Basisrecept voor molho de piri piri

Molho de piri piri | SaboresDePortugal.nl

Ons recept voor molho de piri piri deelden we in het verleden al eens op ons foodblog Talk Nomz To Me. Omdat deze saus zo snel en gemakkelijk te maken is én het altijd leuk is om ideeën op te doen voor zelfgemaakte cadeautjes vonden we dat het recept hier ook een plaatsje moest krijgen. Het grote voordeel van eetbare cadeautjes is dat ze eigenlijk het hele jaar door gegeven kunnen worden. Of je nu Kerst viert, een verjaardagscadeautje nodig hebt of je iemand “gewoon” een lekker cadeautje wilt geven, met deze saus zit je altijd goed.

Lekker variëren

Dat ik hier een recept deel wat al eerder op een andere pagina te lezen was heeft nóg een reden. Van gewoon recept is het inmiddels een basisrecept geworden. Je kunt namelijk ook heel gemakkelijk variëren en zo verschillende smaken molho de piri piri maken. Wij maken geregeld dit recept als basis en verdelen het in twee of drie porties om daar dan weer andere sausvariaties mee te maken. Zo kun je de smaak van je molho de piri piri ook afstemmen op waarmee je het wilt eten. Maar dat hoeft natuurlijk niet! Dit basisrecept kan ook heel goed op zich gebruikt worden en smaakt perfect bij een broodje sardine.

Molho de piri piri | SaboresDePortugal.nl

Olie of saus

Molho is het Portugese woord voor saus. Anderhalf jaar ná de eerste keer dat ik dit recept postte ben ik er nog steeds niet (helemaal) achter hoe de Portugese taal in elkaar steekt en ik denk dat dat ook nog wel even gaat duren. Ik kan je dus niet vertellen wanneer het woord “molho” wel en wanneer het woord niet gebruikt wordt. Ik denk dat het net zoals is als “leg in het Nederlands eens uit wanner het een dop is en wanneer het een deksel is”. Wanneer je gewoon piri piri bestelt of koopt, krijg je een pittige olie. Soms met (stukjes van) pepertjes, maar vaak enkel een gladde olie. Als je molho de piri piri bestelt of koopt, krijg je een saus met een ketchup-achtige structuur. Van olie tot ketchup zitten een heleboel structuren tussen en ik kan je met alle liefde van de wereld niet vertellen waar het omslagpunt ligt. Wat ik je wel kan vertellen is dat iedere variant piri piri GRU-WE-LIJK lekker is.

Molho de piri piri

De saus die je met dit recept maakt houdt een beetje het midden tussen een écht schenkbare saus en een smeerbare saus. Hier kun je natuurlijk een beetje mee spelen door iets meer of iets minder olijfolie toe te voegen. Persoonlijk ben ik gek op een meer smeerbare structuur. Het broodje sardine hierboven is mijn guilty pleasure voor de lunch als ik pão caseiro heb gebakken en het allerliefste smeer ik daar zelfgemaakte piri piri saus op alsof het boter is. De sardines die ik uitkies zijn natuurlijk degene in pittige olie. Als ik me écht avontuurlijk voel, dan toast ik beide zijden van mijn broodje eerst met Portugese kruidenboter. Alles bij elkaar niet helemaal goed voor de lijn, maar soms moet je jezelf gewoon even lekker verwennen!

Molho de piri piri | SaboresDePortugal.nl

Molho de piri piri

Huisgemaakte oempf voor bij iedere maaltijd! In een mooi potje of flesje is dit ook een heel leuk cadeautje om weg te geven.
4.50 van 4 Stemmen
Voorbereidingstijd 0 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Bijgerecht, Saus
Keuken Portugese keuken
Porties 350 mililiter
calorieën 3 kcal

Equipment

  • Blender of keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 250 gram verse rode peper
  • 5 grote tenen knoflook
  • 2 eetlepel(s) zout
  • 100 milliliter goede olijfolie

Instructies
 

  • Snijdt de kontjes van de pepers.
  • Snijdt de pepers in grove stukken.
  • Maak de knoflooktenen schoon.
  • Doe de alle ingredienten samen in de blender.
  • Draai het geheel tot een gladde massa.

Notities

  • In plaats van verse knoflook, kun je natuurlijk ook massa de alho gebruiken.
  • Gek op knoflook? Voeg dan gewoon wat meer toe.
  • Houd je van een frisse smaak in combinatie met pittig, voeg dan wat limoensap en -rasp toe. 
  • Wil je een meer broodspread-achtige smaak en textuur, pureer dan één of twee paprika’s mee.
Natuurlijk zijn er nog veel meer variaties te bedenken. Duik gewoon lekker de keuken in en wees niet bang om te experimenteren!
 

Nutrition

Serving: 175mililiterCalories: 3kcalCarbohydrates: 1gProtein: 1gFat: 1gSaturated Fat: 1gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 1gSodium: 2mgPotassium: 2mgFiber: 1gSugar: 1gVitamin A: 7IUVitamin C: 1mgCalcium: 1mgIron: 1mg
Trefwoord Hete peper, Knoflook, Peper, Piri piri
Deel jouw resultaat op social media met #saboresdeportugal en tag ons @saboresdeportugalnl.Laat jouw rating achter in de comments!

Snel klaar

Zoals je ziet hoef je geen keukenprins(-)es te zijn om zelf molho de piri piri te maken. Je hebt zelfs geen moeilijke ingrediënten nodig. En door de variatietips kun je ook heel gemakkelijk een aantal verschillende smaken uit dezelfde basis maken. Doe ze in een paar gelijk gevormde potjes, knoop er een mooi lint of mooie strik omheen en je scoort zeker weten hoge ogen bij de ontvanger!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Molho de piri piri | SaboresDePortugal.nl

25 reacties op “Basisrecept voor molho de piri piri

  1. Claire zegt:

    5 sterren
    Wat een heerlijk recept!! Het kan mij nooit pittig genoeg zijn, dus hier wordt ik heel blij van. Ik sla ‘m gelijk op. Dankjewel voor het delen!

  2. Soraya zegt:

    Binnenkort ga ik naar de detox, en wil ik pepers meenemen.. dat mag als het maar goed verpakt is! Leuk dat je het basisrecept beschrijft van piri piri. Ik moet ook denken aan een tosti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept