Mexilhões à moda do Sérgio

Mexilhões a moda do Sérgio | SaboresDePortugal.nl

Mexilhões à moda do Sérgio is een spontaan ontstane maaltijd die zo in de smaak is gevallen dat het inmiddels geregeld op tafel staat. Als het even zou kunnen dan zou ik het iedere week op tafel zetten, onder de voorwaarde dat iedereen het Portugese woord voor mosselen correct uit spreekt. Helaas zou dat betekenen dat er waarschijnlijk nooit meer mosselen gegeten worden. Daar zijn deze Zeeuwse mosselen met een Portugese twist toch echte te lekker voor! Terwijl iedereen in huis blijft oefenen op de uitspraak van mexilhões, heb ik voor jullie het recept.

Mexilhões à moda do Sérgio

Mexico? Heksenkaas? Nee, nee Mexilhões à moda do Sérgio. Zeeuwse mosselen met een Portugese twist er aan. Of eigenlijk, een experiment wat ik heb gedaan wat volgens de nomznaisseurs hier in huis ontzettend goed is geslaagd. Wist iedereen veel dat er net iets te veel net-niet-restjes te vinden waren in de keuken waar ik graag van af wilde 😉 De hashtag #restjesopmakenalseenbaas is ons me op het lijf geschreven. Maar, eerlijk is eerlijk, ik schud het niet altijd uit mijn mouw. Af en toe moet ik er toch even goed bij verzinnen. Dit was zo’n moment waarop ik even een beetje inspiratie nodig had. Gelukkig zat er nog een glaasje inspiratie bij de restjes die op moesten…

Mexilhões a moda do Sérgio | SaboresDePortugal.nl

Het experiment

Zoals ik al zei is dit recept geboren uit het vakkundig opmaken van restjes. Halve fles wijn die over was van een maaltijd een paar dagen eerder, een klein beetje massa de alho waar je met geen goed fatsoen meer iets mee kon, en een bosje koriander die al discutabel aan het worden was. Eigenlijk had ik geen idee wat ik er mee moest gaan maken. Tot dat vrienden van ons een paar bakken mosselen kwamen brengen. De eerste gedachte was “Shit, nu komen we weer niet van die restjes af”. Het weggooien van eten is een doodzonde, dus hoe gaan we dat oplossen, want die mosselen gaan zeker weten vanavond op het menu moeten van iedereen. Toen kwam er opeens een eureka moment om gewoon een Portugese twist aan die mosselen te geven.

Eten ze in Portugal geen mosselen dan?

Ook in Portugal eten ze mosselen. Niet zo veel als in Nederland maar op veel zeevruchten planken zijn ze een graag geziene gast. In een goede arroz de marisco vindt je ze ook altijd wel. Maar ik heb het vermoeden dat de Portugezen liever gaan voor andere schaal en schelpdieren. Ik kan je in ieder geval wel vertellen dat ze daar nog nooit van Mexilhões à moda do Sérgio hebben gehoord ;). Misschien dat ik ze na het lezen van het recept wel op een idee heb gebracht en wordt het de culinaire hit volgend jaar.

Mexilhões a moda do Sérgio | SaboresDePortugal.nl

Mexilhões à moda do Sérgio

Mosselen met een Portugese twist!
5 van 2 Stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Experimentele keuken
Porties 4 personen
calorieën 354 kcal

Equipment

 • Mossel pan

Ingrediënten
  

Instructies
 

 • Spoel de mosselen schoon en verwijder eventuele baarden
 • In een mossel pan voeg je de mosselen en de rest van de ingrediënten toe.
 • Kook de mosselen in 2 keer op tot ze gaar zijn
 • Serveer direct

Notities

 • Serveer eventueel met een stuk pão caseiro of vers stokbrood.

Nutrition

Serving: 1persoonCalories: 354kcalCarbohydrates: 29gProtein: 27gFat: 2gSaturated Fat: 1gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 1gTrans Fat: 1gCholesterol: 45mgSodium: 970mgPotassium: 454mgFiber: 5gSugar: 1gVitamin A: 7010IUVitamin C: 14mgCalcium: 114mgIron: 4mg
Trefwoord Licht pittig, Mosselen, Snel klaar, Tempero
Deel jouw resultaat op social media met #saboresdeportugal en tag ons @saboresdeportugalnl.Laat jouw rating achter in de comments!

De naam

Het gerecht is bij ons thuis zo goed in de smaak gevallen dat ik *kuch* onder lichte dwang *kuch* het recept maar moest uitwerken en delen met de wereld. Maar ja, dan moet je er ook nog een toepasselijke naam bij verzinnen. Makkelijker gezegd dan gedaan. De keus is uiteindelijk gevallen op Mexilhões à moda do Sérgio, wat vertaalt als mosselen op Sérgio’s manier. Want tja, ik was de gene die alles in elkaar geflanst had…

Dus mocht je het recept naar je eigen smaak en voorkeuren tweaken, dan kun je er gewoon Mexilhões à moda do/da [vul naam in] van maken. Multifunctioneel die mosselen! Bom appetite.

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Mexilhões a moda do Sérgio | SaboresDePortugal.nl

16 reacties op “Mexilhões à moda do Sérgio

 1. Soraya zegt:

  Leuk dat je over een gerecht schrijft die jullie erg lekker vinden. Zelf hou ik niet echt van mosselen. Ook leuk dat je kiest voor het gebruiken van restjes en het niet weggooit

 2. Eva zegt:

  Zelf eet ik ze niet. Maar kan me voorstellen dat als je er wel van houdt, dat dit een heel goed recept is als ik de ingredienten zo lees. Duidelijk omschreven ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept