Nu ben ik, mama dus, daar net zo erg in, dus ik begrijp dat helemaal en we eten dus ook vaak sardinepaté saampjes. Lekker met een crackertje direct uit het blikje scheppen en eten, op een overgebleven stukje stokbrood van de BBQ van gisteravond, of dus gewoon uitgebreid zoals bijvoorbeeld met dit recept. Voor de kleine chef houd ik het simpel; een krokant geroosterd broodje en een héél royale laag paté. Zelf ga ik los met piri piri, tomaat, ui en limoensap. En als ik toevallig tijd heb gehad om pão caseiro te maken… Dan smaakt alles opeens net een beetje meer naar Portugal.
Wat maakt dit broodje met sardinepaté zo Portugees?
In Portugal hoef je maar ergens een blikje open te trekken, en er ontstaat een maaltijd. Sardines, tonijn, makreel, you name it. Maar het allermakkelijkste (en wat mij betreft ook het gezelligste) blijft toch vispaté. In vrijwel ieder restaurant krijg je het op je couvertje voor het eten, thuis eten we het op geroosterd brood, en soms verdwijnt het stiekem op een toastje als het nog te vroeg is om te eten, maar we al wel wat lusten. Een beetje “vier uur, vispaté” om maar in de lijn te blijven van een andere bekende opkikker voor rond de klok van vier hier in Nederland.
GUDIS paté de sardinha
De GUDIS sardinepatés zijn bij ons favoriet omdat ze nét wat grover zijn van structuur. Geen mousse, maar echt vis met beet. Een beetje makreel american om het makkelijk uit te leggen, maar dan dus van sardines. En dat eet gewoon lekkerder, of je nu 4 jaar oud bent of 44. (En heel even, die 44 is hypothetisch he. Ik ben natuurlijk forever 29 enzo…) Combineer dat met een knapperige snee brood en een paar frisse of pittige toppings en je hebt in vijf minuten iets op tafel dat zo uit een petiscaria in Lissabon had kunnen komen.
Recept voor een Portugees broodje sardinepaté
Het recept? Dat is dus echt supersimpel. Er is een ‘kidsproof’ versie en een variant waar volwassenen van gaan watertanden. Beide beginnen met een goed stuk geroosterd brood en een flinke laag GUDI sardinepaté. De rest is aankleden naar smaak. Of humeur. Of hoeveel trek je hebt.
Portugees broodje sardinepaté
Ingrediënten
Voor kleine sardinepaté fans
- 1 plak geroosterd brood
- 1 blikje GUDIS pate de sardinha
Voor grote sardinepaté fans
- 2 plakken geroosterd brood
- 1 blikje GUDIS pate de sardinha
- 1 rode ui
- 1 tomaat
- vers gemalen zwarte peper
- verse peterselie (of koriander als je er van houd!)
- kneepje limoensap
- Gallo piri piri
- olijfolie
Instructies
Voor kleine sardinepaté fans
- Besprenkel de plak brood met olijfolie
- Toast het brood aan beide zijden goudbruin
- Besmeer het brood met een flinke laag GUDIS sardinepaté
- Voeg eventuele andere gewenste toppings toe, maar dit hoeft natuurlijk niet
Voor grote sardinepaté fans
- Snijdt de rode ui en de tomaat ik kleine blokjes
- Hak de peterselie fijn
- Gebruik je verse limoen, snijdt dan twee kleine partjes voor
- Besprenkel de plakken brood met olijfolie
- Toast het brood aan beide zijden goudbruin
- Besmeer het brood met een flinke laag GUDIS sardinepaté
- Versier je broodje met de fijngesneden tomaat en ui
- Bestrooi je broodje met de fijngesneden peterselie (of koriander), vers gemalen zwarte peper, limoensap en eventueel een schijfje verse limoen
- Besprenkel met Gallo piri piri naar smaak
Video
Notities
- Koriander is hier in huis favoriet als topping bij ongeveer de helft van ons. De andere helft heeft het “zeep gen” en vindt koriander dus naar zeep smaken. Peterselie is dan een goed alternatief.
- Als je avontuurlijk bent en je pittig eten goed kunt waarderen, kun je voor dit recept ook kiezen voor de GUDIS Pate de Sardinha piri piri. Zo creeer je lagen in de pittigheid, erg lekker!
- Geen fan van tomaat en liever paprika blokjes? Lekker doen.
- Limoen niet te vinden, maar citroen is wel voor handen? Dat kan natuurlijk ook! Een recept is niet in steen gebeiteld, het is een richtlijn.
Voedingswaarden
Maak het extra lekker met pão caseiro of restjes stokbrood
Soms hebben we geluk en is er nog een stuk zelfgebakken pão caseiro over van de vorige dag. Als je die in de oven gooit, ruikt het hele huis weer even alsof oma Portugal in de weer is geweest. Elk hapje smaakt dan ineens méér naar Portugal. Vraag me niet waarom, het is gewoon zo.
Heb je geen tijd om zelf brood te bakken? Geen zorgen. Wij doen het ook met wat er nog ligt. Een stuk stokbrood van gisteravond, een restje ciabatta, of zelfs een crackertje. Vispaté maakt het allemaal goed.
Tibornas, petiscos en nog meer Portugese broodinspiratie
In Portugal bestaat er zoiets als een tiborna. Een geroosterd broodje, meestal besprenkeld met olijfolie en belegd met alles wat voorhanden is. Denk aan look, tomaat, worst, of… sardinepaté dus zoals je ook al ziet in het fimpje bij dit recept. En dat past perfect in wat wij inmiddels onze ‘mini petiscosplank’ noemen.
Want of je nou alleen een broodje maakt of er wat kaas, olijven en chouriço bij legt, je zit zó in petiscosferen. Hoog tijd dus om meer recepten te gaan delen voor tibornas zodat Portugese petiscos een nieuwe standaard kunnen worden voor de lunch of het avondeten. Een leuke, lekkere, makkelijke en als je het goed doet zelfs gezonde manier als je meer wilt doen met je brood en je blikjes.
GUDI sardinepaté – altijd in huis
Wij zorgen dat er altijd een GUDIS 3-pack in huis ligt. Niet alleen omdat het lang houdbaar is, maar ook omdat het zoveel mogelijkheden biedt. Eén blikje voor mama, één voor de kleine chef, en eentje als backup. Want de rest van de mensen hier in huis mogen dan misschien geen grote vispaté fan zijn, mini en mama compenseren dat ruimschoots dus er is maar één goede raad als het aankomt op de paté de sardinga van GUDIS en dat is voorraad!
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen! op Pinterest zodat je et gemakkelijk kunt bewaren!