Sopa de abóbora cremosa

Sopa de abóbora cremosa is een receptvariatie voor pompoensoep die ik nog niet kende. Hoe hier in huis pompoensoep gemaakt wordt varieert per keer en we hebben al de meest uiteenlopende variaties gegeten. Van klassiek met courgette en met wortel tot een Oosterse pompoensoep met kokosmelk en seroendeng. Altijd hardstikke lekker en iedereen is er gek op. Het was dus hoog tijd om weer eens een recept te viegelieren wat we nog niet eerder probeerden. Zo viel de keuze op deze sopa de abóbora cremosa, een pompoen cremesoep. In plaats van het gebruiken van zuivel, krijgt deze soep zijn romigheid door kikkererwten!
Sopa de abóbora cremosa | SaboresDePortugal.nl

Portugese uitspraak

Voor we naar het recept gaan MOET ik het even hebben over de uitspraak van het Portugese woord voor pompoen; abóbora. Op basis van het accent dat gebruikt wordt om het woord te schrijven, verwachtte ik een uitspraak als “aa-boo-bo-raa”. Het laat zich raden dat ik heel raar werd aangekeken en de vraag kreeg wat ik in vredesnaam bedoelde. Nou, pompoen dus, maar dan op zijn Portugees. De vreemde blik veranderde in gegniffel en een uitspraakcorrectie. “Nee querida, je spreekt het uit als a-bo-bo-raa, dus met een korte a-klank en twee keer een korte o-klank”. Ja, maar dat staat er niet! Zie je nu wel dat Portugees een moeilijke taal is omdat jullie het niet zeggen zoals je het schrijft. Met dat accent maak je de klank langer, zo heb ik het geleerd op school. Het laat zich raden dat de Portugese taal geen boodschap heeft aan de lessen Nederlands waarbij ik wel heb opgelet… Rare jongens, die Portugezen 😉

Sopa de abóbora cremosa | SaboresDePortugal.nl

Sopa de abóbora cremosa

Correct uitgesproken of niet, dat deze variatie pompoensoep zijn romigheid uit kikkererwten haalt wekte mijn nieuwsgierigheid. Volle melk, crème fraiche, kokosmelk, we hebben hier zoals gezegd de meest uiteenlopende recepten en dus de meest uiteenlopende ingrediënten gebruikt om de soep romig te maken. De combinatie van pompoen en kikkererwten zou ik in een gepureerde soep nooit bedacht hebben. Toch leek het op de één of andere manier heel logisch om het zo te doen. Hummus heeft ook een romige structuur en laten Valkyrja en ikzelf daar nu ook gek op zijn. Nóg een reden om de keuken in te duiken voor sopa de abóbora cremosa dus.

Pompoenpitten

Het schillen van pompoenen heb ik een hartgrondige hekel aan. Als ik pompoenen krijg die onbespoten bij iemand uit de tuin komen dan kijk ik altijd of de buitenkant er goed uit ziet. En heeft de pompoen geen verhoute, droge plekken aan de schil en ziet hij er gaaf uit, dan vind ik het voldoende om de pompoen te wassen. Scheelt een hoop werk en in de schil zitten veel van de vitamientjes opgeslagen! De pitten bewaar ik vaak om apart te roosteren. Dat kun je met de meest uiteenlopende smaken doen. Zo maak je pompoenpitten lekker voor over je soep, door de salade, bij een blokje kaas of om gewoon zo te snoepen. Het snoepen van pompoenpitten is een guilty pleasure hier in huis. Dat verklaart misschien ook waarom er zo vaak gevraagd wordt wanneer ik “eindelijk” weer eens pompoensoep maak.

Sopa de abobora cremosa KOP

Sopa de abóbora cremosa

Verrassend lekker door de kikkererwten en verse koriander!
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Course Soep, Voorgerecht
Cuisine Portugese keuken
Servings 6 personen
Calories 86 kcal

Ingredients
  

  • 700 gram pompoen
  • 500 milliliter water
  • 200 gram kikkererwten
  • 1 grote ui
  • 2 theelepels massa de alho
  • grof zout
  • peper
  • verse koriander
  • olijfolie

Instructions
 

  • Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijdt hem in stukken.
  • Maak de ui schoon en snijdt hem in grove stukken.
  • Doe de pomopen, ui, kikkererwten, massa de alho en het water in een pan.
  • Breng alles aan de kook en laat circa 20 minuten koken.
  • Gebruik een staafmixer of keukenmachine om de soep tot een gladde massa te pureren.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Serveer de soep en versier hem met een scheutje olijfolie, wat kikkererwten en vers gesneden koriander.

Notes

Als je van een klein beetje kick in je pompoensoep houd kun je een halve theelepel tempero de pimentão picante toevoegen.
Kunnen niet alle tafelgasten pittig eten, kies dan voor één van onze piri piri variaties als extra smaakmaker.

Nutrition

Serving: 1persoonCalories: 86kcalCarbohydrates: 17gProtein: 4gFat: 1gSaturated Fat: 1gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 1gSodium: 8mgPotassium: 495mgFiber: 3gSugar: 5gVitamin A: 9941IUVitamin C: 11mgCalcium: 44mgIron: 2mg
Keyword Kikkererwten, Pompoen, Snel klaar, Verwarmend, Winters
Tried this recipe?Let us know how it was!

Superromig

Sopa de abóbora cremosa is een fluweelzachte soep. Als je hem écht superromig wilt maken, kun je zelfs nog wat meer kikkererwten toevoegen dan in het recept is aangegeven. De romige structuur komt voor een deel ook door de verhoudingsgewijs kleine hoeveelheid water die je toevoegt om de soep te maken. Als je geen fan bent van dikke soepen dan raad ik je aan om iets meer water toe te voegen. Doe je dat niet dan zal de structuur van deze pompoensoep je doen denken aan babyvoeding of appelmoes.

Wij zijn, zeker in deze tijd, fan van de dikkere structuur. Als de kinderen terugkomen uit school en met regen op de fiets hebben gezeten dan zijn ze in no time weer lekker opgewarmd na een kom van deze pompoensoep. Dit recept gaat dus zeker op herhaling in onze carrousel van verschillende pompoensoep recepten!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingredienten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Sopa de abóbora cremosa | SaboresDePortugal.nl

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijão frade e atúm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niçoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grão de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zó óntzettend…
Pota salada com batata klinkt héél exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirão & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet héél bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mãe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…
Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat…

Volg ons op sociale media

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis