.

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *