Ons recept voor molho de piri piri deelden we in het verleden al eens op ons foodblog Talk Nomz To Me. Omdat deze saus zo snel en gemakkelijk te maken is én het altijd leuk is om ideeën op te doen voor zelfgemaakte cadeautjes vonden we dat het recept hier ook een plaatsje moest krijgen. Het grote voordeel van eetbare cadeautjes is dat ze eigenlijk het hele jaar door gegeven kunnen worden. Of je nu Kerst viert, een verjaardagscadeautje nodig hebt of je iemand “gewoon” een lekker cadeautje wilt geven, met deze saus zit je altijd goed.
Lekker variëren
Dat ik hier een recept deel wat al eerder op een andere pagina te lezen was heeft nóg een reden. Van gewoon recept is het inmiddels een basisrecept geworden. Je kunt namelijk ook heel gemakkelijk variëren en zo verschillende smaken molho de piri piri maken. Wij maken geregeld dit recept als basis en verdelen het in twee of drie porties om daar dan weer andere sausvariaties mee te maken. Zo kun je de smaak van je molho de piri piri ook afstemmen op waarmee je het wilt eten. Maar dat hoeft natuurlijk niet! Dit basisrecept kan ook heel goed op zich gebruikt worden en smaakt perfect bij een broodje sardine.
Olie of saus
Molho is het Portugese woord voor saus. Anderhalf jaar ná de eerste keer dat ik dit recept postte ben ik er nog steeds niet (helemaal) achter hoe de Portugese taal in elkaar steekt en ik denk dat dat ook nog wel even gaat duren. Ik kan je dus niet vertellen wanneer het woord “molho” wel en wanneer het woord niet gebruikt wordt. Ik denk dat het net zoals is als “leg in het Nederlands eens uit wanner het een dop is en wanneer het een deksel is”. Wanneer je gewoon piri piri bestelt of koopt, krijg je een pittige olie. Soms met (stukjes van) pepertjes, maar vaak enkel een gladde olie. Als je molho de piri piri bestelt of koopt, krijg je een saus met een ketchup-achtige structuur. Van olie tot ketchup zitten een heleboel structuren tussen en ik kan je met alle liefde van de wereld niet vertellen waar het omslagpunt ligt. Wat ik je wel kan vertellen is dat iedere variant piri piri GRU-WE-LIJK lekker is.
Molho de piri piri
De saus die je met dit recept maakt houdt een beetje het midden tussen een écht schenkbare saus en een smeerbare saus. Hier kun je natuurlijk een beetje mee spelen door iets meer of iets minder olijfolie toe te voegen. Persoonlijk ben ik gek op een meer smeerbare structuur. Het broodje sardine hierboven is mijn guilty pleasure voor de lunch als ik pão caseiro heb gebakken en het allerliefste smeer ik daar zelfgemaakte piri piri saus op alsof het boter is. De sardines die ik uitkies zijn natuurlijk degene in pittige olie. Als ik me écht avontuurlijk voel, dan toast ik beide zijden van mijn broodje eerst met Portugese kruidenboter. Alles bij elkaar niet helemaal goed voor de lijn, maar soms moet je jezelf gewoon even lekker verwennen!
Molho de piri piri
Equipment
- Blender of keukenmachine
Ingrediënten
- 250 gram verse rode peper
- 5 grote tenen knoflook
- 2 eetlepel(s) zout
- 100 milliliter goede olijfolie
Instructies
- Snijdt de kontjes van de pepers.
- Snijdt de pepers in grove stukken.
- Maak de knoflooktenen schoon.
- Doe de alle ingredienten samen in de blender.
- Draai het geheel tot een gladde massa.
Notities
- In plaats van verse knoflook, kun je natuurlijk ook massa de alho gebruiken.
- Gek op knoflook? Voeg dan gewoon wat meer toe.
- Houd je van een frisse smaak in combinatie met pittig, voeg dan wat limoensap en -rasp toe.
- Wil je een meer broodspread-achtige smaak en textuur, pureer dan één of twee paprika’s mee.
Nutrition
Snel klaar
Zoals je ziet hoef je geen keukenprins(-)es te zijn om zelf molho de piri piri te maken. Je hebt zelfs geen moeilijke ingrediënten nodig. En door de variatietips kun je ook heel gemakkelijk een aantal verschillende smaken uit dezelfde basis maken. Doe ze in een paar gelijk gevormde potjes, knoop er een mooi lint of mooie strik omheen en je scoort zeker weten hoge ogen bij de ontvanger!
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!
Mijn moeder maakt het gerecht wel eens klaar, voor mij is het net iets te scherp, maar ik vind al veel dingen te heet.
Zou je wel pittiger willen leren eten, of dat niet?
Wat een heerlijk recept!! Het kan mij nooit pittig genoeg zijn, dus hier wordt ik heel blij van. Ik sla ‘m gelijk op. Dankjewel voor het delen!
Oh, heerlijk! Jij bent ons soort lekkerbek 😀
Dankjewel voor dit handige basisrecept! Ik ben niet zo’n hele goede kok, dus zo’n basisrecept is zeer welkom.
Graag gedaan! Misschien nodigt dit recept wel uit tot experimenteren? Dan ben je voordat je het weet toch een beetje kok 😉
Ah dat lijkt me heerlijk, al ben ik stiekem ook wel een beetje bang voor hoe pittig het kan zijn.
Wij vinden de pit meevallen, al ligt dat natuurlijk ook aan hoe pittig de pepers zijn. Als je de saus te heet vind kun je er altijd nog een (of meer) rode paprika doorheen pureren!
Hier thuis zijn er 2 kampen. Mijn man eet graag heel pikant en Yana en ik liever niet. Mijn man zal met dit receptje dusheel erg blij zijn 🙂
Gelukkig is deze saus ook lang houdbaar. Zo kan iedereen eten zoals hij wil 😀
Wat fijn dat het recept zo makkelijk is! Het klinkt heel lekker, zeker met wat limoensap er nog extra in.
Sommige recepten moet je niet moeilijker maken dan nodig 🙂
Binnenkort ga ik naar de detox, en wil ik pepers meenemen.. dat mag als het maar goed verpakt is! Leuk dat je het basisrecept beschrijft van piri piri. Ik moet ook denken aan een tosti
Tosti + piri piri = <3
Dat ziet er uit als een lekkere saus! Ik kende het zelf nog niet
Dat klintk als een lekker recept, al hou ik niet van heel pittig
Dan pureer je er gewoon rode paprika’s in mee. Die zijn zoet en nemen veel van de hitte weg.
Supermakkelijk om te maken! Ik denk dat ik mijn man hier mee ga verblijden voor kerst 🙂
Oeh, dit lijkt me een heerlijk recept voor een saus. In het nieuwe jaar eens gaan testen!
Laat je ons weten hoe het is gelukt? Vinden we altijd leuk om te horen 😀
Mm lekker ik ben echt een pittige liefhebber!
Lijkt me zalig.
Ik wil het graag gaan maken maar het is me niet helemaal duidelijk of je de pitjes wel of niet gebruikt in het recept?
Ja hoor, de pitjes kun je gewoon laten zitten. De capsaïcine zit niet in de zaden/pitjes, dus het verwijderen ervan heeft geen zin als je het geheel iets minder pittig wilt hebben 🙂
Kan dit ook met zonnebloemolie of is het dan niet lekker?
Dat hebben we nog nooit geprobeerd. Het zal in ieder geval een heel andere smaak geven!