Zelf gummies maken met Um Bongo vruchtensap en kokosmelk

Er zijn van die momenten waarop je het ouderschap niet hoeft te romantiseren. Waarop je er voor kiest om gewoon even mee te deinen op de grillen van je kind en glimlachend denkt; Ja hoor, dit is weer zó typisch ons huis. Bij ons is dat bijvoorbeeld het Um Bongo-beleid. De jongste draak hier in huis is namelijk helemaal gek van Um Bongo. Máár...alleen de Um Bongo in de kleine pakjes. Niet uit een glas, niet uit een bidon, niet uit de grote literpakken. Nee, alleen de kleine pakjes zijn geschikt om te drinken...
Zelfgemaakte gummies met Um Bongo Manga en kokosmelk – kindvriendelijke traktatie zonder toegevoegde suikers

En de literpakken Um Bongo? Die zijn om mee te koken. Uiteraard. De logica ontgaat ons volledig, maar het is wel meteen de reden waarom we gingen experimenteren met een recept waardoor die grote pakken Um Bongo wél op de wishlist van de jongste zouden komen. Dat experiment bleek een regelrechte hit en is inmiddels een regelmatig terugkerende bezigheid op zich. Zelf gummies maken met Um Bongo Manga en een vleugje kokosmelk.

Zelfgemaakte gummies met Um Bongo Manga en een vleugje Portugese honing

Waarom zelf gummies maken?

Omdat het leuk is. Omdat het makkelijk is. En omdat je dan gewoon weet wat erin zit. In de meeste gummies die je in de supermarkt koopt, zit een eindeloze lijst aan toevoegingen, kleurstoffen en suikers waar je als ouder niet perse direct warm van wordt. Hier in huis hebben we gelukkig geen allergieën of intoleranties om rekening mee te houden en als er goed groenten en fruit gegeten wordt, is zijn de snoep en chips ook niet gerantsoeneerd, maar zelfs wij zijn fan van het weglaten van onnodige toevoegingen als dat gemakkelijk kan. En laat Um Bongo nu voor 80% uit fruit en 20% uit water bestaan. Zelf gummies maken met dit Portugese kinderdrankje is daarom een supertoffe en (soort van) gezonde optie. Je bepaalt de smaak sap, kiest voor gelatine of een plantaardig alternatief zoals agar agar, en laat je kinderen vrolijk meebepalen welke vormpjes jullie gaan gebruiken.

Voor dit recept gebruiken we Um Bongo Manga, kokosmelk en een beetje honing. Behalve de agar agar ( of gelatine) heb je hier verder niets bij nodig. Geen onnodige toevoegingen dus!

Tropische smaak met Um Bongo Manga

Als je een kind hebt dat dol is op mango én op aapgeluiden (Er staat echt een aapje op de verpakking naast de kangoroe ;)), dan is de kans groot dat Um Bongo Manga ook zijn weg naar jouw huis gaat vinden. Deze smaak is namelijk zacht, tropisch, fruitig en verrassend veelzijdig. Ook kindercocktails of een lekkere saus zijn er namelijk gemakkelijk mee te maken. We gebruiken de grote literpakken Um Bongo niet om te drinken (aldus onze kleine chef), maar dus wel om in de keuken mee te toveren. Heb je andere voorkeuren? Dan kun je dit recept ook maken met de Um Bongo Laranja (sinasappel) of Um Bongo 8 Frutos (8 vruchten). Voor de combinatie met kokos hebben wij besloten dat Manga (Mango dus) de lekkerste keuze was om tropische gummies te maken.

Decorative Top
logo logo logo logo
Zelfgemaakte gummies met Um Bongo Manga en kokosmelk – tropische kindertraktatie zonder toegevoegde suiker
No ratings yet

Tropische gummies met Um Bongo Manga en kokosmelk

Een vrolijke traktatie voor kleine én grote snoepers. Makkelijk, tropisch en kidsproof.
Kooktijd 10 minutes
Afkoelen 2 hours
Gang Lekkernij, Traktattie
Porties/Aantal 20 gummies
Calorieën 6 kcal

Ingrediënten
 

Voor de mango laag

  • 150 ml Um Bongo Manga
  • 0.5 theelepel agar agar poeder
  • 1 eetlepel honing
  • snufje zout

Voor de kokos laag

  • 100 ml volle kokosmelk
  • 0.5 theelepel agar agar poeder
  • 1 eetlepel honing
  • snufje zout

Instructies

Voor de mango laag

  1. Giet de Um Bongo manga in een steelpannetje
  2. Voeg de agar agar, honing en het snufje zout toe
  3. Breng aan de kook en laat één tot twee minuten doorkoken terwijl je goed roert
  4. Vul je gummie vormpjes voor de helft met het warme mengsel
  5. Laat goed afkoelen (ongeveer een uur)

Voor de kokoslaag

  1. Giet de kokosmelk in een steelpannetje
  2. Voeg de agar agar, honing en het snufje zout toe
  3. Breng aan de kook en laat één tot twee minuten doorkoken terwijl je goed roert
  4. Vul je gummie vormpjes af met het warme mengsel
  5. Laat nog een keer goed afkoelen (ongeveer een uur)
  6. Snoep smakelijk!

Notities

  • Je kunt een kneepje limoensap aan de Um Bongo manga laag toevoegen voor een verrassend fris randje.
  • Met een halve theelepel vanille extract in de kokos laag maak je de smaak van deze gummies nóg spannender.
  • In plaats van honing, kun je ook agave of ahorn siroop gebruiken
  • Heb je geen vormpjes om gummies in te gieten, dan kun je de lagen ook in een taartvorm of ovenschaal gieten en na het afkoelen in blokjes snijden.
  • Heb je geen agar agar, maar wel gelatineblaadjes of -poeder, dan kun je dit recept ook gewoon maken. Let bij gebruik van gelatine wel op aan wie je je snoepjes serveert, want de gummies zijn dan niet langer vegan of halal.
  • Natuurlijk kun je deze superlekkere snoepjes met andere soorten vruchtensap of zelfs vers vruchtensap maken en eventueel de kokoslaag weg laten. 

Voedingswaarden

Nutrition Facts
Tropische gummies met Um Bongo Manga en kokosmelk
Serving Size
 
1 gummie
Amount per Serving
Calories
6
% Daily Value*
Fat
 
0.1
g
0
%
Saturated Fat
 
0.1
g
1
%
Polyunsaturated Fat
 
0.001
g
Monounsaturated Fat
 
0.002
g
Sodium
 
0.5
mg
0
%
Potassium
 
3
mg
0
%
Carbohydrates
 
1
g
0
%
Fiber
 
0.05
g
0
%
Sugar
 
1
g
1
%
Protein
 
0.01
g
0
%
Vitamin A
 
55
IU
1
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
4
mg
0
%
Iron
 
0.04
mg
0
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
De getoonde waarden zijn een gemiddelde, gebaseerd op een geautomatiseerde, online voedingscalculator. De waarden geven een goede indicatie, maar zijn op geen enkele wijze 100% accuraat en zijn nooit prevalent over of vervanging voor het advies van een voedingsdeskundige.
Heb je dit recept gemaakt?Deel het op social media met #portugeserecepten en tag ons om te laten zien hoe jij Portugal op tafel hebt gezet!

Samen gummies maken

Deze kindvriendelijke gummies zonder toegevoegde suikers of andere onherkenbare (onuitspreekbare) ingredienten zijn niet alleen lekker, maar ook een feest om samen te maken. Laat je kind roeren in het pannetje, de vormpjes kiezen of alvast een lepeltje proeven van het warme mengsel (voorzichtig natuurlijk). Of laat ze de smaak bepalen. Hier thuis is dat geen vraagstuk; Kleine pakjes zijn om te drinken, grote pakken zijn om te koken. Punt. De smaak is van ondergeschikt belang 😉 Het maken is echt een fluitje van een cent. Even sap en kokosmelk opwarmen met agar agar, een lepeltje Portugese honing toevoegen en het geheel in vrolijke vormpjes gieten. Na een paar uur opstijven in de koelkast heb je een tropische traktatie zonder troep. Perfect voor in de broodtrommel, op een verjaardagsfeestje of gewoon als doordeweekse verrassing.

Verschillende vormen zelfgemaakte gummies met Um Bongo vruchtensap en kokosmelk. Leuk voor kinderen.

Waarom die grote pakken Um Bongo eigenlijk best handig zijn

Eigenlijk is het best slim dat de literpakken Um Bongo hier in huis alleen “voor koken” zijn. Want volgens die logica kun je dus héél veel gummies maken. En dat vinden wij helemaal niet erg. Of je nu een leuk weekendproject zoekt, een gezonder alternatief voor snoep, of gewoon iets nieuws wilt proberen met de Portugese smaken die je al in huis hebt of gewoon vanaf nu in huis gaat halen, zelf gummies maken met Um Bongo Manga is verrassend makkelijk én ontzettend leuk om te doen.

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Zelf gummies maken met Um Bongo Manga en kokosmelk. Een tropische, suikervrije traktatie die leuk is om samen met kinderen te maken.
Het Smikkelbeertje

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijão frade e atúm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niçoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grão de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zó óntzettend…
2 mei is het Wereld Tonijn Dag en die dag staat staat wereldwijd in het teken van… tonijn. Niet alleen omdat het een van…
De zon laat zich weer zien, we schuiven wat stoelen in de tuin, rommelen door de keukenkastjes en denken “Hmm, ik heb zin in…
Zijn jullie klaar voor het vrolijkste paasweekend van het jaar? Chico & Gomez zijn druk in de weer geweest met het verstoppen van Paaseieren….
Als je ooit op een Braziliaanse bruiloft bent geweest, is de kans groot dat je deze schattige koekjes hebt geproefd: casadinhos. De naam van…
Pota salada com batata klinkt héél exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirão & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet héél bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mãe altijd de eerste zondag in mei….

Volg ons op sociale media

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis