Baba de camelo – Linda’s lievelings dessert

Baba de Camelo | SaboresDePortugal.nl

Baba de camelo, de eerste keer dat ik de naam hoorde kon ik direct de link leggen dat het iets met een kameel te maken had. Maar welk deel van de kameel het was en hoe ze daar in vredesnaam een toetje mee gingen maken was “beyond me” om het maar zo te zeggen… Waarschijnlijk hoef ik niet uit te leggen dat Sergio over de grond heeft liggen rollen van het lachen terwijl ik me bovengenoemde dingen hardop afvroeg. Huilend van het lachen heeft hij me vertelt dat baba de camelo “kamelen kwijl” betekent en dat er geen kamelen hoeven te worden geslacht voor dit dessert.

Kamelen kwijl

Na bijgekomen te zijn van de eerste gruwel (of ben ik de enige beelddenker hier?) was mijn interesse gewekt. Wat gaat er aan rare ingrediënten in een dessert dat ze het kamelen kwijl noemen? Dat bleek verbazingwekkend weinig te zijn. Je hebt maar drie ingrediënten nodig om baba de camelo te maken. De enige logische reden die ik nog kon bedenken voor de naam van dit dessert is dat het om te kwijlen zo lekker is. Kamelen staan er ook om bekend dat ze buitensporig veel kwijlen en de kleur van dit dessert doet wel denken aan de vacht van een kameel.

Baba de Camelo | SaboresDePortugal.nl

Leite condensado cozido

Eén van de ingredienten die je nodig hebt is gekookte gecondenseerde melk. (Dat ingrediënt verklaard ook direct de kameel-vacht-kleur van dit dessert ;)) Inmiddels weet ik dat je dat gewoon kant en klaar kunt kopen, wij hebben het zelfs van twee verschillende merken in het assortiment. Dat wist ik niet toen ik me voor het eerst aan het maken van baba de camelo wilde wagen. Leite condensado cozido is bij veel mensen meer bekend onder de naam dulce de leche en is vrij gemakkelijk te maken door het koken van een blikje gecondenseerde melk. Ik heb me wel 100 keer voorgenomen het te maken, en het kwam er 100 keer niet van. Toen gingen we naar Portugal…

Beste schoonmoeder ever

Nu heb ik al eens eerder iets gezegd over mijn schoonmoeder toen ik mijn recept voor brigadeiros deelde. Ze is vrolijk, Braziliaans, gek op het maken van desserts en zoetigheden en staat ook in de keuken. Toen we in Portugal waren zag ik dus mijn kans schoon om aan haar te vragen of ze alstjeblieft eens baba de camelo wilde maken zodat ik het ein-de-lijk eens kon proeven. Geloof het of niet, maar ze had het nog nooit gemaakt en wist ook niet hoe dat moest. Dat heeft gelukkig minder dan 24 uur geduurd. De dag nadat ik er om vroeg stond er baba de camelo op tafel en kon ik voor het eerst van mijn leven dit dessert proeven. Na één hap wist ik het al, ik heb de beste schoonmoeder ever, want dit dessert is dus inderdaad om te kwijlen zo lekker!

Baba de Camelo | SaboresDePortugal.nl

Baba de camelo – Portugees dessert met 3 ingredienten!

Vertaald heet dit dessert "Kamelenkwijl". Alleen al de vertaling maakt het dessert een hit hier in huis!
4 van 4 Stemmen
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 12 minuten
Gang Dessert
Keuken Portugese keuken
Porties 6 personen
calorieën 121 kcal

Equipment

 • Garde

Ingrediënten
  

Instructies
 

 • Verkruimel de bolacha Maria met een blender tot poeder.
 • Splits de eieren.
 • Klop de eiwitten stijf.
 • Meng de gekookte gecondenseerde melk en de eigelen tot een gladde massa.
 • Roer de verkruimelde bolacha Maria door het mengsel.
 • Schep de opgeklopte eiwitten luchtig door het mengsel.
 • Schenk de baba de camelo in mooie kommetjes of schaaltjes en decoreer met het amandelschaafsel.
 • Laat de baba de camelo voor het serveren minstens twee uur in de koekast staan.

Nutrition

Calories: 121kcalCarbohydrates: 8gProtein: 6gFat: 7gSaturated Fat: 2gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 3gTrans Fat: 1gCholesterol: 166mgSodium: 124mgPotassium: 72mgFiber: 1gSugar: 2gVitamin A: 248IUCalcium: 29mgIron: 1mg
Trefwoord Gecondenseerde melk, Gekookte gecondenseerde melk, Guilty pleasure, No-bake, Snel klaar, Toetje
Deel jouw resultaat op social media met #saboresdeportugal en tag ons @saboresdeportugalnl.Laat jouw rating achter in de comments!

Baba de camelo

En dit is het verhaal van hoe baba de camelo mijn lievelings dessert werd. Wat een bijzondere naam al niet kan doen 😀 Met slechts drie ingredienten (Oke, vier als je amandelen gebruikt om te versieren) maak je in in een paar minuten een schaal vol! Het laten koelen in de koelkast is wel een must om de allerlekkerste structuur te krijgen en de smaak is ook voller. Maar heel eerlijk, als je net zo verslaafd bent aan dit dessert als ik ben, dan is het ook genieten als je direct een portie snoept!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingredienten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Baba de Camelo | SaboresDePortugal.nl

20 reacties op “Baba de camelo – Linda’s lievelings dessert

 1. Felice Veenman zegt:

  grappig dat ze in het buitenland zo vaak gecondenseerde melk gebruiken in een toetje en dat wij Nederlanders, land van koeien en melk, dat eigenlijk nooit doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept