Casadinhos com leite condensado cozido (dulce de leche)

Als je ooit op een Braziliaanse bruiloft bent geweest, is de kans groot dat je deze schattige koekjes hebt geproefd: casadinhos. De naam van deze koekjes betekent letterlijk 'getrouwd'. Twee zachte, boterachtige koekjes die samenkomen met een heerlijke vulling. Traditioneel wordt hiervoor goiabada (guavepasta) gebruikt, maar vandaag deel ik een variant met leite condensado cozido (gekookte gecondenseerde melk), wat de meeste mensen onder de naam dulce de leche.

Casadinhos en de nostalgie van zelfgebakken koekjes

Koekjes die je zelf bakt, smaken op de één of andere manier altijd extra lekker. Deeg voorproeven, de klopper van de keukenmachine aflikken, de geur die zich door het huis verspreidt… Zelf koekjes bakken heeft iets magisch, in ieder geval voor mij. Bij mij roept het herinneringen op aan toen ik zelf klein was. Koekjes bakken met mijn moeder, appeltaart bakken met mijn oma en daarna het bakken met mijn eigen kinderen. Ok… de oudsten bakken inmiddels zonder mijn hulp of helpen het liefst enkel met opeten, maar met de jongste mag ik de magie nog een keer herbeleven voordat ik het als oma allemaal nóg een keer mag doen. De tijd verandert veel, maar sommige dingen blijven gelukkig altijd hetzelfde.

Het verhaal achter casadinhos

In Brazilië staan cadasinhos symbool voor het verenigen van twee delen die elkaar aanvullen, net zoals in een huwelijk. Deze lekkernijen worden vaak geserveerd bij speciale gelegenheden, zoals bruiloften en feestdagen, waar zoetigheid een onmisbaar onderdeel is van de viering. Maar ook buiten die feestelijke momenten zijn ze een geliefde traktatie. Het is een koekje dat net zo goed bij een doordeweekse kop koffie past als bij een grootse viering. De combinatie van de knapperige buitenkant en de smeuïge vulling maakt ze onweerstaanbaar. Hoewel de traditionele vulling een pasta van guave (goiabada) is, zijn er talloze variaties te vinden, afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeur. Met mijn persoonlijke voorkeur voor baba de camelo is het geen verrassing dat leite condensado cozido een van mijn favoriete vullingen is voor casadinhos.

Casadinhos com leite condensado cozido dulce de leche 4

Braziliaanse macarons

De kinderen riepen dat het leek alsof ik macarons aan het maken was toen ze me de helften van de koekjes zagen rollen en platdrukken. Zelf had ik gedacht dat ze de vergelijking zouden maken met het zelf maken van kruidnootjes, daar vind ik het zelf meer op lijken. Maar Braziliaanse macarons zoals ze de kinderen ze noemen. vind ik ook helemaal goed. Ik snap precies wat ze bedoelen en stiekem vind ik casadinhos ook veel lekkerder dan échte macarons.

De perfecte zoete snack

Toen ik voor het eerst casadinhos proefde, begreep ik meteen waarom zoveel mensen er gek op zijn. Ze hebben precies die perfecte combinatie van zacht, kruimelig en romig die ervoor zorgt dat je het er niet bij één (of twee) kunt laten. De koekjes zelf zijn luchtig en een tikje bros, terwijl de vulling voor een smeuïge tegenhanger zorgt. Dat maakt ze perfect voor bij de koffie, thee of gewoon als ‘even-tussendoor-want-ze-zijn-nu-eenmaal-in-huis’ traktatie.

En weet je wat het leukste is? Ze zijn verrassend makkelijk te maken. Waar macarons bekendstaan om hun “je-moet-een-patissier-zijn-om-ze-te-laten-lukken” reputatie, is dat bij casadinhos helemaal niet het geval. Voor deze lekkernij geen ingewikkelde schuimpjes of frustrerende baktijden. Nee hoor. Gewoon lekker kneden, rollen, bakken en vullen. Zo simpel kan lekker zijn!

Receptkaart Casadinhos

Casadinhos com leite condensado cozido (dulce de leche)

Braziliaanse bruiloft koekjes met gekookte gecondenseerde melk
Prep Time 20 minutes
Cook Time 15 minutes
Afkoelen 30 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes
Course Pastelaria
Cuisine Braziliaanse keuken
Servings 25 koekjes
Calories 58 kcal

Ingredients
  

  • 120 gram maizena
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 90 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 85 gram suiker
  • 1 ei op kamertemperatuur
  • 1/4 theelepel zout
  • 397 gram leite condensado cozido (1 blikje)
  • poedersuiker om de casadinhos in te rollen

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Bekleed een bakblik met bakpapier of leg er een bak mat op
  • Voeg de boter, suiker en het ei samen in een kom en klop het samen tot een korrelig mengsel
  • Als de boter suiker en ei gemengd zijn, voeg je de maizena, zelfrijzend bakmeel en het zout toe en kneed je het tot een stevig deeg
  • Verdeel het deeg in 50 even grote porties en draai er mooie, gladde balletjes van
  • Leg de deegballetjes met voldoende tussenruimte op het bakblik en druk de balletjes lichtjes plat met je duim om ze iets plat te maken
  • Bak ze in circa 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven
  • Laat de koekjes helemaal afkoelen, minstens 30 minuten, voordat je ze van het bakblik af haalt
  • Doe de leite condensado cozido in een spuitzak
  • Neem een koekje en bedek de platte zijde met een laag leite condensado cozido
  • Druk een tweede koekje met de platte zijde op het al gevulde koekje
  • Herhaal dit met alle koekjes
  • Maak een schaaltje poedersuiker en rol de gevulde koekjes er doorheen voordat je ze op een bord of schaal legt om te serveren

Notes

De gemakkelijkste manier om de casadinhos te vullen met de leite condensado cozido, is met een spuitzak. Zo kun je zonder er een smeerboel van te maken, zo veel of zo weinig vulling in de koekjes doen als je zelf wilt!
Wil je variëren met de vulling? Er zijn genoeg andere vullingen vullingen die perfect werken. Naast de klassieke guavepasta (goiabada), kun je ze bijvoorbeeld vullen met:
  • Chocolade pasta – Want, chocolade
  • Vruchtenjam – Aardbei, abrikoos en passievrucht zijn hier favoriet
  • Roomkaas en honing – En dan kun je ook nog eens variëren met het soort honing voor nóg meer smaakverschillen
Met de vulling kun je dus naar hartelust experimenteren. Wie weet ontdek jij wel een nieuwe favoriete vulling. Laat dus vooral weten wat je hebt uitgeprobeerd en of dat voor herhaling vatbaar is!

Nutrition

Serving: 1casadinhoCalories: 58kcalCarbohydrates: 8gProtein: 1gFat: 2gSaturated Fat: 1gPolyunsaturated Fat: 0.1gMonounsaturated Fat: 1gTrans Fat: 0.1gCholesterol: 11mgSodium: 27mgPotassium: 6mgFiber: 0.1gSugar: 3gVitamin A: 78IUCalcium: 4mgIron: 0.2mg
Keyword Braziliaanse lekkernij, Casadinho, Dulce de Leche, Koekje, Leite condensado cozido
Tried this recipe?Let us know how it was!

Casadinhos zijn gewoon onmisbaar

Bakken brengt herinneringen tot leven en creëert nieuwe. Of je nu een Braziliaanse bruiloft wilt nabootsen of gewoon zin hebt in een zoete lekkernij met een verhaal, casadinhos passen altijd. En zeg nu zelf, koekjes die symbool staan voor een perfect huwelijk? Die verdienen toch een plekje in elke koekjestrommel!

Stiekem zijn casadinhos ook niet de enige Braziliaanse bruilofslekkernij. Doce de coco is ook zo’n typische “oma Portugal” (Die dus oorspronkelijk uit Brazilie komt) lekkernij. Die zullen we binnenkort ook eens op het menu zetten zodat we het recept kunnen delen.

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingredienten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

PIN Casadinhos com leite condensado cozido (dulce de leche)

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijão frade e atúm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niçoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grão de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zó óntzettend…
Pota salada com batata klinkt héél exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirão & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet héél bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mãe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…
Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat…

Volg ons op sociale media

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis