Basisrecept voor molho de piri piri

Ons recept voor molho de piri piri deelden we in het verleden al eens op ons foodblog Talk Nomz To Me. Omdat deze saus zo snel en gemakkelijk te maken is รฉn het altijd leuk is om ideeรซn op te doen voor zelfgemaakte cadeautjes vonden we dat het recept hier ook een plaatsje moest krijgen. Het grote voordeel van eetbare cadeautjes is dat ze eigenlijk het hele jaar door gegeven kunnen worden. Of je nu Kerst viert, een verjaardagscadeautje nodig hebt of je iemand "gewoon" een lekker cadeautje wilt geven, met deze saus zit je altijd goed.
Molho de piri piri | SaboresDePortugal.nl

Lekker variรซren

Dat ik hier een recept deel wat al eerder op een andere pagina te lezen was heeft nรณg een reden. Van gewoon recept is het inmiddels een basisrecept geworden. Je kunt namelijk ook heel gemakkelijk variรซren en zo verschillende smaken molho de piri piri maken. Wij maken geregeld dit recept als basis en verdelen het in twee of drie porties om daar dan weer andere sausvariaties mee te maken. Zo kun je de smaak van je molho de piri piri ook afstemmen op waarmee je het wilt eten. Maar dat hoeft natuurlijk niet! Dit basisrecept kan ook heel goed op zich gebruikt worden en smaakt perfect bij een broodje sardine.

Molho de piri piri | SaboresDePortugal.nl

Olie of saus

Molho is het Portugese woord voor saus. Anderhalf jaar nรก de eerste keer dat ik dit recept postte ben ik er nog steeds niet (helemaal) achter hoe de Portugese taal in elkaar steekt en ik denk dat dat ook nog wel even gaat duren. Ik kan je dus niet vertellen wanneer het woord “molho” wel en wanneer het woord niet gebruikt wordt. Ik denk dat het net zoals is als “leg in het Nederlands eens uit wanner het een dop is en wanneer het een deksel is”. Wanneer je gewoon piri piri bestelt of koopt, krijg je een pittige olie. Soms met (stukjes van) pepertjes, maar vaak enkel een gladde olie. Als je molho de piri piri bestelt of koopt, krijg je een saus met een ketchup-achtige structuur. Van olie tot ketchup zitten een heleboel structuren tussen en ik kan je met alle liefde van de wereld niet vertellen waar het omslagpunt ligt. Wat ik je wel kan vertellen is dat iedere variant piri piri GRU-WE-LIJK lekker is.

Molho de piri piri

De saus die je met dit recept maakt houdt een beetje het midden tussen een รฉcht schenkbare saus en een smeerbare saus. Hier kun je natuurlijk een beetje mee spelen door iets meer of iets minder olijfolie toe te voegen. Persoonlijk ben ik gek op een meer smeerbare structuur. Het broodje sardine hierboven is mijn guilty pleasure voor de lunch als ik pรฃo caseiro heb gebakken en het allerliefste smeer ik daar zelfgemaakte piri piri saus op alsof het boter is. De sardines die ik uitkies zijn natuurlijk degene in pittige olie. Als ik me รฉcht avontuurlijk voel, dan toast ik beide zijden van mijn broodje eerst met Portugese kruidenboter. Alles bij elkaar niet helemaal goed voor de lijn, maar soms moet je jezelf gewoon even lekker verwennen!

Molho de piri piri

Molho de piri piri

Huisgemaakte oempf voor bij iedere maaltijd! In een mooi potje of flesje is dit ook een heel leuk cadeautje om weg te geven.
Prep Time 0 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 10 minutes
Course Bijgerecht, Saus
Cuisine Portugese keuken
Servings 350 mililiter
Calories 3 kcal

Equipment

  • Blender of keukenmachine

Ingredients
  

  • 250 gram verse rode peper
  • 5 grote tenen knoflook
  • 2 eetlepel(s) zout
  • 100 milliliter goede olijfolie

Instructions
 

  • Snijdt de kontjes van de pepers.
  • Snijdt de pepers in grove stukken.
  • Maak de knoflooktenen schoon.
  • Doe de alle ingredienten samen in de blender.
  • Draai het geheel tot een gladde massa.

Notes

  • In plaats van verse knoflook, kun je natuurlijk ook massa de alho gebruiken.
  • Gek op knoflook? Voeg dan gewoon wat meer toe.
  • Houd je van een frisse smaak in combinatie met pittig, voeg dan wat limoensap en -rasp toe.ย 
  • Wil je een meer broodspread-achtige smaak en textuur, pureer dan รฉรฉn of twee paprika’s mee.
Natuurlijk zijn er nog veel meer variaties te bedenken. Duik gewoon lekker de keuken in en wees niet bang om te experimenteren!
ย 

Nutrition

Serving: 175mililiterCalories: 3kcalCarbohydrates: 1gProtein: 1gFat: 1gSaturated Fat: 1gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 1gSodium: 2mgPotassium: 2mgFiber: 1gSugar: 1gVitamin A: 7IUVitamin C: 1mgCalcium: 1mgIron: 1mg
Keyword Hete peper, Knoflook, Peper, Piri piri
Tried this recipe?Let us know how it was!

Snel klaar

Zoals je ziet hoef je geen keukenprins(-)es te zijn om zelf molho de piri piri te maken. Je hebt zelfs geen moeilijke ingrediรซnten nodig. En door de variatietips kun je ook heel gemakkelijk een aantal verschillende smaken uit dezelfde basis maken. Doe ze in een paar gelijk gevormde potjes, knoop er een mooi lint of mooie strik omheen en je scoort zeker weten hoge ogen bij de ontvanger!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediรซnten bestel je bij onsย in de webshopย en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Molho de piri piri | SaboresDePortugal.nl

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijรฃo frade e atรบm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niรงoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grรฃo de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zรณ รณntzettend…
Pota salada com batata klinkt hรฉรฉl exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirรฃo & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet hรฉรฉl bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mรฃe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…
Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat…

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
โ‚ฌ
โ‚ฌ
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis