Caldo Verde
Deze iconische soep vindt zijn oorsprong zo’n vijf- tot zeshonderd jaar geleden in het noorden van Portugal. Het was in die tijd voornamelijk het eten van de armen (wat in die tijd ongeveer iedereen wel was). Het groen is een verwijzing naar Galicische kool. In Nederland kennen we deze kool eigenlijk niet en wordt boerenkool gebruikt voor deze soep.
Anno 2021, vind je caldo verde op bijna iedere tafel en restaurant kaart in het land. Als je de naam vertaalt dan betekent het zoveel als “groene bouillon”. Echt armelui’s voer dus. Als je ze dat zoveel honderd jaar geleden had verteld, dan hadden ze je hoogstwaarschijnlijk uitgelachen.
Minho
Waar deze regio over het algemeen bekend staat om zijn fantastische vinhos verdes, is dit ook de regio waar caldo verde zijn oorsprong heeft. Het is oorspronkelijk gemaakt met Portugese groene kool (boerenkool), typisch voor Portugal, dat veel wordt gegeten op koude avonden. Het oorspronkelijke recept werd aangepast aan de regio’s waar het werd bereid. Maar over het algemeen is de basis overal gelijk en zijn de belangrijkste ingrediรซnten kool en aardappelen.
Het mengsel zou zijn ontstaan door de boeren, die de ingrediรซnten die zij in grotere overvloed hadden, gebruikten om een bouillon te maken. In Portugal gaat caldo verde vergezeld van maรฏsbrood (Broa); in Braziliรซ wordt het geserveerd met toast of brood.
Nationale Trots
Je zou bijna kunnen stellen dat als Chico en Gomez, eh, de haan van Barรงelos het nationale symbool is, caldo verde de nationale soep is. De Caldo Verde is namelijk sinds 2011 te vinden op de lijst met de zeven culinaire wonderen van Portugal. In maart van dit jaar heeft CNN de Caldo verde uitgeroepen tot 1 van de beste 20 soepen van de wereld.
Daar zijn ze het hier in huis ook helemaal mee eens. Linda en de kinderen hebben zitten smullen van de soep. Zeker als de kinderen terug uit school komen fietsen met koud weer vinden ze het heerlijk als er een grote pan van deze soep klaar staat op het fornuis voor ze. Er is niets lekkerder dan even opwarmen met een lekker hapje Portugal voordat je weer aan de slag moet met je (huis-)werk.
Caldo Verde
Equipment
- Snijplank
- Messen
- Pan
Ingredients
- 1 Ui
- 2 tl Massa de alho
- 20 ml olijfolie
- 400 gr Portugese groene kool of Boerenkool
- 1 Kg Aardappel
- 2 L Water
- 1 blokje Vlees bouillon
- 150 gr Chouriรงo
Instructions
- Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken
- Snipper de ui
- Snijd de chouriรงo in plakjes
- Zet een pan met water en het vlees bouillon blokje op met de aardappels
- Zodra de aardappels gaar zijn afgieten, maar bewaar het kookvocht
- Pureer de aardappels
- Fruit de uien aan in de olijfolie
- Blus af met het kookvocht
- Voeg hier de puree en chouriรงo aan toe
- Breng alles rustig aan de kook
- Roer af en toe door de pan zodat er niets aankoekt aan de bodem
- Voeg de kool toe
- Laat het zacht doorkoken tot de kool zacht is
- Smaak af met zout en peper
Nutrition
Toen ik jong was
Ook ik ben opgegroeid met deze iconische soep. Het was zo goed als zeker dat dit het eerste was, wat ik bij aankomst zou eten. Bijna iedere maaltijd, zeker bij oma of tantes, ging vooraf met een kom Caldo verde. Dan kwam de pan op tafel en kon je lekker opscheppen. Bij wat specialere gelegenheden werd het geserveerd in een tijela een grote aardewerk kom, deze kan je kopen bij de meeste artisanale winkels die je door heel het land kan vinden. Die staat ook op ons verlanglijstje om te shoppen, de volgende keer dat we in Portugal zijn. Zoals ik al zei is de soep hier in huis goed in de smaak gevallen en zelf smaakt die trip down memory lane me ook uitstekend. Vervelend hoor, al die lekkerbekken hier in huis. Hopelijk valt caldo verde bij jou net zo in de smaak!
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediรซnten bestel je bij onsย in de webshopย en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!