Sete maravilhas
Sete maravilhas, zeven wonderen, is de overkoepelende naam voor een project dat al loopt sinds 2007, of eigenlijk sinds 2000. Op 07-07-2007 werden wereldwijd de nieuwe zeven wereldwonderen gekozen. Dit project werd al in 2000 opgestart. Voor deze verkiezing kon er wereldwijd gestemd worden en dat werd gedaan. In 170 landen stemden meer dan 100 miljoen mensen op wat volgens hen de nieuwe 7 wereldwonderen zouden moeten zijn.
In 2009 werd in Portugal een verkiezing uitgeschreven voor het samenstellen van de top zeven wereldwonderen van Portugese oorsprong. Ze bleken de smaak te pakken te hebben, want in de jaren daarna volgden verkiezingen voor onder andere de zeven mooiste Portugese natuurgebieden, de zeven mooiste Portugese stranden, de zeven wonderen van de moderne cultuur en dus ook de zeven wonderen van de Portugese gastronomie.
Portugese gastronomie
Nu terug naar die zeven wonderen van de Portugese gastronomie, want daar gaat dit artikel over. Bij de verkiezing in 2011 zijn uit verschillende categorieรซn zeven gerechten gekozen die symbool staan voor het eten in Portugal en als cultureel erfgoed kunnen worden beschouwd.
Er waren 21 gerechten in zeven categorieรซn waarop gestemd kon worden. Onder de 21 gerechten waren onder andere amรชijoas de Bulhรฃo Pato, pasteis de bacalhau en sopa de pedra. Deze gerechten zijn inderdaad heel typisch voor Portugal en ont-zet-tend lekker, maar hebben geen van allen de eindstreep gehaald.
De winnaars in 2011
Het eindresultaat is bepaald op basis van 899.069 stemmen die in een tijdsbestek van 4 maanden zijn uitgebracht. Ben je benieuwd naar welke gerechten wรฉl de eindstreep hebben gehaald en welke zich รฉรฉn van de zeven wonderen van de Portugese gastronomie mogen noemen?
De zeven wonderen van de Portugese gastronomie 2011 zijn;
Alheira de Mirandela
Alheira is een specifieke soort worst waar geen varkensvlees in is verwerkt. Halverwege de 16e eeuw was de tijd van de inquisitie en de vervolging van (o.a.) Joden die gemakkelijk te herkennen waren omdat ze geen varkensvlees, en dus geen worst, aten. De alheira wordt gemaakt met kippenvlees. Zo konden de mensen die geen varkensvlees aten toch worsten kopen en vielen ze minder op. De volledige naam Alheira de Mirandela verwijst naar de plaatsnaam Mirandela.
Arroz de Marisco
Arroz de Marisco is รฉรฉn van die gerechten waarvan je heimwee krijgt naar Portugal. Deze rijst met zeevruchten is niet alleen populair bij toeristen. Ook de Portugezen zelf mogen graag genieten van dit gerecht. Wist je dat arroz de marisco traditioneel rechtstreeks vanuit het vuur, en dus nog kokend, geserveerd wordt in een aarden pot?
Caldo Verde
Hรฉรฉl vroeger was dit echt een streekrecept en werd caldo verde enkel in de Minho regio geserveerd. Dat alle andere Portugese regios het recept hebben overgenomen en caldo verde door heel Portugal wordt gegeten is geen wonder. Tientallen zangers en dichters benoemen en bezingen dit fantaschische recept van aardappelen, choriรงo en boerenkool.
Leitรฃo da Bairrada
Gebraden speenvarken is al bekend in Portugal sinds de tijd van de Romeinen. Toch dateert het eerste geschreven recept pas van begin vorige eeuw. In de regio Bairada is Bisara het ras biggen dat tradiotioneel geslacht wordt voor de bereiding van leitรฃo. Gespietst op wijnranken of eucalyptus takken wordt het met vet, zout, knoflook en peper gemarineerde vlees in zo’n twee uurtjes geroosterd tot perfectie.
Pastel de Belรฉm
De pastel de Belรฉm is de enige รฉchte pastel de nata. In het klooster van Belรฉm werden deze zoete taartjes vervaardigd en dankzij de oude doorvaar route naar Lissabon werden deze zoete hapjes immens populair. Sinds 1837 worden de wereldwijd bekende Portugese custard taartjes op grote(re) schaal geproduceerd. De productie is nog steeds gekoppeld aan het klooster en de mensen die daar werken zijn de enige mensen ter wereld die het originele recept voor de pasteis de Belรฉm kennen en kunnen (mogen) maken.
Queijo Serra da Estrela
Het is moeilijk voor te stellen dat slechts enkele ingredienten kunnen samensmelten tot een smaak die zo complex is als die van de Serra da Estrela kaars. Om deze schapenkaas te maken wordt de kaas gebruikt van slechts twee schapenrassen, de Serra da Estralla en de Mondegueira schapen. Dat deze kaas bijzonder is wisten ze al in de tijd van de Romeinen, die de kaas benoemden in een handelsverdrag. De kaas heeft verschillende gouden medailles gewonnen bij internatonale wedstrijden en heeft een DOP (Denominaรงรฃo de Origem Protegida) aanduiding. Dit betekend dat de naam beschermd is en enkel de kazen afkomstig uit de aangewezen regio die aan de richtlijnen voldoen de naam mogen voeren.
Sardinha Assada
Gegrilde sardines zijn favoriet, in ieder geval wel bij ons in huis. Naar het schijnt kregen de sardines gevangen in de regio Setรบbal in 1855 een eervolle vermelding op de internationale tentoonstelling in Parijs.
De lekkerste manier om sardina assada te eten? Leg een plak Portugees brood onder je sardine als je hem plukt. De vetten van de vis sijpelen dan je brood in. Heb je al je sardines op, geniet dan van je plak brood. Eventueel kun je je brood nog heel even roosteren boven het houtskool waar je sardines eerder boven werden gegrild. De simpelste gerechten zijn vaak de lekkerste.
(H)eerlijk eten
Het zijn stuk voor stuk heerlijke gerechten en wat ons betreft mogen ze inderdaad cultureel erfgoed genoemd worden. Of eigenlijk… We weten nog niet of dat zomaar kan. We hebben ons dus voorgenomen om alle gerechten een keer zelf te proberen en er daarna nog een paar meer te maken om zo misschien wel onze eigen top 7 samen te stellen ๐
Zoals gezegd werd dit jaar het 10-jarig jubileum van de verkiezing voor de zeven wonderen van de Portugese gastronomie georganiseerd en we kunnen je vertellen dat er in die 10 jaar een heleboel is veranderd! In een volgend artikel serveren we de top zeven van 2021. Voor nu duiken we de keuken in om een grote pan met caldo verde te gaan maken. Het is er weer voor!
Welk van deze zeven wonderen van de Portugese gastronomie heb jij al geproefd? Of ken je ze nog geen van allen?