Bolo real do Alentejo – Taart met gila

Bolo real do Alentejo is een lekkernij waarvoor ik het recept kreeg van mijn Portugese tante die stiekem helemaal mijn tante niet is. Ingewikkeld (maar wel ontzettend lief!) verhaal waar ik jullie helemaal niet mee ga vermoeien. Wat ik wel ga doen is het recept voor deze superlekkere taart met jullie delen. Naast amandelmeel gebruik je voor deze taart ook doce de gila. Je weet wel, de jam die in Portugal gemaakt wordt van de pompoen die op een watermeloen lijkt.
Bolo real do Alentejo | SaboresDePortugal.nl

Portugese pompoen

We hadden al tien weetjes over de gila op een rijtje gezet voor jullie. Het allerliefst hadden we aan de slag gegaan met een hele pompoen. We hebben iemand gevonden die ervoor gaat zorgen dat we er binnenkort de keuken mee in kunnen duiken, maar voor nu moesten we het met een ander recept doen. Omdat doce de gila het meest bekende product is wat gemaakt wordt met deze op een watermeloen lijkende, Portugese pompoen, kozen we voor een recept waar deze pompoen jam voor gebruikt wordt! En omdat deze jam gewoon bij ons in de shop te vinden is, hoef je ook niet moeilijk te doen en eerst de keuken in te duiken voor het maken van jam vรณรณrdat je aan de slag kunt gaan met deze taart.

Bolo real do Alentejo | SaboresDePortugal.nl

Echte Alentejo taart

Dat is wat bolo real do Alentejo betekent; Echte taart uit de Alentejo. Als real met een hoofdletter geschreven zou zijn, dan zou de taart zelfs koninklijk zijn ๐Ÿ˜‰ In Portugal zijn er meerdere taarten die de naam bolo real dragen en dat kan soms verwarrend zijn. Wat deze taart typisch maakt voor de Alentejo is het gebruik van amandelmeel en doce de gila. Je zult deze taart dus ook in vrijwel iedere pastelaria in de Alentejo terugvinden. De basis van de taart is eigenlijk altijd dezelfde;. De versiering die bovenop het glazuur wordt gedaan, of juist wordt weggelaten, die kan nogal eens verschillen. Soms wordt de taart bijvoorbeeld geserveerd met een laag heerlijke, verse sinaasappelrasp en zilveren suikerpareltjes. Wat ook kan is een klein beetje limoenrasp. Wij gaan voor basic en houden het bij enkel de glazuur voor onze bolo real do Alentejo.

Amandelen

Amandelmeel is hier in Nederland een redelijk kostbaar ingrediรซnt. Dat verklaart meteen waarom macarons zo duur zijn. Naast dat het maken van deze koekjes een kunst op zich is waar veel tijd gaat zitten, worden macarons gemaakt met amandelmeel. In Portugal zijn amandelbomen in overvloed te vinden. Van de Algarve tot in het noorden sieren deze bomen het landschap. Dat verklaart ook direct waarom er zoveel lekkers te vinden is waar amandelen of amandelmeel in verwerkt is. De legende over koning Ibn-Almundim en zijn Gilda verteld hoe de amandelbomen in Portugal terecht zijn gekomen. Die legende gaan we nog een keer met jullie delen, maar nu is het tijd voor taart!

Bolo real do Alentejo KOP

Bolo Real do Alentejo

Heerlijke taart met amandelmeel en gila pompoen
Prep Time 20 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Course Dessert, Voor bij de koffie
Cuisine Portugese keuken
Servings 12 punten
Calories 477 kcal

Equipment

  • Sprongvorm (26 cm)

Ingredients
  

Voor de taart

  • 7 eieren
  • 350 gram amandelmeel
  • 350 gram suiker
  • 240 gram doce de gila Dat is precies รฉรฉn pot.
  • 15 gram bloem
  • 7 gram Royal bakpoeder

Voor het glazuur

  • 250 gram poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • 50 milliliter citroensap
  • 30 gram boter

Instructions
 

Voor de taart

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Splits de eieren.
  • Klop de ei dooiers en de suiker tot een lichtgele en luchtige massa.
  • Voeg het amandelmeel, de doce de gila, de bloem en het bakpoeder toe en meng alles goed door elkaar.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Spatel de eiwitten luchtig door het dooier mengsel.
  • Giet het mengsel in de bakvorm.
  • Bak de taart in circa 50 minuten gaar. Controleer of de taart klaar is door er een sateprikker in te steken en er weer uit te halen. Als de sateprikker schoon blijft is de taart gaar.

Voor het glazuur

  • Meng met een mixer alle ingredienten tot een gladde, schenkbare massa.
  • Giet het glazuur over de taart wanneer deze is afgekoeld.
  • Laat de taart met het glazuur even in de koelkast staan voordat je hem serveert.

Notes

  • Bak de taart niet tรฉ droog. Het lekkerste aan deze taart is de iets vochtige, smeuige structuur. Qua consistentie moet je een beetje denken aan van die lekker, smeuige brownies. (De structuur is door het amandelmeel en de doce de gila wel heel anders hoor!)
  • Wil je de taart gemakkelijk uit de vorm kunnen halen, bekleed hem dan met bakpapier.
  • Als je houd van mooie, gladde taarten om glazuur overheen te gieten, zet de taart dan ondersteboven op een bord voordat je hetย  glazuur er overheen schenkt.
  • Zijn de randen van je taart al bijna aangebrand, maar is je taart in het midden nog lang niet gaar? Je kunt de taart ook in een tulbandvorm bakken. Dit is niet hoe het hoort, maar het gaat om de smaak en soms mag je het jezelf best gemakkelijk maken ๐Ÿ˜‰

Nutrition

Serving: 1puntCalories: 477kcalCarbohydrates: 72gProtein: 10gFat: 19gSaturated Fat: 3gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 1gTrans Fat: 1gCholesterol: 101mgSodium: 132mgPotassium: 66mgFiber: 3gSugar: 60gVitamin A: 201IUVitamin C: 3mgCalcium: 116mgIron: 2mg
Keyword Alentejo, Amandelmeel, Baksel, Gila, Pompoen, Taart, Zoet
Tried this recipe?Let us know how it was!

Bolo real do Alentejo

Eerlijk is eerlijk, deze taart is heel zoet van smaak. Dit komt door de doce de gila en deels ook door het glazuur dat je er overheen schenkt. Mag het van jou iets minder zoet, dan zou ik de glazuur zeker weglaten of in ieder geval apart serveren. Als je de glazuur apart serveert kun je zelf bepalen hoe zoet je het wilt hebben, want het zuurtje van de citroen gaat perfect samen met de doce de gila en het amandelmeel.
Maak er bij warm weer lekker een grote kan met ijsthee bij, of ga bij echt herfstweer voor een kan warme thee met munt en citroen en geniet van jouw verwenmomentje.

Voor de oplettende lezer: Ja, ik heb je zojuist een hele goede reden gegeven om deze taart vaker te bakken. Je zult immers moeten uitvinden hoe jij hem het allerlekkerst vind… Graag gedaan ๐Ÿ™‚

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingredienten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Bolo real do Alentejo | SaboresDePortugal.nl

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijรฃo frade e atรบm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niรงoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grรฃo de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zรณ รณntzettend…
Pota salada com batata klinkt hรฉรฉl exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirรฃo & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet hรฉรฉl bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mรฃe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…
Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat…

Volg ons op sociale media

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
โ‚ฌ
โ‚ฌ
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis