Migas à Alentejana

Migas à Alentejana is zo'n gerecht met voor mij een leuke herinnering aan toen ik nog een kleine Sergio was. Waar Linda af en toe overhoop loopt met Portugese woordjes kennen en dan toch nét niet goed kunnen vertalen, heb je dat ook wel eens als je tweetalig wordt opgevoed. Jawel, ook ik had af en toe verkeerde associaties met woorden wat hilarische resultaten opleverde. Wat kan ik zeggen; Het is hard werken om een goede Portugees te zijn ;) Gelukkig heb je met Migas à Alentejana een stevige maaltijd waardoor je er weer even tegenaan kunt!
Migas à Alentejana | SaboresDePortugal.nl

Migas à Alentejana

Heel lang geleden dacht ik dat het een gerecht van mieren was (het Portugese woord voor mier is namelijk Formiga). Eh…yuk! Dat ga ik dus echt niet eten… Gelukkig is me redelijk snel uitgelegd dat migas eigenlijk kruimels zijn. Dat maakte het al een stuk beter, maar waarom zou je kruimels uit de Alentejo willen eten? Of überhaupt kruimels van waar dan ook? Dat gezegd hebbende heb ik het daarna ook een keer voorgeschoteld gekregen, en heel eerlijk, wat zijn Migas à Alentejana een smaak bom! Zeker als je jezelf trakteert op Migas à Alentejana met de befaamde porco preto. En tegelijk ook een enorm vullende maaltijd (zoals de meeste Portugese gerechten, zeker in de winter)

Migas à Alentejana | SaboresDePortugal.nl

Brood als basis

Wij kunnen hier in huis ook restjes opmaken als een baas, maar oud brood dat blijft vaak wel een uitdaging, dus als Linda weer eens zelf pão caseiro heeft gemaakt wat niet helemaal opgaat dan kan je de klok er op gelijk zetten dat ik zeker als het wat kouder wordt buiten Migas à Alentejana op het menu gooi. De eerste keer dat ik het voor iedereen hier in huis heb gemaakt werd ik wel een beetje raar aangekeken. Hoe wil je dan van dat oude brood en wat vlees een complete maaltijd maken. Naar mate de rest van de ingrediënten tevoorschijn kwamen, begonnen er bij iedereen wel een paar puzzelstukjes op zijn plaats te vallen. Maar het bleef wel raar dat oud brood toch wel de basis was van het gerecht. Gelukkig heeft iedereen lopen smullen toen het op tafel stond.

Vlees, heel veel vlees!

Er zijn aardig wat recept varianten van dit typische gerecht te vinden. De ene zegt varkenshaas en ander koteletten, de een zegt je kan het alleen met porco preto maken, de ander maakt het niet uit, en ga zo nog maar even door. Sommige recepten vragen om meer spareribs en minder bacon of meer worst. Zoals wij wel vaker roepen is een recept een leuke leidraad en kan je lekker je eigen draai er aan geven. Dus dat kan ook met migas à Alentejana. Gelukkig zijn er wel een paar dingen waar alle verschillende recepten het over eens zijn met elkaar. Er moet en zal heel veel vlees gebruikt worden en dan voornamelijk de stukken die niet heel snel voor wat anders gebruikt worden, dus ook hier is het weer restjes opmaken als een baas. Het tweede waar alle recepten het met elkaar over eens zijn, is dat er toch echt spareribs in moeten en dat er minstens één worst variant in hoort te verdwijnen.

Migas a Alentejana

Migas à Alentejana

Hét recept voor de liefhebber van véél vlees.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 25 minutes
Marineer tijd 1 day
Total Time 1 day 45 minutes
Course Hoofdgerecht
Cuisine Portugese keuken
Servings 4 personen
Calories 1281 kcal

Equipment

  • Mes
  • Snijplank
  • Pan
  • Mengkom
  • Houten spatel

Ingredients
  

  • 750 gram Spareribs bij voorkeur van porco preto
  • 250 gram Varkens kotelet zonder bot
  • 150 gram Bacon blokjes
  • 800 gram Pão caseiro van een dag (of 2) oud
  • 100 gram Farinheira
  • 100 gram Chouriço
  • 8 tl Massa de Alho
  • 1 el Massa de Pimentão
  • 2 el Olijfolie
  • Banha naar smaak
  • Sinaasappel naar smaak
  • Zout en Peper naar smaak

Instructions
 

  • Een dag van te voren: snijd de spareribs af langs het bot en halveer ze
  • Snijd de varkens kotelet in blokjes van ongeveer 2 cm
  • Doe het vlees in een mengkom
  • Voeg de massa de alho, massa de pimentão, olijfolie, zout en peper toe
  • Meng alles goed door elkaar heen
  • Dek de mengkom en laat het in de koelkast een nachtje rusten
  • Op de dag zelf: Snijd de farinheira en chouriço in plakjes van ongeveer 1 cm dik
  • Snijd het brood in dunne plakken
  • Verwarm in een pan een eetlepel of 2 banha
  • Bak hierin de spareribs en de kotelet goud bruin
  • Net voordat de rest van het vlees klaar is voeg je de bacon blokjes toe
  • Haal het vlees uit de pan als het gaar is en leg het apart
  • Giet wat van het bakvet in een apart bakje
  • Doe het brood in de pan en blus het af met een beetje water
  • Met de houten spatel duw je het brood uit elkaar en rol je het door het bakvocht heen tot het ongeveer de vorm heeft van een omelet.
  • Als je brood te snel al het vocht opneemt voeg je een beetje van het opzij gezette bakvocht toe maar niet zoveel dat het te zompig wordt
  • Serveer op en bord of een schaal en garneer af met de sinaasappel

Notes

  • Heb je geen hakbijltje? Vraag de slager of hij de spareribs doorhakt voor je.

Nutrition

Serving: 1persoonCalories: 1281kcalCarbohydrates: 100gProtein: 65gFat: 67gSaturated Fat: 22gPolyunsaturated Fat: 12gMonounsaturated Fat: 24gTrans Fat: 1gCholesterol: 207mgSodium: 1950mgPotassium: 1060mgFiber: 8gSugar: 12gVitamin A: 166IUVitamin C: 6mgCalcium: 313mgIron: 9mg
Keyword Alentejo, Brood, Migas, Oud brood, Stevig
Tried this recipe?Let us know how it was!

De trucjes die ik in de keuken gebruik

Nu zou je bijna gaan denken als je het recept hebt gelezen dat je een wonder in de keuken moet zijn. Niets is minder waar. Het scheelt dat je een groot deel van al het snij werk een dagje eerder doet, dat en je brood heb je ook al over hebt. Dus je mise en place heb je al voor de helft klaar! Zorg er ook voor dat je mes(sen) goed scherp zijn als je het vlees snijd, zo druk je niet alles fijn en ben je een stuk sneller klaar met snijden. De spareribs halveren is ook nog wel eens een uitdaging, ik pak zelf een hakbijltje erbij en met en ferme klap gaan ze doormidden! Het brood in de gewenste vorm krijgen lukt soms ook niet in één keer dus, wat doe ik dan. Een stuk vershoudfolie erbij pakken en daar het brood in vormen. Pas wel op dat je je vingers niet verbrand als je het net uit de pan hebt gehaald!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Currygerechten Pinterest Afbeelding

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijão frade e atúm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niçoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grão de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zó óntzettend…
Pota salada com batata klinkt héél exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirão & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet héél bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mãe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…
Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat…

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis