Portugese kruidenboter – Klaar in 5 minuten

Portugese kruidenboter | SaboresDePortugal.nl

Portugese kruidenboter is net zoiets als Chinese tomatensoep, in het land zelf kennen ze het helemaal niet. Dat klopt ook wel, want deze Portugese kruidenboter hebben we zelf verzonnen toen we pittige kruidenboter maakten en bedachten dat we daar best een Portugese twist aan konden geven. Het enige dat we hoefden te doen was meer smaken toevoegen. Vol goede moed en een beetje baldadig zijn we de keuken terug ingedoken. Dit soort experimenten kunnen twee kanten op gaan…

Portugese smaken

Smaken worden vaak geassocieerd met plaatsen. Als je ergens ooit iets lekkers hebt gegeten en je proeft die smaak weer, dan ga je even terug. Dat hebben wij vooral heel erg met Portugese smaken. Die geven ons aak het idee dat we weer even in ons “andere thuis” zijn. Je voelt weer dat lekkere zonnetje op je gezicht, je ruikt weer de bloemen uit de tuin, je hoort die irritante ezel weer balken de golven op het strand rollen… Sommige smaken lijken op de één of andere manier bij een plaats te horen. In dit geval hebben we zo veel mogelijk smaken die wij met Portugal associëren bij elkaar gepropt. En als basis kozen we voor Portugese roomboter.

Portugese kruidenboter | SaboresDePortugal.nl

Uit eigen tuin

De pepertjes voor onze zelfgemaakte piri piri komen uit de tuin van mijn schoonvader. Omdat pittige kruidenboter de inspiratie was, moesten die natuurlijk in de kruidenboter verdwijnen. Ook heeft mijn schoonvader enkele citroenbomen in de tuin staan. Het plukken, vlak naast een rotswand, is een avontuur op zich en de limonade die we er van maken als we er zijn smaakt altijd fantastisch. Het was dus een gegeven dat er ook citroen gebruikt moest worden. Nu ben ik ook helemaal verliefd op de smaak van koriander! En laat dat nu heel vaak gebruikt worden. Vooral als er ensopado wordt geserveerd strooi ik daar rijkelijk koriander overheen. Drie keer raden wat er dus ook een musthave ingrediënt was 😉

Knoflook, peper, zout en wijn

In onze eigen keuken zijn knoflook, peper en zout ingrediënten die eigenlijk altijd wel gebruikt worden. En dan maakt het niet uit van welk continent of uit welke wereldkeuken er gekookt wordt. In dat opzicht is onze keuken thuis dus gewoon een Portugese keuken, want ook in Portugal ga je geen keuken vinden waar deze ingrediënten niet standaard staan. Oh, en wijn. Vergeet de wijn niet. Al wordt die niet perse aan ieder gerecht toegevoegd. Soms (vaak) drinken we gewoon lekker een glaasje tijdens het koken.

Portugese kruidenboter | SaboresDePortugal.nl

Portugese kruidenboter

Een ware smaakexplosie die onmisbaar is bij BBQ en gourmet.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 5 min
Gang Bijgerecht, Lekkernij
Keuken Experimentele keuken
Porties 1 schaaltje
calorieën 1810 kcal

Ingrediënten
  

  • 250 gram roomboter
  • 30 gram verse koriander
  • 4 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels rawit of chili vlokken
  • 2 theelepels massa de alho
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 1 theelepel grof zout
  • 0.25 theelepel vers gemalen peper

Instructies
 

  • Zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
  • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine met snijbladen en meng alles dooreen.

Notities

  • Als het van jou wat pittiger mag, kun je meer rawit of chilivlokken toevoegen.
  • De hoeveelheid zout die je toevoegt kun je naar smaak aanpassen.
  • Natuurlijk kun je de hoeveelheid knoflook ook naar smaak aanpassen 😉

Nutrition

Serving: 1schaaltjeCalories: 1810kcalCarbohydrates: 4gProtein: 3gFat: 203gSaturated Fat: 128gPolyunsaturated Fat: 8gMonounsaturated Fat: 53gTrans Fat: 8gCholesterol: 538mgSodium: 2220mgPotassium: 272mgFiber: 2gSugar: 1gVitamin A: 8867IUVitamin C: 12mgCalcium: 93mgIron: 1mg
Trefwoord Kruiden, Smaakexplosie, Snack, Snel klaar
Deel jouw resultaat op social media met #saboresdeportugal en tag ons @saboresdeportugalnl.Laat jouw rating achter in de comments!

Portugese kruidenboter

Zo maak je dus Portugese kruidenboter. Of tenminste… Zo verzin je een recept waarmee je de hele wereld op het verkeerde been zet, want zoals we vertelden; Er bestaat helemaal niet zoiets als Portugese kruidenboter. En heel eerlijk, eigenlijk maakt het geen klap uit, als het maar lekker is. Toch?

Deze kruidenboter is heerlijk met spicy beef van de BBQ en tijdens een borrelavondje op een stukje pão caseiro is hij ook niet te versmaden. Heb je gourmet op de planning staan? Ook dan gaat hij goed samen met een stukje stokbrood, maar het is nog véél lekkerder om gevulde champignons te maken met deze kruidenboter. De kinderen zijn er gek op om hun tosti’s te bakken in deze boter en zelf vinden we hem ook heel erg lekker bij een stukje kip. Portugese kruidenboter is zo’n ingrediënt waarvoor je steeds nieuwe toepassingen gaat verzinnen. Zo wordt (bijna) iedere maaltijd een klein beetje vakantie 😉

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Portugese kruidenboter | SaboresDePortugal.nl

6 reacties op “Portugese kruidenboter – Klaar in 5 minuten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept