Maandag 18 januari 2021, de Blue Monday van dit jaar… Als je schoonfamilie niet alleen Portugees, maar ook Braziliaans is dan kan ik je verzekeren dat geen enkele monday blue zal zijn. In Portugal zijn ze goed in het maken van superlekkere, zoete caloriebommen desserts en lekkernijen. In Brazilie zijn ze daar nog vรฉรฉl beter in! Dus om deze Blue Monday helemaal happy tot een einde te brengen heb ik het recept voor brigadeiros voor jullie!
Gecondenseerde melk
Zonder gecondenseerde melk zou deze Braziliaanse bonbon niet op tafel te toveren zijn. Het kan sowieso geen kwaad om altijd een paar blikjes in de kast te hebben staan want je kunt er heel veel verschillende dingen mee maken. Ook kun je een blikje gecondenseerde melk gesloten laten en koken om dulce de leche te maken. Of je zorgt dat je ook altijd een paar blikjes leite condensado cozido (gekookte gecondenseerde melk) hebt staan. Dan heb je instant dulce de leche om bijvoorbeeld baba de camelo te maken ๐
Het recept voor brigadeiros
Voor dit recept heb je maar drie ingrediรซnten nodig. Of eigenlijk vier, want je wilt de buitenkant van je brigadeiros natuurlijk ook leuk versieren. Alles wat je nodig hebt voor het maken van circa 20 brigadeiros is;
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 4 eetlepels cacao poeder
- 1 eetlepel boter
- (blauwe) hagelslag, kokosrasp, cacaopoeder voor het versieren
Neem een steelpannetje en doe hier de gecondenseerde melk, cacao poeder en boter in. Zet het geheel op een laag tot middelhoog vuur en blijf alles doorroeren terwijl je het geheel verwarmt. Blijf goed doorroeren totdat er bubbels ontstaan. De massa in je pannetje zal nu gaan indikken. Dit wil je, maar blijf wel roeren om aanbranden te voorkomen!
Wanneer de massa in je pannetje zo dik is dat je er met een lepel een baan in kunt trekken, dit is na zo’n 3 tot 5 minuten, en deze langzaam weer volloopt kun je de pan van het vuur halen. Laat het mengsel afkoelen.
Neem een bordje en strooi hier een laagje op van de hagelslag, koskosrasp of cacaopoeder. Maak met twee theelepels een balletje van het mengsel uit de pan. Als je het gemakkelijker vind kun je de balletjes ook gewoon met de hand rollen. Zo doen wij het hier met de kinderen. Rol het balletje over het bordje met versiering en je brigadeiro is klaar!
Brigadeiros
Equipment
- Steelpannetje
- Lepel
Ingredients
- 397 gram gecondenseerde melk Dit is precies รฉรฉn blikje.
- 4 eetlepel(s) cacaopoeder
- 1 eetlepel(s) boter
- kokosrasp, hagelslag of cacaopoeder
Instructions
- Neem een steelpannetje en doe hier de gecondenseerde melk, cacao poeder en boter in.
- Zet het geheel op een laag tot middelhoog vuur en blijf alles doorroeren terwijl je het geheel verwarmt.
- Blijf goed doorroeren totdat er bubbels ontstaan. De massa in je pannetje zal nu gaan indikken. Dit wil je, maar blijf wel roeren om aanbranden te voorkomen!
- Wanneer de massa in je pannetje zo dik is dat je er met een lepel een baan in kunt trekken, dit is na zoโn 3 tot 5 minuten, en deze langzaam weer volloopt kun je de pan van het vuur halen.
- Laat het mengsel afkoelen.
- Neem een bordje en strooi hier een laagje op van de hagelslag, koskosrasp of cacaopoeder.
- Maak met twee theelepels een balletje van het mengsel uit de pan. Als je het gemakkelijker vind kun je de balletjes ook gewoon met de hand rollen. Zo doen wij het hier met de kinderen.
- Rol het balletje over het bordje met versiering en je brigadeiro is klaar!
Notes
Nutrition
1001 recepten
Het traditionele recept voor brigadeiros zag er heel anders uit. Inmiddels zijn er ook ontelbaar veel variaties te verkrijgen van de brigadeiro. Zoals je hebt gezien zijn ze heel gemakkelijk te maken. Als je verschillende recepten combineert kun je een hele sweettable vullen met deze smaakbommetjes. En door te kijken naar de kleur waarmee je de buitenzijde versiert wordt het sowieso heel leuk en gemakkelijk om er thema hapjes van te maken!
Mogelijkheden genoeg, maar op Blue Monday misschien net even wat minder boeiend ๐ Wij zouden zeggen, duik snel de keuken in en vergeet niet om jouw brigadeiros op social media te delen met #saboresdeportugal en/of ons te taggen op @saboresdeportugalnl. We willen graag weten wat voor draai jullie aan de versiering geven en natuurlijk hoe ze smaken!
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingredienten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!