Estufado de grão de bico e beringela

Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grão de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten en aubergine. Hier in huis zijn we behoorlijke carnivoren. Een dag geen vlees is een dag niet geleefd zeg maar. Toch is dit gerecht na de eerste keer serveren een blijvertje geworden. Propvol smaak, verwarmend bij guur weer en, in tegenstelling tot stoofpotten met vlees, het staat binnen een half uur op tafel!
Estufado de grão de bico e beringela | SaboresDePortugal.nl

Estufado

Estufado is feitelijk een stoofpot. En zoals overal kun je in een stoofpot kieperen wat je wilt. Het is de volledige naam van de estufado die aangeeft wat er in zit. Javeli estufado? Een heerlijke stoofpot met wild zwijn. Krijg je estufado borrego geserveerd? Dan is er lamsschouder in de stoofpot verdwenen. Als er gevraagd wordt of je zin hebt in een bord peru estufado, dan krijg je een stoofpot waar Bruno kalkoen in is verwerkt. Hetzelfde geldt voor frango (kip) estufado, lombo de porco (varken) estufado, estufado de peixe com camarão (met vis en garnalen) en alle andere vlees en vissoorten die je kunt bedenken. En tóch hoeft er niet áltijd vlees of vis in een stoofpot te zitten.

Estufado de grão de bico e beringela | SaboresDePortugal.nl

Portugees en vegetarisch

Een combinatie die je niet heel snel tegenkomt; Portugees én vegetarisch. Toch zijn er ook Portugese recepten die menig vega hart sneller laten kloppen. Estufado de grão de bico e beringela is er één van. We kunnen je vertellen dat niet alleen vega harten er sneller van gaan kloppen. Ook Chico en Gomez deden een blij dansje dat er eindelijk eens een keer geen kip of andere verre familie op het menu stond. Alleen al daarom hopen ze dat we vaker estufado de grão de bico e beringela op tafel zetten. Daarom, en omdat ze Linda en de kinderen uit kunnen lachen om hun uitspraak van de naam van dit gerecht. Ze hebben niet zo’n lol gehad sinds de mexilhões die ik maakte. En eerlijk is eerlijk, ook ik lig blauw om alle pogingen tot correcte uitspraak, maar dat zeg ik liever niet hardop…

Snel klaar

Als je een stoofpot met vlees maakt, dan worden in de recepten vaak de goedkopere en taaiere soorten vlees gebruikt. Door azijn, wijn of andere zuren toe te voegen en het lang te laten stoven, wordt het vlees zacht, mals en valt het helemaal uit elkaar. Als Linda hachee maakt volgens recept van haar oma, dan staat het bij voorkeur ook minimaal drie dagen lekker te stoven op de kachel. Maar soms heb je gewoon zin in een grote kom comfort food die snel op tafel staat. Dan is ons recept voor estufado de grão de bico e beringela het recept waar je naar op zoek bent!

BLOG kop SdP 1

Estufado de grão de bico e beringela

Een overheerlijke, vegetarische stoofpot die binnen een half uurtje op tafel staat!
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Course Hoofdgerecht
Cuisine Portugese keuken
Servings 6 personen
Calories 55 kcal

Ingredients
  

  • 2 aubergines
  • 1 ui
  • 1 glaasje rode wijn
  • 3 tl massa de alho
  • 1.5 tl gemalen koriander
  • 0.5 tl gemalen gember
  • 1.5 tl gerookt paprika poeder
  • 0.5 tl komijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 blikken grão de bico 2 410 grams blikken of 1 845 grams blik
  • 1 el citroensap
  • 3 el amandelen geroosterd
  • 200 ml groenten bouillon of water
  • 1 bosje koriander of peterselie
  • grof zee zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • olijfolie naar smaak

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Snijd de aubergines in blokjes van ongeveer 1cm bij 1cm
  • Meng dit in een ovenschaal met olijfolie, zout, peper en de helft van de massa de alho
  • Laat dit in de oven roosteren tot het goudbruin is, hussel het af en toe een beetje door
  • Snipper de ui
  • Verwarm wat olie in een pan en fruit de ui hier in aan tot die glazig is
  • Voeg hier aan alle gedroogde kruiden toe met wat zout en peper
  • Roer dit even goed door elkaar heen voor ongeveer 30 seconden zodat alle smaken goed loskomen
  • Blus af met rode wijn
  • Voeg de tomaten blokjes toe en laat dit een beetje reduceren
  • Voeg je groenten bouillon of water toe met 1/3 van de geroosterde aubergine
  • Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer een kwartier pruttelen
  • Voeg de kikkerwten en het restant van de aubergine toe en het citroensap en laat dit opwarmen
  • Smaak het geheel af
  • Serveer in schaaltjes of op een grote schaal en garneer af met de koriander of peterselie en de amandelen

Nutrition

Calories: 55kcalCarbohydrates: 12gProtein: 2gFat: 1gSaturated Fat: 0.1gPolyunsaturated Fat: 0.2gMonounsaturated Fat: 0.2gSodium: 138mgPotassium: 406mgFiber: 5gSugar: 7gVitamin A: 277IUVitamin C: 7mgCalcium: 28mgIron: 1mg
Keyword Comfortfood, Stoofpot, Vega, Vegetarisch
Tried this recipe?Let us know how it was!

Estufado de grão de bico e beringela

De verrassing zit hem in de crunch van de amandelen. Extra lekker vinden wij het als je bij het roosteren van de amandelen wat grof zeezout toevoegt. De verschillende smaken en texturen zorgen bij iedere hap voor voor een feestje in je mond. Als je van een echte kick in je eten houd, dan kun je natuurlijk ook nog piri piri aan je kom toevoegen. Serveer er een stuk vers brood bij dat je afscheurt om in je estufado te soppen.

De planning voor deze winter; Op de bank, onder een deken met dikke sokken aan, een goede film op Netflix een dampende kom estufado met een stuk vers gebakken brood op schoot. Laat het grote cocoonen maar beginnen!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Estufado de grão de bico e beringela | SaboresDePortugal.nl

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijão frade e atúm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niçoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zó óntzettend…
Pota salada com batata klinkt héél exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirão & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet héél bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mãe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…
Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat…

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis