10 weetjes over alfarroba

10 weetjes over alfarroba | SaboresDePortugal.nl

Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet héél bekend maar in Portugal, en dan vooral in het Zuiden, is het een favoriet ingredient voor allerlei variaties overheerlijke koekjes en gebak. In Nederland kennen we alfarroba onder de naam Johannesbrood en het meest bekende product in Nederland is Johannesbroodpitmeel. Er is nog veel meer te vertellen over Johannesbrood. Hoog tijd dus om 10 weetjes over alfarroba op een rij te zetten!

Johannesbroodboom

Deze boom werd vroeger al door de Grieken en de Romeinen aangeplant en tegenwoordig is de Johannesbroodboom ook vooral rond de Middellandse Zee te vinden. In Nederland heet de vrucht Johannesbrood en die groeit aan de Johannesbroodboom. Alfarroba is, zoals je waarschijnlijk al had geraden, de naam van de vrucht in Portugal en de naam van de boom is alfarrobeira al wordt hij daar ook figueira do Egipto, figueira de pitágoras of Pão de (São) Jão genoemd. En die laatste naam vertaald naar het Nederlands als, jawel, Johannesbrood.

10 weetjes over alfarroba | SaboresDePortugal.nl

Pão de (São) Jão

Brood van de (heilige) Johannes, maar waarom zou deze vrucht naar een heilige vernoemd zijn? Hier komt een klein stukje Bijbelkennis bij kijken. Johannes de Doper was een prediker die leefde in de woestijn van Judea. Zijn voeding zou hebben bestaan uit sprinkhanen, MAAR… Eén van de Hebreeuwse benamingen voor sprinkhaan (Ze hebben er twaalf!) zou vrijwel gelijk zijn aan de naam voor de vrucht van deze boom. Tel daarbij op dat deze boom nauwelijks water nodig heeft, wel honderd jaar vruchten kan dragen én dat de alfarroba ontzettend voedzaam is en het zou zomaar eens kunnen kloppen dat er 2000 jaar geleden een Johannes was die dagelijks genoot van de peulen van deze bijzondere boom.

Waarom de naam Johannesbrood

Ook zonder de Bijbel als uitgangspunt heeft de naam “Johannesbrood” een lange geschiedenis. Het woord “johannesbrood” is afkomstige van het Franse woord carobe, dat op zijn beurt weer is gebaseerd op het Arabische woord kharrūb. We kunnen het nog verder terug herleiden naar het Akkadische woord kharubu of het Aramese woord kharubha, wat verwant is aan het Hebreeuwse woord harubh, wat ook weer een variatie op één van de woorden voor sprinkhaan zou zijn waardoor je tóch weer uitkomt bij het weetje hierboven. Eén ding is zeker, Johannesbrood behoort al héél lang tot het dieet van veel verschillende volken.

10 weetjes over alfarroba | SaboresDePortugal.nl

Karaatgewicht en alfarroba

Natuurlijk kunnen we je geen 10 weetjes over alfarroba voorschotelen zonder iets met je te delen wat volledig niet aan voedsel gerelateerd is. Wist je dat; De wetenschappelijke naam van de Johannesbroodboom, Ceratonia siliqua, is afgeleid van het Griekse keratiοn wat “vrucht van de Johannesbroodboom” betekent. Op het Griekse woord keration is het Arabische woord qirat gebaseerd, wat de naam is van een gewichtsmaat van exact 0.195 gram. De zaden van de alfarroba wegen altijd 0.2 gram. Totdat er fijnere meetinstrumenten beschikbaar kwamen, waren de zaadjes van de alfarroba een van de meest betrouwbare maataanduidingen en gold het gewicht van één zaadje als 1 karaat aan diamanten.

Alfarroba poeder

De alfarroba heeft een zeer hoge voedingswaarde en zit daarbij ook nog eens bomvol vitamines. Wanneer de peulen worden gedroogd, geroosterd en vervolgens vermalen tot een poeder, heb je een geweldig alternatief voor cacaopoeder waar geen cafeine in zit. Ook kan alfarroba helpen bij het verliezen van gewicht. Door het hoge vezelgehalte is alfarroba namelijk een natuurlijke eetlustremmer wat kan helpen bij een kleinere portionering van je maaltijden. Dit kun je bijvoorbeeld realiseren door alfarroba toe te voegen aan je maaltijden óf door er een drankje mee te maken.

10 weetjes over alfarroba | SaboresDePortugal.nl

Alfarroba voor een glutenvrij dieet

De naam Johannesbrood werkt voor veel mensen verwarrend. Het is zoals eerder gezegd, de Nederlandse benaming voor de peulen die aan de Johannesbroodboom hangen. Johannesbrood, of alfarroba, in al zijn vormen past dus perfect in een glutenvrijdieet omdat de vrucht geen tarwe-eiwitten bevat.

Alfarroba en diabetes

Wat volgens ons een heel belangrijk iets is om te delen als we jullie 10 weetjes over alfarroba willen presenteren, is dat alfarroba de bloedsuikerspiegel in evenwicht houdt en als een soort insuline optreedt om te helpen met het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Je kunt dus optimaal genieten van alfarroba als ingredient of als een soort chocoladereep, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een piek in je suiker met alle gevolgen van dien.

Carob World - Xarope de Alfarroba Johannesbroodsiroop 230gr | SaboresDePortugal.nl

Alfarroba in plaats van chocolade

Alfarroba bevat drie keer minder calorieën dan chocolade en bevat daarnaast 10 tot 11 keer minder vet. Daarnaast is alfarroba van nature zoet en hoeft er bij gebruik van alfarroba poeder geen of nauwelijks suiker te worden toegevoegd aan een recept. Ook schijnen mannen beter te functioneren tussen de lakens als ze regelmatig alfarroba consumeren. En laat er nu net gewoon Johannesbroodsiroop te verkrijgen wat 1 op 1 kan worden gebruikt als bodypaint… Baadt het niet, dan smaakt het in ieder geval wel 😉

Gezondheidsvoordelen van alfarroba

We blijven met onze 10 weetjes over alfarroba nog even hangen bij alle gezondsheidsvoordelen die deze peulvrucht met zich meedraagt. Wij zijn natuurlijk geen arts en raden op geen enkele manier alternatieve geneeswijzen aan boven een bezoek aan een (huis-)arts of specialist, maar wij geloven wel in goed voor jezelf zorgen door middel van goede en vooral lekkere voeding. Daarom worden wij zo blij van alfarroba. Het bevat antioxidanten die helpen om de lichaamscellen gezond te houden en de vezels van de peulvrucht helpen je darmen om de stoelgang te bevorderen. Alfarroba is rijk aan calcium en koolhydraten, bevat goede vetten zoals linolzuur en oliezuur en is een goede bron van ijzer voor het lichaam wanneer je de alfarroba combineert met citrus zodat je lichaam het ijzer optimaal opneemt.

Carob World - Farinha de Alfarroba Johannesbroodpoeder 250gr | SaboresDePortugal.nl

Alfarroba als beauty ingredient

Farinha de alfarroba, oftewel alfarroba poeder wordt ook gebruikt in de cosmeticawereld. Het wordt vanwege zijn ex foliërende eigenschappen bijvoorbeeld gebruikt in gezichtsmaskers of voor gezicht scrubs. Als alfarroba in poedervorm al deel uit maakt van je dieet of eetgewoonten, kun je dus ook heel gemakkelijk aan de slag om zelf een vers gezichtsmasker te maken met yoghurt, alfarroba en honing om jezelf optimaal te verwennen.

Alfarroba in Nederland

Alfarroba poeder, hier meer bekend onder de naam Johannesbroodmeel, is in Nederland van diverse merken al langere tijd redelijk verkrijgbaar in reformwinkels. Bij Sabores de Portugal kun je terecht voor een volledig assortiment alfarroba producten. Carob World biedt naast alfarroba poeder ook repen van diverse formaten, broodspread, siroop en superleuke geschenksets aan. Daarnaast zijn de producten van Carob World ook nog eens niet alleen glutenvrij. Ze zijn ook suikervrij en het assortment is ook grotendeels lactose vrij en geschikt voor vegans. Daarnaast hebben de producten ook nog eens de certificaten om zich als halal en kosher te mogen presenteren. Prachtig veelzijdige producten die zo inclusief als mogelijk zijn voor écht iedereen. Wij vonden het dus hoog tijd worden om deze geweldige Portugese producten in het assortiment op te nemen!

10 weetjes over alfarroba

Zoals met ieder artikel gevuld met weetjes dat we met jullie delen, bevat deze 10 weetjes over alfarroba stiekem 11 weetjes. Dat is alleen maar omdat we zo enthousiast zijn. Ken je die geur-kras-stickers nog van vroeger? Geloof ons, als er smaak-internet zou bestaan, dat zouden we ervoor zorgen dat er een moderne variant van was uitgevonden en hadden we je een smaak-stickers laten downloaden zodat je zou kunnen voorproeven. Helaas is dat niet mogelijk, dus je zult moeten bestellen. Geen probleem natuurlijk, want wij gaan ook hard aan de slag om ervoor te zorgen dat jullie diverse recepten met alfarroba kunnen vinden in ons online kookboek. We denken dan ook dat we er maar voor moeten zorgen dat er in plaats van een deel twee van 10 weetjes over alfarroba een artikel moet komen met 10 recepten met alfarroba. We hebben al wel een paar ideeën over wat we willen maken 😀

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *