Lekker variรซren
Dat ik hier een recept deel wat al eerder op een andere pagina te lezen was heeft nรณg een reden. Van gewoon recept is het inmiddels een basisrecept geworden. Je kunt namelijk ook heel gemakkelijk variรซren en zo verschillende smaken molho de piri piri maken. Wij maken geregeld dit recept als basis en verdelen het in twee of drie porties om daar dan weer andere sausvariaties mee te maken. Zo kun je de smaak van je molho de piri piri ook afstemmen op waarmee je het wilt eten. Maar dat hoeft natuurlijk niet! Dit basisrecept kan ook heel goed op zich gebruikt worden en smaakt perfect bij een broodje sardine.
Olie of saus
Molho is het Portugese woord voor saus. Anderhalf jaar nรก de eerste keer dat ik dit recept postte ben ik er nog steeds niet (helemaal) achter hoe de Portugese taal in elkaar steekt en ik denk dat dat ook nog wel even gaat duren. Ik kan je dus niet vertellen wanneer het woord “molho” wel en wanneer het woord niet gebruikt wordt. Ik denk dat het net zoals is als “leg in het Nederlands eens uit wanner het een dop is en wanneer het een deksel is”. Wanneer je gewoon piri piri bestelt of koopt, krijg je een pittige olie. Soms met (stukjes van) pepertjes, maar vaak enkel een gladde olie. Als je molho de piri piri bestelt of koopt, krijg je een saus met een ketchup-achtige structuur. Van olie tot ketchup zitten een heleboel structuren tussen en ik kan je met alle liefde van de wereld niet vertellen waar het omslagpunt ligt. Wat ik je wel kan vertellen is dat iedere variant piri piri GRU-WE-LIJK lekker is.
Molho de piri piri
De saus die je met dit recept maakt houdt een beetje het midden tussen een รฉcht schenkbare saus en een smeerbare saus. Hier kun je natuurlijk een beetje mee spelen door iets meer of iets minder olijfolie toe te voegen. Persoonlijk ben ik gek op een meer smeerbare structuur. Het broodje sardine hierboven is mijn guilty pleasure voor de lunch als ik pรฃo caseiro heb gebakken en het allerliefste smeer ik daar zelfgemaakte piri piri saus op alsof het boter is. De sardines die ik uitkies zijn natuurlijk degene in pittige olie. Als ik me รฉcht avontuurlijk voel, dan toast ik beide zijden van mijn broodje eerst met Portugese kruidenboter. Alles bij elkaar niet helemaal goed voor de lijn, maar soms moet je jezelf gewoon even lekker verwennen!
Molho de piri piri
Equipment
- Blender of keukenmachine
Ingredients
- 250 gram verse rode peper
- 5 grote tenen knoflook
- 2 eetlepel(s) zout
- 100 milliliter goede olijfolie
Instructions
- Snijdt de kontjes van de pepers.
- Snijdt de pepers in grove stukken.
- Maak de knoflooktenen schoon.
- Doe de alle ingredienten samen in de blender.
- Draai het geheel tot een gladde massa.
Notes
- In plaats van verse knoflook, kun je natuurlijk ook massa de alho gebruiken.
- Gek op knoflook? Voeg dan gewoon wat meer toe.
- Houd je van een frisse smaak in combinatie met pittig, voeg dan wat limoensap en -rasp toe.ย
- Wil je een meer broodspread-achtige smaak en textuur, pureer dan รฉรฉn of twee paprika’s mee.
Nutrition
Snel klaar
Zoals je ziet hoef je geen keukenprins(-)es te zijn om zelf molho de piri piri te maken. Je hebt zelfs geen moeilijke ingrediรซnten nodig. En door de variatietips kun je ook heel gemakkelijk een aantal verschillende smaken uit dezelfde basis maken. Doe ze in een paar gelijk gevormde potjes, knoop er een mooi lint of mooie strik omheen en je scoort zeker weten hoge ogen bij de ontvanger!
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediรซnten bestel je bij onsย in de webshopย en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!