Portugees broodje sardinepaté

Op zoek naar een snel, smaakvol en verrassend broodje? Dan moet je zeker dit Portugees broodje sardinepaté proberen. Dit broodje met GUDI sardinepaté is niet alleen geliefd bij volwassenen (Lees: Mama), maar ook een absolute favoriet van de kleine chef hier in huis. Hij zou het liefst élke dag zo’n broodje eten.
Recept voor een Portugees Broodje Sardinepaté met GUDIS pate de sardinha.

Nu ben ik, mama dus, daar net zo erg in, dus ik begrijp dat helemaal en we eten dus ook vaak sardinepaté saampjes. Lekker met een crackertje direct uit het blikje scheppen en eten, op een overgebleven stukje stokbrood van de BBQ van gisteravond, of dus gewoon uitgebreid zoals bijvoorbeeld met dit recept. Voor de kleine chef houd ik het simpel; een krokant geroosterd broodje en een héél royale laag paté. Zelf ga ik los met piri piri, tomaat, ui en limoensap. En als ik toevallig tijd heb gehad om pão caseiro te maken… Dan smaakt alles opeens net een beetje meer naar Portugal.

Wat maakt dit broodje met sardinepaté zo Portugees?

In Portugal hoef je maar ergens een blikje open te trekken, en er ontstaat een maaltijd. Sardines, tonijn, makreel, you name it. Maar het allermakkelijkste (en wat mij betreft ook het gezelligste) blijft toch vispaté. In vrijwel ieder restaurant krijg je het op je couvertje voor het eten, thuis eten we het op geroosterd brood, en soms verdwijnt het stiekem op een toastje als het nog te vroeg is om te eten, maar we al wel wat lusten. Een beetje “vier uur, vispaté” om maar in de lijn te blijven van een andere bekende opkikker voor rond de klok van vier hier in Nederland.

Portugees Broodje Sardinepate 1

GUDIS paté de sardinha

De GUDIS sardinepatés zijn bij ons favoriet omdat ze nét wat grover zijn van structuur. Geen mousse, maar echt vis met beet. Een beetje makreel american om het makkelijk uit te leggen, maar dan dus van sardines. En dat eet gewoon lekkerder, of je nu 4 jaar oud bent of 44. (En heel even, die 44 is hypothetisch he. Ik ben natuurlijk forever 29 enzo…) Combineer dat met een knapperige snee brood en een paar frisse of pittige toppings en je hebt in vijf minuten iets op tafel dat zo uit een petiscaria in Lissabon had kunnen komen.

Recept voor een Portugees broodje sardinepaté

Het recept? Dat is dus echt supersimpel. Er is een ‘kidsproof’ versie en een variant waar volwassenen van gaan watertanden. Beide beginnen met een goed stuk geroosterd brood en een flinke laag GUDI sardinepaté. De rest is aankleden naar smaak. Of humeur. Of hoeveel trek je hebt.

Decorative Top
logo logo logo logo
Portugees broodje sardinepaté met GUDIS vispaté, geroosterd brood en piri piri olie
No ratings yet

Portugees broodje sardinepaté

Een eenvoudig en overheerlijk broodje met GUDIS sardinepaté. Een favoriet hier in huis de jongste en de oudste. (Letterlijk :))
Voorbereidingstijd 5 minutes
In elkaar zetten 5 minutes
Totale tijd 10 minutes
Gang Borrelhapje, Lunch, Petisco
Keuken Portugese keuken
Porties/Aantal 3 personen
Calorieën 26 kcal

Ingrediënten
 

Voor kleine sardinepaté fans

  • 1 plak geroosterd brood
  • 1 blikje GUDIS pate de sardinha

Voor grote sardinepaté fans

  • 2 plakken geroosterd brood
  • 1 blikje GUDIS pate de sardinha
  • 1 rode ui
  • 1 tomaat
  • vers gemalen zwarte peper
  • verse peterselie (of koriander als je er van houd!)
  • kneepje limoensap
  • Gallo piri piri
  • olijfolie

Instructies

Voor kleine sardinepaté fans

  1. Besprenkel de plak brood met olijfolie
  2. Toast het brood aan beide zijden goudbruin
  3. Besmeer het brood met een flinke laag GUDIS sardinepaté
  4. Voeg eventuele andere gewenste toppings toe, maar dit hoeft natuurlijk niet

Voor grote sardinepaté fans

  1. Snijdt de rode ui en de tomaat ik kleine blokjes
  2. Hak de peterselie fijn
  3. Gebruik je verse limoen, snijdt dan twee kleine partjes voor
  4. Besprenkel de plakken brood met olijfolie
  5. Toast het brood aan beide zijden goudbruin
  6. Besmeer het brood met een flinke laag GUDIS sardinepaté
  7. Versier je broodje met de fijngesneden tomaat en ui
  8. Bestrooi je broodje met de fijngesneden peterselie (of koriander), vers gemalen zwarte peper, limoensap en eventueel een schijfje verse limoen
  9. Besprenkel met Gallo piri piri naar smaak

Notities

  • Koriander is hier in huis favoriet als topping bij ongeveer de helft van ons. De andere helft heeft het “zeep gen” en vindt koriander dus naar zeep smaken. Peterselie is dan een goed alternatief.
  • Als je avontuurlijk bent en je pittig eten goed kunt waarderen, kun je voor dit recept ook kiezen voor de GUDIS Pate de Sardinha piri piri. Zo creeer je lagen in de pittigheid, erg lekker!
  • Geen fan van tomaat en liever paprika blokjes? Lekker doen.
  • Limoen niet te vinden, maar citroen is wel voor handen? Dat kan natuurlijk ook! Een recept is niet in steen gebeiteld, het is een richtlijn. 

Voedingswaarden

Nutrition Facts
Portugees broodje sardinepaté
Amount per Serving
Calories
26
% Daily Value*
Fat
 
0.2
g
0
%
Saturated Fat
 
0.05
g
0
%
Polyunsaturated Fat
 
0.1
g
Monounsaturated Fat
 
0.1
g
Cholesterol
 
1
mg
0
%
Sodium
 
11
mg
0
%
Potassium
 
155
mg
4
%
Carbohydrates
 
6
g
2
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
3
g
3
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
343
IU
7
%
Vitamin C
 
8
mg
10
%
Calcium
 
16
mg
2
%
Iron
 
0.2
mg
1
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
De getoonde waarden zijn een gemiddelde, gebaseerd op een geautomatiseerde, online voedingscalculator. De waarden geven een goede indicatie, maar zijn op geen enkele wijze 100% accuraat en zijn nooit prevalent over of vervanging voor het advies van een voedingsdeskundige.
Heb je dit recept gemaakt?Deel het op social media met #portugeserecepten en tag ons om te laten zien hoe jij Portugal op tafel hebt gezet!

Maak het extra lekker met pão caseiro of restjes stokbrood

Soms hebben we geluk en is er nog een stuk zelfgebakken pão caseiro over van de vorige dag. Als je die in de oven gooit, ruikt het hele huis weer even alsof oma Portugal in de weer is geweest. Elk hapje smaakt dan ineens méér naar Portugal. Vraag me niet waarom, het is gewoon zo.

Heb je geen tijd om zelf brood te bakken? Geen zorgen. Wij doen het ook met wat er nog ligt. Een stuk stokbrood van gisteravond, een restje ciabatta, of zelfs een crackertje. Vispaté maakt het allemaal goed.

Tibornas, petiscos en nog meer Portugese broodinspiratie

In Portugal bestaat er zoiets als een tiborna. Een geroosterd broodje, meestal besprenkeld met olijfolie en belegd met alles wat voorhanden is. Denk aan look, tomaat, worst, of… sardinepaté dus zoals je ook al ziet in het fimpje bij dit recept. En dat past perfect in wat wij inmiddels onze ‘mini petiscosplank’ noemen.

Want of je nou alleen een broodje maakt of er wat kaas, olijven en chouriço bij legt, je zit zó in petiscosferen. Hoog tijd dus om meer recepten te gaan delen voor tibornas zodat Portugese petiscos een nieuwe standaard kunnen worden voor de lunch of het avondeten. Een leuke, lekkere, makkelijke en als je het goed doet zelfs gezonde manier als je meer wilt doen met je brood en je blikjes.

GUDI sardinepaté – altijd in huis

Wij zorgen dat er altijd een GUDIS 3-pack in huis ligt. Niet alleen omdat het lang houdbaar is, maar ook omdat het zoveel mogelijkheden biedt. Eén blikje voor mama, één voor de kleine chef, en eentje als backup. Want de rest van de mensen hier in huis mogen dan misschien geen grote vispaté fan zijn, mini en mama compenseren dat ruimschoots dus er is maar één goede raad als het aankomt op de paté de sardinga van GUDIS en dat is voorraad!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen! op Pinterest zodat je et gemakkelijk kunt bewaren!

Portugees broodje Sardinepate PIN
Het Smikkelbeertje

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijão frade e atúm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niçoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grão de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zó óntzettend…
Er zijn van die momenten waarop je het ouderschap niet hoeft te romantiseren. Waarop je er voor kiest om gewoon even mee te deinen…
2 mei is het Wereld Tonijn Dag en die dag staat staat wereldwijd in het teken van… tonijn. Niet alleen omdat het een van…
De zon laat zich weer zien, we schuiven wat stoelen in de tuin, rommelen door de keukenkastjes en denken “Hmm, ik heb zin in…
Zijn jullie klaar voor het vrolijkste paasweekend van het jaar? Chico & Gomez zijn druk in de weer geweest met het verstoppen van Paaseieren….
Als je ooit op een Braziliaanse bruiloft bent geweest, is de kans groot dat je deze schattige koekjes hebt geproefd: casadinhos. De naam van…
Pota salada com batata klinkt héél exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirão & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet héél bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…

Volg ons op sociale media

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis