Salada com feijão frade e atúm

Salada com feijão frade e atúm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niçoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken en ook nog eens hardstikke gezond. Eigenlijk is het een maaltijdsalade, maar je kunt deze salade ook heel goed als voorgerecht of bijgerecht serveren bij tal van verschillende maaltijden. Zelfs als amusehapje op een luxe buffet of bij een uitgebreid diner is deze Portugese salade een (gezonde) traktatie!
Salada com feijão frade e atúm | SaboresDePortugal.nl

Feijão frade

Black eyed peas zullen waarschijnlijk bekend in de oren klinken. Alleen hebben we het hier niet over de band, maar over échte zwarte ogen bonen. In de Nederlandse keuken geen héél bekend ingrediënt, al zijn ze hier behoorlijk populair bij vegetariërs en veganisten, in de Portugese keuken worden deze bonen regelmatig gebruikt. Wij gebruiken in dit recept feijão frade uit blik. Zo is deze salade in een kwartier op tafel te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om gedroogde feijão frade te gebruiken. In dat geval moet je de bonen voorweken en koken. Ook op die manier werkten we het recept voor salada com feijão frade e atúm al eens uit op ons andere foodblog.

Salada com feijao frade e atum 3

Portugese visconserven

Iets wat in de Nederlandse keuken ook een dingetje blijft is het gebruik van visconserven. Op de één of andere manier wordt er niet heel veel mee gedaan. Mensen maken misschien eens een keer viskoekjes met zalm, of een snelle tonijnsalade met wasabi om al dan niet door hun poké bowl te doen en dan heb je het wel zo’n beetje gehad. Al is dat ook niet in ieder huishouden het geval als je Michael McIntyre mag geloven.

In Portugal is dat wel anders. Daar wordt veelvuldig gebruik gemaakt van visconserven in de Portugese keuken. Of het nu is om zelf pate de cavala te maken, overheerlijke tiborna de sardinha te serveren of om deze salada com feijão frade e atúm te bereiden, Portugese visconserven zijn in de Portugese keuken rijkelijk vertegenwoordigd.

Snel klaar

Omdat je voor dit recept voor de belangrijkste ingrediënten kunt kiezen voor conserven, heb je weinig voorbereidingstijd nodig. De meeste tijd gaat hem zitten in het koken van de eieren. Terwijl die in de pan zitten, kun je de bonen laten uitlekken en de tomaat, ui en koriander snijden. Wanneer de eieren klaar zijn laat je ze schikken, kun je ze pellen en snijden en kun je alle ingrediënten met elkaar mengen en de salade serveren. Zo staat deze superlekkere en gezonde slade in een kwartiertje op tafel!

Salada com feijao frade e atum KOP

Salada com feijão frade e atum

Snel, makkelijk en super gezond!
Cook Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Course Bijgerecht, Diner
Cuisine Portugese keuken
Servings 6 personen
Calories 260 kcal

Equipment

  • Kom
  • Pan
  • Mes
  • Snijplank

Ingredients
  

  • 520 gram feijão frade Dat is één groot blik, uitgelekt
  • 300 gram tonijn uit blik
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 tenen knoflook gehakt
  • 200 gram zwarte olijven
  • 5 eieren gekookt
  • 3 tomaten in kwarten
  • half bosje koriander gehakt
  • olijfolie naar smaak toevoegen
  • azijn naar smaak toevoegen
  • zout en peper naar smaak toevoegen

Instructions
 

  • Kook de eieren tot ze hard gekookt zijn dit duurt ongeveer 8 minuten
  • Laat de bonen uitlekken
  • Snipper de ui en hak de knoflook
  • Giet de tonijn af. Bewaar (wat) van het gekruide vocht voor een extra smaak laag in je salade
  • Pel de eieren en snijd deze in kwarten
  • Snijd de tomaten in kwarten
  • Giet de bonen af
  • Meng de tonijn, bonen, ui, een deel van de olijven, knoflook en koriander goed door elkaar
  • Smaak af met olijfolie, azijn, zout en peper
  • Garneer met de eieren, tomaten en olijven

Notes

  • Als je een gekruide tonijn uit blik variant gebruikt, gebruik dan wat van het vocht om je salade verder op smaak te brengen.
  • Je kunt de tomaat ook in blokjes snijden en door de salade heen mengen. Verwijder dan wel de vochtige zaadlijsten.
  • Ben je écht gek op koriander? Deze salade laat het heel goed toe om het gul te gebruiken. Experimenteer gerust met hoeveel jij lekker vind.
  • Heb je tijd om ook zelf brood te bakken, dan is pão caseiro een echte aanrader. Geen tijd om zelf brood te bakken? Een (vers afgebakken) kaiserbroodje smaakt ook heel goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 260kcalCarbohydrates: 23gProtein: 22gFat: 10gSaturated Fat: 2gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 5gTrans Fat: 0.01gCholesterol: 154mgSodium: 687mgPotassium: 496mgFiber: 7gSugar: 5gVitamin A: 629IUVitamin C: 6mgCalcium: 76mgIron: 4mg
Keyword Bonen, Makkelijk, Salade, Tonijn
Tried this recipe?Let us know how it was!

Salada com feijão frade e atúm

Zodra je een keer salada com feijão frade e atúm hebt geproeft, ga je hem vaker op tafel zetten, zeker te weten. Gemakkelijk, snel, gezond en eigenlijk ook relatief goedkoop. De tonijn mag een wat duurder ingredient zijn, als je de totale kosten voor dit recept op een rijtje zet dan zie je dat het reuze meevalt. En het recept laat zeker ook de ruimte om een beetje te spelen met de ingrediënten. Liever iets meer of iets minder van één van de ingredienten? Dat is helemaal geen probleem. Heb je nog restjes op te maken? Een stuk komkommer in kleine stukken gesneden en door de salade gemengt, geeft een lekkere crunch. En als je over hebt van deze salade is hj de volgende dag ook superlekker met een vers afgebakken broodje!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Salada com feijão frade e atúm | SaboresDePortugal.nl

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grão de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zó óntzettend…
Pota salada com batata klinkt héél exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirão & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet héél bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mãe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…
Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat…

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis