Arroz de Marisco – Rijst met zeevruchten

Arroz de Marisco | SaboresDePortugal.nl

Arroz de Marisco is niet alleen een heerlijk gerecht. Het is ook altijd voer voor discussie. Portugese Paella? Of hebben de Spanjaarden hun gerecht afgekeken van de Portugezen? Dit levert in beide landen altijd een zeer leuke discussie op tussen de lokale bevolking. Gelukkig zijn het twee héél verschillende gerechten, waar de Spaanse variant ook nog chouriço en vlees aan het recept toevoegt, is de Portugese Arroz de marisco, zoals de letterlijke vertaling van het gerecht al doet vermoeden, rijst met zeevruchten. (En dus duidelijk géén paella! ;))

Rijst met zeevruchten

De hoofdbestanddelen van dit gerecht zijn dus rijst en zeevruchten. Maar niet alle rijst is geschikt om de lekkerste arroz de marisco te maken. Gebruik bij voorkeur arroz carolino, deze rijst blijft namelijk lekker romig en neemt alle heerlijke smaken goed op. Zo smaakt ook jouw arroz de marisco net zo als die in Portugal! Maar de zeevruchten zijn net zo belangrijk in dit gerecht. Bij ons in de stenen winkel hebben we kant en klare diepvries bakken waar alles in zit wat je nodig hebt voor een goede basis aan de lekkerste zeevruchten. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om bij ons langs te komen gebruik dan dit lijstje als richtlijn:

  • 3 grote garnalen
  • 160 gram gepelde kleine garnalen
  • 160 gram mossel vlees
  • 80 gram ameijoa vlees
  • 80 gram dikke surimi
  • 60 gram mossel in schaal
  • 2 krabben scharen
Arroz de Marisco | SaboresDePortugal.nl

Goede visboer

Als je niet bij ons in de winkel langs kunt komen en je het boodschappenlijstje van hierboven gebruikt, dan raden we je aan om te kijken voor een goede visboer in je omgeving. Natuurlijk kunnen wij dat gemakkelijk zeggen, want we wonen vlak om de hoek van een van de grootste mosseldorpen van Nederland. Naast mosselen zijn ook andere vis, zeevruchten, schaal- en schelpdieren daar gemakkelijk te verkrijgen. Heb je niet de luxe om naar een plaats als Yerseke, Vlissingen, Volendam, Urk of een andere locatie met veel vis-detailhandel te gaan? Zoek dan een supermarkt waar je zelf je visstukken, garnalen, mosselen, surimi en ander lekkers uit vriezerbakken kunt scheppen. Dat geeft in aanloop naar het maken van arroz de marisco hetzelfde gevoel dat we als kind hadden bij de schepbakken van de Jamin 😉

Bij ons thuis

Hier in huis is het ongeveer 50/50 verdeeld of arroz de marisco nu echt het lekkerste is wat de Portugese keuken te bieden heeft, twee van de kids vinden van niet. Linda daarintegen doet altijd een blij dansje als ik dit weer maak. Los van haar verslaving aan vis en zeevruchten, geeft dit gerecht op de een of andere manier altijd dat vakantie gevoel (zeker als we er nog een lekkere vinho branco of vinho verde bij drinken). Dus zeker nu de vakantie planning aardig om is gegooid, word er met regelmaat gevraagd wanneer ik weer eens arroz de marisco maak (lees op z’n minst 1x in de week is het wel Seeeeerrrgiiooo wanneer maak je weer…). Het eindresultaat van iedereen die graag dit wil eten als ik kook deel ik graag met jullie, niet in de laatste plaats dat Linda en de kids het dan ook eens een keer zelf kunnen maken :’).

Arroz de Marisco | SaboresDePortugal.nl

Arroz de Marisco

Dit romige rijstgerecht met zeevruchten uit Portugal smaakt naar vakantie!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Portugese keuken
Porties 4 personen
calorieën 528 kcal

Ingrediënten
  

Als je online of in onze winkel komt shoppen raden we aan

of je volgt deze ingredientenlijst

Instructies
 

  • Zet een pan met de olijfolie op een laag vuur en laat dit rustig opwarmen (dan verbrand je olie niet en krijg je geen bittere smaak aan de rest van je gerecht).
  • Zodra de olie warm is, voeg je de gesnipperde ui toe, roer dit door de olie tot je ui glazig is, zodra dit het geval is voeg je de knoflook en laurier blaadjes toe.
  • Zet het vuur iets hoger en roer alles door tot het net geen goud randje heeft, voeg de rijst toe aan het mengsel en draai het vuur weer iets omlaag.
  • Roer alles in de pan goed door en voeg 1 tl Massa de alho, massa de pimentão en de hete pepertjes toe. Alles weer goed doorroeren tot alle smaakmakers goed gemengd zijn.
  • Blus het geheel af met de witte wijn en de tomaten pulp. Je raad het waarschijnlijk al maar roer alles weer even lekker door.
  • Voeg het water, de rijst, en je schaaldieren toe en breng alles langzaam aan de kook.
  • Zodra alles aan de kook is voeg je nog 1tl Massa de alho en massa de pimentão toe voor de extra smaak. Doe hier ook een half bosje bij elkaar gebonden koriander aan toevoegen zodat het mee kan koken in het water. (Als je het niet bij elkaar wil binden kan dat natuurlijk ook, houd er dan wel rekening mee dat je meer tijd kwijt bent om het eruit te vissen.)
  • Het moment dat de koriander donkergroen en slap is (meestal na een minuutje of 3) mag het bosje uit het water.
  • Laat alles ongeveer 20 tot 25 minuten doorkoken tot het water goed is opgenomen door de rijst, roer tussentijds wel een paar keer door je pan, zo voorkom je dat je rijst naar de bodem zakt en aanbrand.
  • Opscheppen en garneren met verse koriander en citroen en lekker smullen!

Nutrition

Calories: 528kcalCarbohydrates: 73gProtein: 7gFat: 13gSaturated Fat: 2gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 9gSodium: 32mgPotassium: 331mgFiber: 2gSugar: 4gVitamin A: 186IUVitamin C: 5mgCalcium: 58mgIron: 2mg
Trefwoord Arroz, Arroz de Marisco, Comfortfood, Marisco, Paella, Rijst, Zeevruchten
Deel jouw resultaat op social media met #saboresdeportugal en tag ons @saboresdeportugalnl.Laat jouw rating achter in de comments!

De tips

Het aller aller belangrijkste is dat je het vuur niet vol aanzet tijdens het koken, de kans dat je rijst aan de bodem vast gaat zitten is enorm groot, laat het maar lekker op het gemakje koken zodat alle smaken lekker intrekken. Mocht je een nog intensere zeevruchten smaak willen aan je arroz de marisco, gebruik dan in plaats van water wat zeevruchten bouillon. Bom Aproveito!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingredienten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Arroz de Marisco | SaboresDePortugal.nl

10 reacties op “Arroz de Marisco – Rijst met zeevruchten

  1. Deborah zegt:

    Na het lezen van je blog en het zien van de foto’s krijg ik nog meer zin om op vakantie te gaan. Hoewel ik zelf totaal geen zeevruchten liefhebber ben, is de rest hier thuis dat wel. Die maak ik wel blij met dit recept.

  2. Frederique zegt:

    Ik houd van romige rijst, ik ken deze niet. Is het een beetje zoals risotto rijst? Het recept klinkt in ieder geval erg lekker. Zal het onthouden!

  3. Jasmina zegt:

    Ziet er heerlijk uit…ik ben alleen niet zo van de “natte” rijst. Je kan me ook niet echt blij maken met risotto. Gek he

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept