Migas à Alentejana
Heel lang geleden dacht ik dat het een gerecht van mieren was (het Portugese woord voor mier is namelijk Formiga). Eh…yuk! Dat ga ik dus echt niet eten… Gelukkig is me redelijk snel uitgelegd dat migas eigenlijk kruimels zijn. Dat maakte het al een stuk beter, maar waarom zou je kruimels uit de Alentejo willen eten? Of überhaupt kruimels van waar dan ook? Dat gezegd hebbende heb ik het daarna ook een keer voorgeschoteld gekregen, en heel eerlijk, wat zijn Migas à Alentejana een smaak bom! Zeker als je jezelf trakteert op Migas à Alentejana met de befaamde porco preto. En tegelijk ook een enorm vullende maaltijd (zoals de meeste Portugese gerechten, zeker in de winter)
Brood als basis
Wij kunnen hier in huis ook restjes opmaken als een baas, maar oud brood dat blijft vaak wel een uitdaging, dus als Linda weer eens zelf pão caseiro heeft gemaakt wat niet helemaal opgaat dan kan je de klok er op gelijk zetten dat ik zeker als het wat kouder wordt buiten Migas à Alentejana op het menu gooi. De eerste keer dat ik het voor iedereen hier in huis heb gemaakt werd ik wel een beetje raar aangekeken. Hoe wil je dan van dat oude brood en wat vlees een complete maaltijd maken. Naar mate de rest van de ingrediënten tevoorschijn kwamen, begonnen er bij iedereen wel een paar puzzelstukjes op zijn plaats te vallen. Maar het bleef wel raar dat oud brood toch wel de basis was van het gerecht. Gelukkig heeft iedereen lopen smullen toen het op tafel stond.
Vlees, heel veel vlees!
Er zijn aardig wat recept varianten van dit typische gerecht te vinden. De ene zegt varkenshaas en ander koteletten, de een zegt je kan het alleen met porco preto maken, de ander maakt het niet uit, en ga zo nog maar even door. Sommige recepten vragen om meer spareribs en minder bacon of meer worst. Zoals wij wel vaker roepen is een recept een leuke leidraad en kan je lekker je eigen draai er aan geven. Dus dat kan ook met migas à Alentejana. Gelukkig zijn er wel een paar dingen waar alle verschillende recepten het over eens zijn met elkaar. Er moet en zal heel veel vlees gebruikt worden en dan voornamelijk de stukken die niet heel snel voor wat anders gebruikt worden, dus ook hier is het weer restjes opmaken als een baas. Het tweede waar alle recepten het met elkaar over eens zijn, is dat er toch echt spareribs in moeten en dat er minstens één worst variant in hoort te verdwijnen.
Migas à Alentejana
Equipment
- Mes
- Snijplank
- Pan
- Mengkom
- Houten spatel
Ingredients
- 750 gram Spareribs bij voorkeur van porco preto
- 250 gram Varkens kotelet zonder bot
- 150 gram Bacon blokjes
- 800 gram Pão caseiro van een dag (of 2) oud
- 100 gram Farinheira
- 100 gram Chouriço
- 8 tl Massa de Alho
- 1 el Massa de Pimentão
- 2 el Olijfolie
- Banha naar smaak
- Sinaasappel naar smaak
- Zout en Peper naar smaak
Instructions
- Een dag van te voren: snijd de spareribs af langs het bot en halveer ze
- Snijd de varkens kotelet in blokjes van ongeveer 2 cm
- Doe het vlees in een mengkom
- Voeg de massa de alho, massa de pimentão, olijfolie, zout en peper toe
- Meng alles goed door elkaar heen
- Dek de mengkom en laat het in de koelkast een nachtje rusten
- Op de dag zelf: Snijd de farinheira en chouriço in plakjes van ongeveer 1 cm dik
- Snijd het brood in dunne plakken
- Verwarm in een pan een eetlepel of 2 banha
- Bak hierin de spareribs en de kotelet goud bruin
- Net voordat de rest van het vlees klaar is voeg je de bacon blokjes toe
- Haal het vlees uit de pan als het gaar is en leg het apart
- Giet wat van het bakvet in een apart bakje
- Doe het brood in de pan en blus het af met een beetje water
- Met de houten spatel duw je het brood uit elkaar en rol je het door het bakvocht heen tot het ongeveer de vorm heeft van een omelet.
- Als je brood te snel al het vocht opneemt voeg je een beetje van het opzij gezette bakvocht toe maar niet zoveel dat het te zompig wordt
- Serveer op en bord of een schaal en garneer af met de sinaasappel
Notes
- Heb je geen hakbijltje? Vraag de slager of hij de spareribs doorhakt voor je.
Nutrition
De trucjes die ik in de keuken gebruik
Nu zou je bijna gaan denken als je het recept hebt gelezen dat je een wonder in de keuken moet zijn. Niets is minder waar. Het scheelt dat je een groot deel van al het snij werk een dagje eerder doet, dat en je brood heb je ook al over hebt. Dus je mise en place heb je al voor de helft klaar! Zorg er ook voor dat je mes(sen) goed scherp zijn als je het vlees snijd, zo druk je niet alles fijn en ben je een stuk sneller klaar met snijden. De spareribs halveren is ook nog wel eens een uitdaging, ik pak zelf een hakbijltje erbij en met en ferme klap gaan ze doormidden! Het brood in de gewenste vorm krijgen lukt soms ook niet in één keer dus, wat doe ik dan. Een stuk vershoudfolie erbij pakken en daar het brood in vormen. Pas wel op dat je je vingers niet verbrand als je het net uit de pan hebt gehaald!
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!