Casadinhos en de nostalgie van zelfgebakken koekjes
Koekjes die je zelf bakt, smaken op de één of andere manier altijd extra lekker. Deeg voorproeven, de klopper van de keukenmachine aflikken, de geur die zich door het huis verspreidt… Zelf koekjes bakken heeft iets magisch, in ieder geval voor mij. Bij mij roept het herinneringen op aan toen ik zelf klein was. Koekjes bakken met mijn moeder, appeltaart bakken met mijn oma en daarna het bakken met mijn eigen kinderen. Ok… de oudsten bakken inmiddels zonder mijn hulp of helpen het liefst enkel met opeten, maar met de jongste mag ik de magie nog een keer herbeleven voordat ik het als oma allemaal nóg een keer mag doen. De tijd verandert veel, maar sommige dingen blijven gelukkig altijd hetzelfde.
Het verhaal achter casadinhos
In Brazilië staan cadasinhos symbool voor het verenigen van twee delen die elkaar aanvullen, net zoals in een huwelijk. Deze lekkernijen worden vaak geserveerd bij speciale gelegenheden, zoals bruiloften en feestdagen, waar zoetigheid een onmisbaar onderdeel is van de viering. Maar ook buiten die feestelijke momenten zijn ze een geliefde traktatie. Het is een koekje dat net zo goed bij een doordeweekse kop koffie past als bij een grootse viering. De combinatie van de knapperige buitenkant en de smeuïge vulling maakt ze onweerstaanbaar. Hoewel de traditionele vulling een pasta van guave (goiabada) is, zijn er talloze variaties te vinden, afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeur. Met mijn persoonlijke voorkeur voor baba de camelo is het geen verrassing dat leite condensado cozido een van mijn favoriete vullingen is voor casadinhos.
Braziliaanse macarons
De kinderen riepen dat het leek alsof ik macarons aan het maken was toen ze me de helften van de koekjes zagen rollen en platdrukken. Zelf had ik gedacht dat ze de vergelijking zouden maken met het zelf maken van kruidnootjes, daar vind ik het zelf meer op lijken. Maar Braziliaanse macarons zoals ze de kinderen ze noemen. vind ik ook helemaal goed. Ik snap precies wat ze bedoelen en stiekem vind ik casadinhos ook veel lekkerder dan échte macarons.
De perfecte zoete snack
Toen ik voor het eerst casadinhos proefde, begreep ik meteen waarom zoveel mensen er gek op zijn. Ze hebben precies die perfecte combinatie van zacht, kruimelig en romig die ervoor zorgt dat je het er niet bij één (of twee) kunt laten. De koekjes zelf zijn luchtig en een tikje bros, terwijl de vulling voor een smeuïge tegenhanger zorgt. Dat maakt ze perfect voor bij de koffie, thee of gewoon als ‘even-tussendoor-want-ze-zijn-nu-eenmaal-in-huis’ traktatie.
En weet je wat het leukste is? Ze zijn verrassend makkelijk te maken. Waar macarons bekendstaan om hun “je-moet-een-patissier-zijn-om-ze-te-laten-lukken” reputatie, is dat bij casadinhos helemaal niet het geval. Voor deze lekkernij geen ingewikkelde schuimpjes of frustrerende baktijden. Nee hoor. Gewoon lekker kneden, rollen, bakken en vullen. Zo simpel kan lekker zijn!
Casadinhos com leite condensado cozido (dulce de leche)
Ingredients
- 120 gram maizena
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 90 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
- 85 gram suiker
- 1 ei op kamertemperatuur
- 1/4 theelepel zout
- 397 gram leite condensado cozido (1 blikje)
- poedersuiker om de casadinhos in te rollen
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Bekleed een bakblik met bakpapier of leg er een bak mat op
- Voeg de boter, suiker en het ei samen in een kom en klop het samen tot een korrelig mengsel
- Als de boter suiker en ei gemengd zijn, voeg je de maizena, zelfrijzend bakmeel en het zout toe en kneed je het tot een stevig deeg
- Verdeel het deeg in 50 even grote porties en draai er mooie, gladde balletjes van
- Leg de deegballetjes met voldoende tussenruimte op het bakblik en druk de balletjes lichtjes plat met je duim om ze iets plat te maken
- Bak ze in circa 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven
- Laat de koekjes helemaal afkoelen, minstens 30 minuten, voordat je ze van het bakblik af haalt
- Doe de leite condensado cozido in een spuitzak
- Neem een koekje en bedek de platte zijde met een laag leite condensado cozido
- Druk een tweede koekje met de platte zijde op het al gevulde koekje
- Herhaal dit met alle koekjes
- Maak een schaaltje poedersuiker en rol de gevulde koekjes er doorheen voordat je ze op een bord of schaal legt om te serveren
Notes
- Chocolade pasta – Want, chocolade
- Vruchtenjam – Aardbei, abrikoos en passievrucht zijn hier favoriet
- Roomkaas en honing – En dan kun je ook nog eens variëren met het soort honing voor nóg meer smaakverschillen
Nutrition
Casadinhos zijn gewoon onmisbaar
Bakken brengt herinneringen tot leven en creëert nieuwe. Of je nu een Braziliaanse bruiloft wilt nabootsen of gewoon zin hebt in een zoete lekkernij met een verhaal, casadinhos passen altijd. En zeg nu zelf, koekjes die symbool staan voor een perfect huwelijk? Die verdienen toch een plekje in elke koekjestrommel!
Stiekem zijn casadinhos ook niet de enige Braziliaanse bruilofslekkernij. Doce de coco is ook zo’n typische “oma Portugal” (Die dus oorspronkelijk uit Brazilie komt) lekkernij. Die zullen we binnenkort ook eens op het menu zetten zodat we het recept kunnen delen.
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingredienten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!