Pica Pau à Portuguesa

Pica pau was weer zo'n typisch "He, wat?!" momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten is het een keer klaarmaken en inmiddels is deze typische tasca snack een geliefd gerechtje op tafel bij ons. In de zomer is het een lekker "ik heb geen zin om te koken maar moet wat" gerechtje en het maakt ook met regelmaat deel uit van onze petisco plank als we luxe willen snacken. Niet alleen voor je petisco plank is Pica pau à Portuguesa een leuke aanvulling. Hier in huis maak ik het ook regelmatig als voorgerecht als we lekker uitgebreid gaan tafelen. Een multifunctioneel gerecht dus dat het gehele jaar door op verschillende manieren kan worden geserveerd!
Pica Pau | SaboresDePortugal.nl

De pica pau

De pica pau is een specht, dus het is net zo logisch als apart dat je Pica pau à Portuguesa letterlijk vertaald als “specht op Portugese wijze”. Maar, wees gerust, tijdens het maken van dit recept hoef je niet op jacht naar Woody Woodpecker om hem te gaan klaarmaken. (Dit tot grote geruststelling van Chico en Gomez, want ze mogen die rare vogel wel.) In dit geval heet het gerecht zo omdat je er met tandenstokers in prikt om de stukjes vlees en het ander lekkers in het schaaltje te pakken.

Pica Pau | SaboresDePortugal.nl

Mise en place

Zoals heel veel Portugese recepten is Pica pau à Portuguesa niet wereldschokkend moeilijk om klaar te maken. Als je ervoor zorgt dat jij je mise en place op orde hebt, dan zal het maken van dit recept geen uitdaging zijn. Grote truc bij dit gerechtje is het op tijd in de marinade zetten van je vlees. Laat je vlees minstens 2 uur marineren voor je het gaat klaar maken, op die manier trekken alle smaken lekker in en serveer jij ook de meest ultieme Pica pau à Portuguesa. Een goede voorbereiding, en in dit geval ook een goede marinade, is het halve werk

Je eigen draai er aan geven

Heb je een voorkeur voor een wat pittigere variant van de Pica pau à Portuguesa, voeg dan wat meer rode peper of een scheutje piri-piri toe aan je marinade. Of probeer het een keer uit met wat donker bier om en wat diepere smaak te krijgen. Geen grote fan van het zuurtje van de pickels, spoel ze dan heel kort met water. Met een paar kleine aanpassingen links en rechts kan je er lekker je eigen draai aan geven. Precies zoals het hoort, want een recept is een leidraad om te doen wat jij lekker vind en nooit een vast gegeven!

Pica Pau KOP

Pica pau à Portuguesa

Deze barsnack misstaat ook niet op een petisco plank en laat zich ook héél goed serveren als voorgerecht!
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Marineer tijd 2 hours
Total Time 2 hours 20 minutes
Course Petisco, Snack, Voorgerecht
Cuisine Portugese keuken
Servings 6 personen
Calories 180 kcal

Equipment

  • Mes
  • Snijplank
  • hapjespan
  • mengschaal

Ingredients
  

  • 500 gram Varkenhaas
  • 2.5 el massa de alho
  • 3 stuks laurierblad
  • 1 rood pepertje
  • 2 dl bier
  • 50 gram boter
  • 1 el mosterd
  • olijfolie
  • grof zee zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • 1 potje pickles uitgelekt
  • 1 bakje olijven uitgelekt

Instructions
 

  • Snijd de varkenshaas in blokjes
  • Snijd het pepertje fijn
  • In een mengschaal maak je alvast de marinade met een beetje olijfolie, de massa de alho, het fijngesneden pepertje, zout, peper, laurierblad en het bier
  • Voeg de blokjes varkenshaas toe in de mengschaal en meng alles goed door elkaar
  • Zet je pan op een middel hoog vuur en laat je boter en olie mengsel goed warm worden
  • Bak de varkenshaas blokjes goud bruin
  • Voeg de mosterd toe en roer dit goed door
  • Blus af met het marinade vocht
  • Laat het vocht reduceren
  • Serveer direct uit de pan en garneer af met de pickles en de olijven

Notes

  • Geen fan van varkensvlees? Geen probleem! Vervang de varkenshaas door biefstuk en je bent klaar om te gaan.

Nutrition

Serving: 1persoonCalories: 180kcalCarbohydrates: 2gProtein: 18gFat: 10gSaturated Fat: 5gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 3gTrans Fat: 0.3gCholesterol: 72mgSodium: 105mgPotassium: 367mgFiber: 0.3gSugar: 0.4gVitamin A: 313IUVitamin C: 11mgCalcium: 15mgIron: 1mg
Keyword Barsnack, Hapje, Petisco, Pickels, Rundvlees, Snack, Varkensvlees
Tried this recipe?Let us know how it was!

Pica Pau à Portuguesa

Heb je al snack-zin gekregen van dit recept? Wij in ieder geval wel. Het is hier altijd een beetje stuivertje wisselen of we liever varkenshaas in de marinade zetten of dat de keuze valt op een lekker stuk biefstuk. Meestal is het “meeste stemmen gelden” en als we dan geluk hebben wordt er drie om drie gekozen zodat we varkenshaas én biefstuk hebben. Een probleem is iets wat je niet kunt oplossen, verder zijn het uitdagingen. En de grootste uitdaging bij dit gerecht is of we het wel of niet voor elkaar krijgen dat Linda er verse pão caseiro bij bakt…

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Pica Pau | SaboresDePortugal.nl

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijão frade e atúm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niçoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grão de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zó óntzettend…
Pota salada com batata klinkt héél exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirão & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet héél bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mãe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…
Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat…

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis