De pica pau
De pica pau is een specht, dus het is net zo logisch als apart dat je Pica pau à Portuguesa letterlijk vertaald als “specht op Portugese wijze”. Maar, wees gerust, tijdens het maken van dit recept hoef je niet op jacht naar Woody Woodpecker om hem te gaan klaarmaken. (Dit tot grote geruststelling van Chico en Gomez, want ze mogen die rare vogel wel.) In dit geval heet het gerecht zo omdat je er met tandenstokers in prikt om de stukjes vlees en het ander lekkers in het schaaltje te pakken.
Mise en place
Zoals heel veel Portugese recepten is Pica pau à Portuguesa niet wereldschokkend moeilijk om klaar te maken. Als je ervoor zorgt dat jij je mise en place op orde hebt, dan zal het maken van dit recept geen uitdaging zijn. Grote truc bij dit gerechtje is het op tijd in de marinade zetten van je vlees. Laat je vlees minstens 2 uur marineren voor je het gaat klaar maken, op die manier trekken alle smaken lekker in en serveer jij ook de meest ultieme Pica pau à Portuguesa. Een goede voorbereiding, en in dit geval ook een goede marinade, is het halve werk
Je eigen draai er aan geven
Heb je een voorkeur voor een wat pittigere variant van de Pica pau à Portuguesa, voeg dan wat meer rode peper of een scheutje piri-piri toe aan je marinade. Of probeer het een keer uit met wat donker bier om en wat diepere smaak te krijgen. Geen grote fan van het zuurtje van de pickels, spoel ze dan heel kort met water. Met een paar kleine aanpassingen links en rechts kan je er lekker je eigen draai aan geven. Precies zoals het hoort, want een recept is een leidraad om te doen wat jij lekker vind en nooit een vast gegeven!
Pica pau à Portuguesa
Equipment
- Mes
- Snijplank
- hapjespan
- mengschaal
Ingredients
- 500 gram Varkenhaas
- 2.5 el massa de alho
- 3 stuks laurierblad
- 1 rood pepertje
- 2 dl bier
- 50 gram boter
- 1 el mosterd
- olijfolie
- grof zee zout naar smaak
- peper naar smaak
- 1 potje pickles uitgelekt
- 1 bakje olijven uitgelekt
Instructions
- Snijd de varkenshaas in blokjes
- Snijd het pepertje fijn
- In een mengschaal maak je alvast de marinade met een beetje olijfolie, de massa de alho, het fijngesneden pepertje, zout, peper, laurierblad en het bier
- Voeg de blokjes varkenshaas toe in de mengschaal en meng alles goed door elkaar
- Zet je pan op een middel hoog vuur en laat je boter en olie mengsel goed warm worden
- Bak de varkenshaas blokjes goud bruin
- Voeg de mosterd toe en roer dit goed door
- Blus af met het marinade vocht
- Laat het vocht reduceren
- Serveer direct uit de pan en garneer af met de pickles en de olijven
Notes
- Geen fan van varkensvlees? Geen probleem! Vervang de varkenshaas door biefstuk en je bent klaar om te gaan.
Nutrition
Pica Pau à Portuguesa
Heb je al snack-zin gekregen van dit recept? Wij in ieder geval wel. Het is hier altijd een beetje stuivertje wisselen of we liever varkenshaas in de marinade zetten of dat de keuze valt op een lekker stuk biefstuk. Meestal is het “meeste stemmen gelden” en als we dan geluk hebben wordt er drie om drie gekozen zodat we varkenshaas én biefstuk hebben. Een probleem is iets wat je niet kunt oplossen, verder zijn het uitdagingen. En de grootste uitdaging bij dit gerecht is of we het wel of niet voor elkaar krijgen dat Linda er verse pão caseiro bij bakt…
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!