Salada com feijão frade e atúm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niçoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken en ook nog eens hardstikke gezond. Eigenlijk is het een maaltijdsalade, maar je kunt deze salade ook heel goed als voorgerecht of bijgerecht serveren bij tal van verschillende maaltijden. Zelfs als amusehapje op een luxe buffet of bij een uitgebreid diner is deze Portugese salade een (gezonde) traktatie!
Feijão frade
Black eyed peas zullen waarschijnlijk bekend in de oren klinken. Alleen hebben we het hier niet over de band, maar over échte zwarte ogen bonen. In de Nederlandse keuken geen héél bekend ingrediënt, al zijn ze hier behoorlijk populair bij vegetariërs en veganisten, in de Portugese keuken worden deze bonen regelmatig gebruikt. Wij gebruiken in dit recept feijão frade uit blik. Zo is deze salade in een kwartier op tafel te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om gedroogde feijão frade te gebruiken. In dat geval moet je de bonen voorweken en koken. Ook op die manier werkten we het recept voor salada com feijão frade e atúm al eens uit op ons andere foodblog.
Portugese visconserven
Iets wat in de Nederlandse keuken ook een dingetje blijft is het gebruik van visconserven. Op de één of andere manier wordt er niet heel veel mee gedaan. Mensen maken misschien eens een keer viskoekjes met zalm, of een snelle tonijnsalade met wasabi om al dan niet door hun poké bowl te doen en dan heb je het wel zo’n beetje gehad. Al is dat ook niet in ieder huishouden het geval als je Michael McIntyre mag geloven.
In Portugal is dat wel anders. Daar wordt veelvuldig gebruik gemaakt van visconserven in de Portugese keuken. Of het nu is om zelf pate de cavala te maken, overheerlijke tiborna de sardinha te serveren of om deze salada com feijão frade e atúm te bereiden, Portugese visconserven zijn in de Portugese keuken rijkelijk vertegenwoordigd.
Snel klaar
Omdat je voor dit recept voor de belangrijkste ingrediënten kunt kiezen voor conserven, heb je weinig voorbereidingstijd nodig. De meeste tijd gaat hem zitten in het koken van de eieren. Terwijl die in de pan zitten, kun je de bonen laten uitlekken en de tomaat, ui en koriander snijden. Wanneer de eieren klaar zijn laat je ze schikken, kun je ze pellen en snijden en kun je alle ingrediënten met elkaar mengen en de salade serveren. Zo staat deze superlekkere en gezonde slade in een kwartiertje op tafel!
Salada com feijão frade e atúm | SaboresDePortugal.nlSalada com feijão frade e atúm | SaboresDePortugal.nl
520gramfeijão fradeDat is één groot blik, uitgelekt
300gramtonijn uit blik
1uigesnipperd
3tenenknoflookgehakt
200gramzwarte olijven
5eierengekookt
3tomatenin kwarten
halfbosjekoriandergehakt
olijfolienaar smaak toevoegen
azijnnaar smaak toevoegen
zout en pepernaar smaak toevoegen
Instructions
Kook de eieren tot ze hard gekookt zijn dit duurt ongeveer 8 minuten
Laat de bonen uitlekken
Snipper de ui en hak de knoflook
Giet de tonijn af. Bewaar (wat) van het gekruide vocht voor een extra smaak laag in je salade
Pel de eieren en snijd deze in kwarten
Snijd de tomaten in kwarten
Giet de bonen af
Meng de tonijn, bonen, ui, een deel van de olijven, knoflook en koriander goed door elkaar
Smaak af met olijfolie, azijn, zout en peper
Garneer met de eieren, tomaten en olijven
Notes
Als je een gekruide tonijn uit blik variant gebruikt, gebruik dan wat van het vocht om je salade verder op smaak te brengen.
Je kunt de tomaat ook in blokjes snijden en door de salade heen mengen. Verwijder dan wel de vochtige zaadlijsten.
Ben je écht gek op koriander? Deze salade laat het heel goed toe om het gul te gebruiken. Experimenteer gerust met hoeveel jij lekker vind.
Heb je tijd om ook zelf brood te bakken, dan is pão caseiro een echte aanrader. Geen tijd om zelf brood te bakken? Een (vers afgebakken) kaiserbroodje smaakt ook heel goed bij deze salade.
Zodra je een keer salada com feijão frade e atúm hebt geproeft, ga je hem vaker op tafel zetten, zeker te weten. Gemakkelijk, snel, gezond en eigenlijk ook relatief goedkoop. De tonijn mag een wat duurder ingredient zijn, als je de totale kosten voor dit recept op een rijtje zet dan zie je dat het reuze meevalt. En het recept laat zeker ook de ruimte om een beetje te spelen met de ingrediënten. Liever iets meer of iets minder van één van de ingredienten? Dat is helemaal geen probleem. Heb je nog restjes op te maken? Een stuk komkommer in kleine stukken gesneden en door de salade gemengt, geeft een lekkere crunch. En als je over hebt van deze salade is hj de volgende dag ook superlekker met een vers afgebakken broodje!
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…