En de literpakken Um Bongo? Die zijn om mee te koken. Uiteraard. De logica ontgaat ons volledig, maar het is wel meteen de reden waarom we gingen experimenteren met een recept waardoor die grote pakken Um Bongo wél op de wishlist van de jongste zouden komen. Dat experiment bleek een regelrechte hit en is inmiddels een regelmatig terugkerende bezigheid op zich. Zelf gummies maken met Um Bongo Manga en een vleugje kokosmelk.
Waarom zelf gummies maken?
Omdat het leuk is. Omdat het makkelijk is. En omdat je dan gewoon weet wat erin zit. In de meeste gummies die je in de supermarkt koopt, zit een eindeloze lijst aan toevoegingen, kleurstoffen en suikers waar je als ouder niet perse direct warm van wordt. Hier in huis hebben we gelukkig geen allergieën of intoleranties om rekening mee te houden en als er goed groenten en fruit gegeten wordt, is zijn de snoep en chips ook niet gerantsoeneerd, maar zelfs wij zijn fan van het weglaten van onnodige toevoegingen als dat gemakkelijk kan. En laat Um Bongo nu voor 80% uit fruit en 20% uit water bestaan. Zelf gummies maken met dit Portugese kinderdrankje is daarom een supertoffe en (soort van) gezonde optie. Je bepaalt de smaak sap, kiest voor gelatine of een plantaardig alternatief zoals agar agar, en laat je kinderen vrolijk meebepalen welke vormpjes jullie gaan gebruiken.
Voor dit recept gebruiken we Um Bongo Manga, kokosmelk en een beetje honing. Behalve de agar agar ( of gelatine) heb je hier verder niets bij nodig. Geen onnodige toevoegingen dus!
Tropische smaak met Um Bongo Manga
Als je een kind hebt dat dol is op mango én op aapgeluiden (Er staat echt een aapje op de verpakking naast de kangoroe ;)), dan is de kans groot dat Um Bongo Manga ook zijn weg naar jouw huis gaat vinden. Deze smaak is namelijk zacht, tropisch, fruitig en verrassend veelzijdig. Ook kindercocktails of een lekkere saus zijn er namelijk gemakkelijk mee te maken. We gebruiken de grote literpakken Um Bongo niet om te drinken (aldus onze kleine chef), maar dus wel om in de keuken mee te toveren. Heb je andere voorkeuren? Dan kun je dit recept ook maken met de Um Bongo Laranja (sinasappel) of Um Bongo 8 Frutos (8 vruchten). Voor de combinatie met kokos hebben wij besloten dat Manga (Mango dus) de lekkerste keuze was om tropische gummies te maken.
Tropische gummies met Um Bongo Manga en kokosmelk
Ingrediënten
Voor de mango laag
- 150 ml Um Bongo Manga
- 0.5 theelepel agar agar poeder
- 1 eetlepel honing
- snufje zout
Voor de kokos laag
- 100 ml volle kokosmelk
- 0.5 theelepel agar agar poeder
- 1 eetlepel honing
- snufje zout
Instructies
Voor de mango laag
- Giet de Um Bongo manga in een steelpannetje
- Voeg de agar agar, honing en het snufje zout toe
- Breng aan de kook en laat één tot twee minuten doorkoken terwijl je goed roert
- Vul je gummie vormpjes voor de helft met het warme mengsel
- Laat goed afkoelen (ongeveer een uur)
Voor de kokoslaag
- Giet de kokosmelk in een steelpannetje
- Voeg de agar agar, honing en het snufje zout toe
- Breng aan de kook en laat één tot twee minuten doorkoken terwijl je goed roert
- Vul je gummie vormpjes af met het warme mengsel
- Laat nog een keer goed afkoelen (ongeveer een uur)
- Snoep smakelijk!
Notities
- Je kunt een kneepje limoensap aan de Um Bongo manga laag toevoegen voor een verrassend fris randje.
- Met een halve theelepel vanille extract in de kokos laag maak je de smaak van deze gummies nóg spannender.
- In plaats van honing, kun je ook agave of ahorn siroop gebruiken
- Heb je geen vormpjes om gummies in te gieten, dan kun je de lagen ook in een taartvorm of ovenschaal gieten en na het afkoelen in blokjes snijden.
- Heb je geen agar agar, maar wel gelatineblaadjes of -poeder, dan kun je dit recept ook gewoon maken. Let bij gebruik van gelatine wel op aan wie je je snoepjes serveert, want de gummies zijn dan niet langer vegan of halal.
- Natuurlijk kun je deze superlekkere snoepjes met andere soorten vruchtensap of zelfs vers vruchtensap maken en eventueel de kokoslaag weg laten.
Voedingswaarden
Samen gummies maken
Deze kindvriendelijke gummies zonder toegevoegde suikers of andere onherkenbare (onuitspreekbare) ingredienten zijn niet alleen lekker, maar ook een feest om samen te maken. Laat je kind roeren in het pannetje, de vormpjes kiezen of alvast een lepeltje proeven van het warme mengsel (voorzichtig natuurlijk). Of laat ze de smaak bepalen. Hier thuis is dat geen vraagstuk; Kleine pakjes zijn om te drinken, grote pakken zijn om te koken. Punt. De smaak is van ondergeschikt belang 😉 Het maken is echt een fluitje van een cent. Even sap en kokosmelk opwarmen met agar agar, een lepeltje Portugese honing toevoegen en het geheel in vrolijke vormpjes gieten. Na een paar uur opstijven in de koelkast heb je een tropische traktatie zonder troep. Perfect voor in de broodtrommel, op een verjaardagsfeestje of gewoon als doordeweekse verrassing.
Waarom die grote pakken Um Bongo eigenlijk best handig zijn
Eigenlijk is het best slim dat de literpakken Um Bongo hier in huis alleen “voor koken” zijn. Want volgens die logica kun je dus héél veel gummies maken. En dat vinden wij helemaal niet erg. Of je nu een leuk weekendproject zoekt, een gezonder alternatief voor snoep, of gewoon iets nieuws wilt proberen met de Portugese smaken die je al in huis hebt of gewoon vanaf nu in huis gaat halen, zelf gummies maken met Um Bongo Manga is verrassend makkelijk én ontzettend leuk om te doen.
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!