Bij ons komen deze spiesjes regelmatig op tafel zodra de barbecue aangaat. In de zomer is dat zonder overdrijven zo’n vier keer per week. We leven graag buiten. Dat betekent dat de keuken binnen rust heeft, maar dat de buitenkeuken overuren draait. Of het nu lunch is voor het gezin, een snelle avondmaaltijd met flatbread en salade, of een visitegerecht voor als er ineens iemand mee-eet (Wat hier vooral in de zomer meer regel dan uitzondering is. Zou dat iets te maken hebben met hoe vaak de BBQ brandt?), dit is zo’n recept dat gewoon altijd werkt. De combinatie van grote garnalen, Portugese chouriço, kruidige tempero Alentejano en geroosterde groente is zó lekker dat zelfs onze pubers stilvallen. En dat zegt wat 😉
Wat zijn Portugese espetadas?
Espetadas zijn stevige, Portugese spiesen die rechtstreeks van de grill komen. Leuk weetje is dat de oorsprong niet ligt op het vasteland van Portugal, maar op het eiland Madeira. Daar worden de espetadas de Madeira traditioneel gemaakt met rundvlees, grof zeezout, knoflook en laurierbladeren, geregen op een stok van laurierhout en geroosterd boven houtskool. Geen marinades, geen tierelantijntjes, gewoon goed vlees, vuur en een vleugje knoflook en laurier. Een eerlijk en op het eerste oog simpel gerecht, maar vergis je niet… Hoe minder ingredienten, hoe minder foutmarge om een perfect gerecht te serveren. Een kunst die in de Portugese keuken voor mij als geboren kaaskop de normaalste zaak van de wereld lijkt te zijn.
In Portugal zijn espetadas inmiddels in allerlei vormen te vinden. Met kip, garnalen, inktvis, groente of met chouriço zoals deze. Maar wat opvalt, zeker als je het vergelijkt met een Nederlandse barbecue, is dat er geen sauzen aan te pas komen. Geen knoflooksaus, geen saté, geen mayonaisemixjes. In plaats daarvan krijg je een gehalveerde citroen om over je spies te knijpen. Zó simpel en zó lekker. En stiekem ook net een tikje gezonder. Nu weet je meteen waarom de BBQ zo vaak brandt bij ons.
Churrasco = BBQ op zijn Portuggees
Dit is zo’n gerecht dat bij ons nooit in twijfel wordt getrokken als er gebarbecued wordt. Niet alleen omdat het snel klaar is en makkelijk te maken is, maar vooral omdat het nét even anders is dan de standaard worstjes en hamburgers. Je kunt het serveren als hoofdgerecht, maar ook als onderdeel van een grotere churrasco petiscoplank of een BBQ-buffet met voor ieder wat wils.
Omdat we altijd wel garnalen en chouriço op voorraad hebben, is dit ook zo’n recept dat we makkelijk kunnen opschalen als er onverwacht meer monden te voeden zijn. Wat zoals al eerder gezegd op de één of andere, vreemde manier meer regel dan uitzondering is hier in huis. Iets met een huishouden van Jan Steen en een zoete inval enzo. En daarbij, spiesjes op tafel zijn gewoon leuk. Iedereen pakt wat hij wil, niemand klaagt, want je kunt ouderwets “onderdelen ruilen” zoals vroeger met de kaasje-worstje schooltraktaties. En het voelt meteen alsof je iets bijzonders eet. Een feestje op een stokje 😀
Espetadas de camarão e chouriço (Portugese BBQ-spiesjes)
Apparatuur
- 6 BBQ spiezen
Ingrediënten
- 12 grote garnalen
- 1 chouriço
- 1 rode paprika
- 1 rode ui
- 4 eetlepels Tempero Alentejano
- 1 eetlepel olijfolie
- Sap van een halve citroen
- Verse koriander of peterselie voor garnering
Instructies
- Als je houten stokjes gebruikt om je spiezen te rijgen, leg je deze als eerste volledig ondergedompeld in water zodat ze niet verbranden op de BBQ
- Pel de garnalen
- Marineer de garnalen 30 minuten in de tempero Alentejano
- Terwijl de garnalen marineren snijd je de rode paprika in grove stukken, de rode ui in partjes en de chouriço in dikke plakken
- Rijg afwisselend de garnalen, chouriço, paprika en ui op je spiesjes
- Bak de spiesjes terwijl je ze regelmatig keert op een hete BBQ gedurende in 10 tot 12 minuten gaar.
- Besprenkel de spiesjes voor het serveren met extra citroensap en garneer met koriander (of peterselie als je niet van koriander houd)
Notities
- Wellicht ten overvloede omdat het ook al in het recept zelf staat, maar vergeet als je houten spiezen gebruikt écht niet om ze in water te weken voordat je de BBQ spiezen gaat oprijgen. Zo voorkom je dat ze in brand vliegen tijdens het grillen op de BBQ.
- Doe net als wij en investeer in een aantal metalen spiezen die je steeds opnieuw kunt gebruiken. Supermakkelijk!
- Maak je de spiezen liever groter? Natuurlijk kun je ook 3 of meer garnalen per spies als uitgangspunt nemen. Bedenk wel dat hoe meer vulling op een spies, hoe lastiger het is om ze te draaien. Wij rijgen dus liever een paar spiezen extra op in plaats van dat we ze groter maken.
Voedingswaarden
Tempero Alentejano van Quinta d’ Avó
Wat deze espetadas écht afmaakt, is de marinade. Natuurlijk maken we vaak zelf onze marinades from scratch, maar soms mag het makkelijk en dan kiezen we voor één van de kant-en-klare sausmarinades van Quinta d’ Avó. En als het dan om deze espetadas de camarão e chouriço gaat, valt onze keuze meestal op de Tempero Alentejano. Een geurige, vloeibare kruidenpasta uit het zuiden van Portugal waar knoflook, piri piri, laurier en citroen elkaar perfect in balans houden. Het fijne van deze RTU sauzen? Je hoeft er helemaal niks meer aan te doen. Een lepel tempero, een scheut olijfolie, eventueel een extra kneepje citroen, klaar. Even roeren, even marineren, en je zou zweren dat je ergens tussen de kurkeiken van de Alentejo staat.
Voor wie graag toch wat meer “op zijn Nederlands” wil BBQen zijn deze sausmarinades overigens ook geniaal. Ook ná het koken kan de Tempero Alentejano gewoon op tafel als saus voor bij het eten. Houd je van vettere of romige sauzen omdat dat is wat je gewend bent bij de BBQ, roer dan wat van de sausmarinade door een paar scheppen mayonaise en/of yoghurt. Alles krijgt zo een lekkere, zomerse kick, zonder dat je oneindig veel boodschappen in huis hoeft te halen. Gewoon simpel en ontzettend lekker.
Wat er nog op tafel komt, is bijzaak
Want of je er nou flatbread bij bakt, een boerensalade in elkaar flanst of gewoon een paar extra spiesjes grilt voor de zekerheid, deze espetadas maken vanzelf dat het gezellig wordt. Ze ruiken naar zomer, smaken naar Portugal en zijn zo klaar. En áls er dan nog iets overblijft (niet bij ons, maar je weet het nooit), dan zijn ze koud ook niet te versmaden. Dus hup, aan de slag! Grill aan, wijn in de hand en citroen in de aanslag.
Bom apetite!
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen op Pinterest zodat je hem snel kunt terugvinden!