Mousse chocolate caseiro

Mousse chocolate caseiro... Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zรณ รณntzettend lekker! Zelfs als je niet zo bevooroordeeld bent over Portugees eten als wij ga je deze chocolade mousse ontzettend lekker vinden. Zeker als je hem ook maakt met Portugese chocolade. Die is bitterder van smaak. Hierdoor smaakt alles wat je ermee maakt nรฉt even anders dan je gewend bent. En het allermooiste aan dit recept? Je hebt maar drie ingrediรซnten nodig. Lekker eten hoeft echt niet moeilijk te zijn!
Mousse chocolate caseiro | SaboresDePortugal.nl

Snelle chocolademousse

In een ver verleden hebben we op ons foodblog al eens een recept gedeeld voor het maken van een snelle chocomousse. Het maken van Portugese mousse chocolate caseiro kost je drie keer zo lang en dan is het nog steeds maar een kwartiertje werk. Als je het juiste gereedschap hebt in de keuken tenminste. Een goede mixer met garde is wel een echte must als je de eiwitten zo luchtig en stevig mogelijk wilt kloppen. En ook de gesmolten chocolade door het mengsel van suiker en eigeel kloppen gaat een stuk gemakkelijker (en sneller!) met behulp van een elektrische garde. Die elektrische garde maakt het ook direct een dessert wat heel leuk is om met kinderen te maken. (Lees; om spatels en kloppers af te laten likken ;))

Mousse chocolate caseiro | SaboresDePortugal.nl

Favoriet Portugees dessert

In Portugal is de huisgemaakte chocolade mousse van mijn schoonmoeder bij iedereen favoriet (Zelfs bij mij, maar ik doe een moord voor haar baba de camelo) en ook wanneer we uit eten gaan wordt er standaard op de dessertkaart gekeken of ze huisgemaakte chocolade mousse hebben. Zelfs Sergio, die je met vrijwel ieder dessert het continent af kunt jagen, is gek op mousse chocolate caseiro. Mรฉt een bica en een mosquito met medronho er naast รฉn een scheutje medronho om door de mousse chocolate heen te roeren, dรกt dan weer wel. Een Portugese gewoonte die ik aan me voorbij laat gaan. Zowel de chocolade mousse als de medronho vind ik hรฉรฉrlijk, maar door elkaar vind ik…nou ja…laten we het houden op “niet zo’n succes”. Ik zet mijn mosquito er wel gewoon naast.

Guilty pleasure

Omdat het zo gemakkelijk is om zelf Portugese chocolade mousse te maken, staat het hier in huis ook met enige regelmaat op tafel. Vreemd genoeg hebben we vaak niet heel erg veel reden nodig om te bedenken dat het weer eens geserveerd moet worden; Omdat het weekend is, omdat de week net is begonnen, omdat de zon schijnt, omdat het regent, omdat het een lekkere traktatie is na de BBQ, omdat er iemand blijft eten, omdat het hoort bij guur weer, omdat er niemand blijft eten en we dus niet hoeven te delen, omdat… Nou ja, de lijst is hier in huis redelijk eindeloos. En dan hebben we ook het geluk dat het vaak een verzoeknummer is als we gasten te eten krijgen. Daar geven we maar al te graag gehoor aan. Mousse chocolate caseiro maakt gewoon deel uit van onze schijf van vijf.

Mousse chocolate caseiro KOP

Mousse chocolate caseiro

De lekkerste zelfgemaakte chocolademousse. Mรฉt of zonder alcohol.
Cook Time 15 minutes
Rusttijd 2 hours
Total Time 2 hours 15 minutes
Course Dessert, Nagerecht, Toetje
Cuisine Portugese keuken
Servings 6 personen
Calories 174 kcal

Ingredients
  

  • 6 verse eieren
  • 6 eetlepels suiker
  • 200 gram chocolate culinaria

Instructions
 

  • Smelt de chocolade au bain marie.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Mix de eidooiers met de suiker tot een een lichtgele, luchtige massa.
  • Voeg de gesmolten chocolade bij het dooiermengsel en meng goed samen.
  • Spatel de eiwitten luchtig door het chocolademengsel.
  • Verdeel de chocolademousse over de schaaltjes waarin je gaat serveren.
  • Laat minimaal twee uur koelen in de koelkast voordat je de chocolademousse serveert.

Notes

  • Als je gek bent op รฉcht pure chocolade en je dat bittere randje ook graag in je desserts hebt, kies dan voor chocolate culinaria 70%. Deze chocolade is extra donker en ontzettend lekker in desserts voor de liefhebber van meer bittere chocolade.
  • Doe zoals de Portugezen doen, het is tenminste wat mijn Portugees doet, en roer een scheutje medronho door je mousse chocolate.
  • Dit recept is voor zes personen een gulle portie. Je kunt dit recept zonder problemen halveren of verdubbelen.
  • Ook kun je de portie uit dit recept aanhouden en de mousse chocolate caseiro verdelen over 12 glaasjes. Combineer dit recept dan met onze recepten voor salame de chocolate en baba de camelo om zo een lekkere sobremessas plank (dessert plank) te serveren.

Nutrition

Serving: 1persoonCalories: 174kcalCarbohydrates: 21gProtein: 1gFat: 11gSaturated Fat: 7gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 4gCholesterol: 4mgSodium: 7mgPotassium: 98mgFiber: 2gSugar: 18gVitamin A: 5IUCalcium: 9mgIron: 1mg
Keyword Chocolade, Guilty pleasure, Huisgemaakt, Koffie, Medronho, Melosa, Mousse, Pure chocolade
Tried this recipe?Let us know how it was!

Mousse chocolate caseiro – Altijd feestelijk

Of je nu op zoek bent naar een gemakkelijk zelf te maken dessert of dat je een nagerecht wilt serveren dat gemakkelijk in hele kleine porties is te verdelen om zo in restaurant-stijl een chef’s dessert te presenteren aan je gasten, het kan allemaal. Mousse chocolate caseiro is gemakkelijk een dag van tevoren voor te bereiden en kan in de koelkast worden bewaard. Eet hem wel binnen drie dagen op omdat er rauw ei in is verwerkt! Als je zelf wel eens ijstaarten maakt is dit recept ook een aanrader voor in je repertoire, helemaal als je ook zelf je ijs maakt! Onze lijst met redenen om de keuken in te duiken om dit typisch Portugese dessert te maken is eindeloos. Hoeveel redenen heb jij nog nodig om de keuken in te duiken? ๐Ÿ˜‰

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediรซnten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Mousse Chocolate Caseiro | SaboresDePortugal.nl

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijรฃo frade e atรบm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niรงoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grรฃo de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Pota salada com batata klinkt hรฉรฉl exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirรฃo & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet hรฉรฉl bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mรฃe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…
Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat…

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
โ‚ฌ
โ‚ฌ
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis