Wereld(s) ingredient
Voordat we het recept verklappen, vertellen we graag wat meer over het belangrijkste hoofdingrediรซnt; Pota. Pota verwijst naar de tentakels van bepaalde soorten grote inktvissen en wordt soms ook gebruikt om de hele inktvis aan te duiden. Het is een geliefd ingredient in de Portugese (en Spaanse) keuken en vindt zijn weg naar nog veel meer verschillende wereldkeukens vanwege zijn veelzijdigheid. Pota kan op verschillende manieren worden bereid, van koken en grillen tot stoven, en is bekend om zijn stevige textuur en het vermogen om de smaken van kruiden en marinades diep op te nemen.
Helemaal niet moeilijk
Of het nu vers, bevroren of uit blik komt, pota biedt een unieke smaakervaring die elk gerecht kan verrijken. Door โpotaโ uit blik te gebruiken, bespaar je tijd omdat je niet hoeft te wachten tot de inktvis of octopus gaar is. Het is een handige optie voor een snelle, maar smaakvolle maaltijd.
Vergeet dus maar snel die “rubber elastiekjes” die je misschien wel eens hebt geprobeerd weg te knagen van een borrelplank gevuld met snacks. De inktvis ringen waar je niet van onder de indruk was lijken qua smaak en qua structuur in helemaal niets op de inktvis zoals die in Portugal geserveerd wordt.
Pota salada com batata
Alle reden dus om aan de slag te gaan met inktvis conserven en deze overheerlijke maaltijdsalade op tafel te toveren. Deze pota salada com batata is een perfect lunchgerecht voor de heerlijke lentedagen die er aankomen of een overheerlijke en vooral lichte avondmaaltijd voor warme zomeravonden. Serveer de salade met een glas koud water in een mooie fles of serveer er een heerlijke vinho verde bij.
Bom apetite!
Pota salada com batata
Ingredients
- 400 gram aardappelen
- 100 gram cherry tomaatjes
- 100 gram geroosterde paprika
- 1 kleine rode ui
- 1 blikje pota com alho
- 2 eetlepels fijngehakte koriander Als je niet van de smaak van koriander houd, kun je ook peterselie gebruiken.
- 1 hele knoflook teen
- 1 eetlepel vinagre de Uvas
- zout en peper naar smaak
Instructions
- Kook de aardappelen tot ze gaar zijn en laat ze afkoelen.
- Terwijl de aardappelen koken kun je de overige ingredienten snijden en klaarzetten.
- Rooster de paprika en snijdt hem in stukken.
- Snijdt de rode ui in dunne ringetjes.
- Snijdt de cherry tomaatjes in kwarten.
- Hak de koriander (of peterselie) fijn.
- Snijdt de knoflook teen in dunne plakjes.
- Laat het blikje pota com alho uitlekker. Vang de olie op om te gebruiken voor de dressing.
- Snijdt de afgekoelde aardappelen in blokjes.
- Meng de aardappelen, de uitgelekte pota en de dun gesneden rode ui door elkaar.
- Voeg hier de gegrilde paprika, cherry tomaatjes, plakjes knoflook en koriander aan toe en schep voorzichig door elkaar.
- Meng de uitgelekte olie van de pota met de vinagre de uvas en voeg peper en zout naar smaak toe.
- Schenk de dressing over de salade en meng voor de laatste maal voorzichtig door elkaar.
- Serveer de salade met grove slablaadjes en vers geroosterd brood.
Notes
- Wil je lekker makkelijk koken, laat dan de schil om de aardappels voor een rustieke bite.
- Wil je nรณg gemakkelijker koken, kies dan voor kant en klare krielaardappeltjes.
- Als je nog nooit paprika hebt geroosterd en niet weet hoe dat moet, of als je nog meer tips zoekt om van dit recept een “รฉcht makkelijk koken” recept te maken; Je kunt natuurlijk ook gewoon kiezen voor geroosterde paprika uit pot. Zo houdt je nog meer tijd over om te genieten van de zon.
- Wil je juist wรฉl alles zelf maken en deze maaltijd extra bijzonder maken, bak dan je eigen pรฃo caseiro of papo secos om er bij te serveren.
Nutrition
Presentatie tip voor pota salada com batata
Je hebt ze vast al gezien op de foto, die geweldige keramiek schaaltjes met een inktvis. Deze handgemaakte schaaltjes van Portugees aardewerk zijn van Canned with Soul en zijn een sieraad voor je tafel! Of je nu heerlijk met zijn tweetjes wilt genieten en houd van een luxe restaurantgevoel of dat je gezellig met vrienden bent en de tafel feestelijk wilt aankleden, met Canned with Soul kan het allemaal.
De schaaltjes zijn zoals je ziet niet alleen te gebruiken om je visconserven te presenteren. Ze zijn ook heel geschikt om te gebruiken voor het serveren van een bijgerecht of zelfs voor het voor- of hoofdgerecht. En zeg nu zelf, als je maaltijd zo wordt gepresenteerd, dan smaakt het extra lekker!
Dranksuggesties voor bij pota salada com batata
Wijnsuggestie(s)
Portugees genieten doe je natuurlijk met een Portugese wijn bij je maaltijd. Op de foto’s zag je al dat de Adega de Monรงรฃo Escolha de vinho verde van onze keuze is bij deze salade. Ben je meer een liefhebber van Portugese witte wijn, dan is de Porta da Ravessa Colheita Especial een uitstekende keuze. Voor de liefhebber van rose, adviseren we om te genieten van een glas (of twee) Muralhas de Monรงรฃo vinho verde rosรฉ bij de maaltijd.
Biersuggestie
Meer een liefhebber van een koud biertje? Geniet naast de salada com bata eens van een koude Radler van Sagres. Fris, zomers en licht, net als de maaltijd. De frisse smaak van citroen gaat perfect samen met de inktvis.
Alcohol vrij suggestie
Onze alcoholvrije suggestie is de Pedras limรฃo. Zowel te verkrijgen in kleine flesjes voor wanneer je geen grootverbruiker bent van frisdrank, als in literflessen voor de grotere dorst. Extra lekker als je zelf ijsklontjes hebt gemaakt met daarin stukjes verse citroen en een paar blaadjes munt!
Extra tip
Niet alcohol vrij, wel een lekker verfrissende tip voor bij een zomerse maaltijd; Wist je dat een glas vinho verde of vinho branco, extra verfrissend lekker wordt met een paar ijsklontjes en een hele flinke scheut Pedras limรฃo? Wij raden een mix van 50/50 aan, maar mix vooral naar eigen smaak! Het doet bijna denken aan de Sneeuwwitjes van vroeger, maar dan met wijn in plaats van bier.
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediรซnten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!