Caldo Verde

Caldo verde is een soep waar ze hier in huis al heel erg lang benieuwd naar waren. Vooral omdat de moeder van รฉรฉn de schoolvriendjes hier in huis al eens vol enthousiasme aan Linda had verteld dat ze deze soep toch รฉcht een keer moest proberen. Het is รฉcht een verwarmende, winterse soep, dus ze hebben allemaal even geduld moeten hebben voordat het weer was om caldo verde op tafel te zetten. Inmiddels hebben we een paar koude dagen en nachten gehad, dus heb ik er aan moeten geloven om de keuken in te duiken...
Caldo Verde | SaboresDePortugal.nl

Caldo Verde

Deze iconische soep vindt zijn oorsprong zo’n vijf- tot zeshonderd jaar geleden in het noorden van Portugal. Het was in die tijd voornamelijk het eten van de armen (wat in die tijd ongeveer iedereen wel was). Het groen is een verwijzing naar Galicische kool. In Nederland kennen we deze kool eigenlijk niet en wordt boerenkool gebruikt voor deze soep.

Anno 2021, vind je caldo verde op bijna iedere tafel en restaurant kaart in het land. Als je de naam vertaalt dan betekent het zoveel als “groene bouillon”. Echt armelui’s voer dus. Als je ze dat zoveel honderd jaar geleden had verteld, dan hadden ze je hoogstwaarschijnlijk uitgelachen.

Caldo Verde | SaboresDePortugal.nl

Minho

Waar deze regio over het algemeen bekend staat om zijn fantastische vinhos verdes, is dit ook de regio waar caldo verde zijn oorsprong heeft. Het is oorspronkelijk gemaakt met Portugese groene kool (boerenkool), typisch voor Portugal, dat veel wordt gegeten op koude avonden. Het oorspronkelijke recept werd aangepast aan de regio’s waar het werd bereid. Maar over het algemeen is de basis overal gelijk en zijn de belangrijkste ingrediรซnten kool en aardappelen.

Het mengsel zou zijn ontstaan door de boeren, die de ingrediรซnten die zij in grotere overvloed hadden, gebruikten om een bouillon te maken. In Portugal gaat caldo verde vergezeld van maรฏsbrood (Broa); in Braziliรซ wordt het geserveerd met toast of brood.

Nationale Trots

Je zou bijna kunnen stellen dat als Chico en Gomez, eh, de haan van Barรงelos het nationale symbool is, caldo verde de nationale soep is. De Caldo Verde is namelijk sinds 2011 te vinden op de lijst met de zeven culinaire wonderen van Portugal. In maart van dit jaar heeft CNN de Caldo verde uitgeroepen tot 1 van de beste 20 soepen van de wereld.

Daar zijn ze het hier in huis ook helemaal mee eens. Linda en de kinderen hebben zitten smullen van de soep. Zeker als de kinderen terug uit school komen fietsen met koud weer vinden ze het heerlijk als er een grote pan van deze soep klaar staat op het fornuis voor ze. Er is niets lekkerder dan even opwarmen met een lekker hapje Portugal voordat je weer aan de slag moet met je (huis-)werk.

Caldo Verde KOP

Caldo Verde

De Caldo Verde staat, zeker in de winter, als basis van iedere maaltijd!
Prep Time 15 minutes
Cook Time 15 minutes
Course Soep
Cuisine Portugese keuken
Servings 6 personen
Calories 239 kcal

Equipment

  • Snijplank
  • Messen
  • Pan

Ingredients
  

  • 1 Ui
  • 2 tl Massa de alho
  • 20 ml olijfolie
  • 400 gr Portugese groene kool of Boerenkool
  • 1 Kg Aardappel
  • 2 L Water
  • 1 blokje Vlees bouillon
  • 150 gr Chouriรงo

Instructions
 

  • Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken
  • Snipper de ui
  • Snijd de chouriรงo in plakjes
  • Zet een pan met water en het vlees bouillon blokje op met de aardappels
  • Zodra de aardappels gaar zijn afgieten, maar bewaar het kookvocht
  • Pureer de aardappels
  • Fruit de uien aan in de olijfolie
  • Blus af met het kookvocht
  • Voeg hier de puree en chouriรงo aan toe
  • Breng alles rustig aan de kook
  • Roer af en toe door de pan zodat er niets aankoekt aan de bodem
  • Voeg de kool toe
  • Laat het zacht doorkoken tot de kool zacht is
  • Smaak af met zout en peper

Nutrition

Calories: 239kcalCarbohydrates: 37gProtein: 9gFat: 7gSaturated Fat: 3gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 2gCholesterol: 18mgSodium: 461mgPotassium: 1058mgFiber: 4gSugar: 2gVitamin A: 6790IUVitamin C: 119mgCalcium: 140mgIron: 3mg
Tried this recipe?Let us know how it was!

Toen ik jong was

Ook ik ben opgegroeid met deze iconische soep. Het was zo goed als zeker dat dit het eerste was, wat ik bij aankomst zou eten. Bijna iedere maaltijd, zeker bij oma of tantes, ging vooraf met een kom Caldo verde. Dan kwam de pan op tafel en kon je lekker opscheppen. Bij wat specialere gelegenheden werd het geserveerd in een tijela een grote aardewerk kom, deze kan je kopen bij de meeste artisanale winkels die je door heel het land kan vinden. Die staat ook op ons verlanglijstje om te shoppen, de volgende keer dat we in Portugal zijn. Zoals ik al zei is de soep hier in huis goed in de smaak gevallen en zelf smaakt die trip down memory lane me ook uitstekend. Vervelend hoor, al die lekkerbekken hier in huis. Hopelijk valt caldo verde bij jou net zo in de smaak!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediรซnten bestel je bij onsย in de webshopย en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Caldo Verde | SaboresDePortugal.nl

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijรฃo frade e atรบm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niรงoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grรฃo de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zรณ รณntzettend…
Pota salada com batata klinkt hรฉรฉl exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirรฃo & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet hรฉรฉl bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mรฃe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…
Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat…

Volg ons op sociale media

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
โ‚ฌ
โ‚ฌ
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis