Portugese pompoen
We hadden al tien weetjes over de gila op een rijtje gezet voor jullie. Het allerliefst hadden we aan de slag gegaan met een hele pompoen. We hebben iemand gevonden die ervoor gaat zorgen dat we er binnenkort de keuken mee in kunnen duiken, maar voor nu moesten we het met een ander recept doen. Omdat doce de gila het meest bekende product is wat gemaakt wordt met deze op een watermeloen lijkende, Portugese pompoen, kozen we voor een recept waar deze pompoen jam voor gebruikt wordt! En omdat deze jam gewoon bij ons in de shop te vinden is, hoef je ook niet moeilijk te doen en eerst de keuken in te duiken voor het maken van jam vรณรณrdat je aan de slag kunt gaan met deze taart.
Echte Alentejo taart
Dat is wat bolo real do Alentejo betekent; Echte taart uit de Alentejo. Als real met een hoofdletter geschreven zou zijn, dan zou de taart zelfs koninklijk zijn ๐ In Portugal zijn er meerdere taarten die de naam bolo real dragen en dat kan soms verwarrend zijn. Wat deze taart typisch maakt voor de Alentejo is het gebruik van amandelmeel en doce de gila. Je zult deze taart dus ook in vrijwel iedere pastelaria in de Alentejo terugvinden. De basis van de taart is eigenlijk altijd dezelfde;. De versiering die bovenop het glazuur wordt gedaan, of juist wordt weggelaten, die kan nogal eens verschillen. Soms wordt de taart bijvoorbeeld geserveerd met een laag heerlijke, verse sinaasappelrasp en zilveren suikerpareltjes. Wat ook kan is een klein beetje limoenrasp. Wij gaan voor basic en houden het bij enkel de glazuur voor onze bolo real do Alentejo.
Amandelen
Amandelmeel is hier in Nederland een redelijk kostbaar ingrediรซnt. Dat verklaart meteen waarom macarons zo duur zijn. Naast dat het maken van deze koekjes een kunst op zich is waar veel tijd gaat zitten, worden macarons gemaakt met amandelmeel. In Portugal zijn amandelbomen in overvloed te vinden. Van de Algarve tot in het noorden sieren deze bomen het landschap. Dat verklaart ook direct waarom er zoveel lekkers te vinden is waar amandelen of amandelmeel in verwerkt is. De legende over koning Ibn-Almundim en zijn Gilda verteld hoe de amandelbomen in Portugal terecht zijn gekomen. Die legende gaan we nog een keer met jullie delen, maar nu is het tijd voor taart!
Bolo Real do Alentejo
Equipment
- Sprongvorm (26 cm)
Ingredients
Voor de taart
- 7 eieren
- 350 gram amandelmeel
- 350 gram suiker
- 240 gram doce de gila Dat is precies รฉรฉn pot.
- 15 gram bloem
- 7 gram Royal bakpoeder
Voor het glazuur
- 250 gram poedersuiker
- 2 eiwitten
- 50 milliliter citroensap
- 30 gram boter
Instructions
Voor de taart
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Splits de eieren.
- Klop de ei dooiers en de suiker tot een lichtgele en luchtige massa.
- Voeg het amandelmeel, de doce de gila, de bloem en het bakpoeder toe en meng alles goed door elkaar.
- Klop de eiwitten stijf.
- Spatel de eiwitten luchtig door het dooier mengsel.
- Giet het mengsel in de bakvorm.
- Bak de taart in circa 50 minuten gaar. Controleer of de taart klaar is door er een sateprikker in te steken en er weer uit te halen. Als de sateprikker schoon blijft is de taart gaar.
Voor het glazuur
- Meng met een mixer alle ingredienten tot een gladde, schenkbare massa.
- Giet het glazuur over de taart wanneer deze is afgekoeld.
- Laat de taart met het glazuur even in de koelkast staan voordat je hem serveert.
Notes
- Bak de taart niet tรฉ droog. Het lekkerste aan deze taart is de iets vochtige, smeuige structuur. Qua consistentie moet je een beetje denken aan van die lekker, smeuige brownies. (De structuur is door het amandelmeel en de doce de gila wel heel anders hoor!)
- Wil je de taart gemakkelijk uit de vorm kunnen halen, bekleed hem dan met bakpapier.
- Als je houd van mooie, gladde taarten om glazuur overheen te gieten, zet de taart dan ondersteboven op een bord voordat je hetย glazuur er overheen schenkt.
- Zijn de randen van je taart al bijna aangebrand, maar is je taart in het midden nog lang niet gaar? Je kunt de taart ook in een tulbandvorm bakken. Dit is niet hoe het hoort, maar het gaat om de smaak en soms mag je het jezelf best gemakkelijk maken ๐
Nutrition
Bolo real do Alentejo
Eerlijk is eerlijk, deze taart is heel zoet van smaak. Dit komt door de doce de gila en deels ook door het glazuur dat je er overheen schenkt. Mag het van jou iets minder zoet, dan zou ik de glazuur zeker weglaten of in ieder geval apart serveren. Als je de glazuur apart serveert kun je zelf bepalen hoe zoet je het wilt hebben, want het zuurtje van de citroen gaat perfect samen met de doce de gila en het amandelmeel.
Maak er bij warm weer lekker een grote kan met ijsthee bij, of ga bij echt herfstweer voor een kan warme thee met munt en citroen en geniet van jouw verwenmomentje.
Voor de oplettende lezer: Ja, ik heb je zojuist een hele goede reden gegeven om deze taart vaker te bakken. Je zult immers moeten uitvinden hoe jij hem het allerlekkerst vind… Graag gedaan ๐
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingredienten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!