Feijoada à Portuguesa- Verwarmende bonenstoofpot

Feijoada | SaboresDePortugal.nl

Feijoada is een heerlijk verwarmend gerecht dat hier geregeld op tafel staat. Zeker op gure dagen als het regent of mistig is en je koud bent tot op het bot is het een maaltijd die er goed in gaat. Superlekker met rijst, vers gebakken pão caseiro of gewoon zo. En natuurlijk geserveerd met piri piri ernaast voor een extra kick en warm gevoel. Die piri piri kun je ook zelf maken of je shopt gewoon lekker makkelijk je piri piri bij ons. Het is allebei goed als je maar piri piri bij je feijoada serveert. dat is wat ons betreft een must!

Geschiedenis van feijoada

Feijoada heeft nogal een spannende geschiedenis. Of eigenlijk zelfs meerdere, want niemand weet precies wat er waar is van alle verhalen. Het klinkt als de intro van een goed griezelverhaal, maar het is dus ook de intro voor dit al eeuwenoude gerecht. Volgens veel mensen is het een van oorsprong Braziliaans gerecht. Anderen zeggen dat feijoada afstamt van de Franse cassoulet, de Spaanse cozido madrileño of de Italiaanse casserola. En dan is er natuurlijk de versie die wij voor waarheid aannemen en dat is dat feijoada is geinspireerd en ontstaan uit allerlei verschillende Portugese gerechten met varkensvlees en bonen als basis.

Feijoada | SaboresDePortugal.nl

Ultieme restverwerking

Er is één ding waar bijna iedereen het wel over eens is en dat is dat feijoada de ultieme manier is om vleesresten te verwerken. Al zijn de meningen dan weer verdeeld over de reden waarom dat zo is. Volgens sommigen is feijoadda van oorsprong een slavenmaaltijd, anderen zeggen dat het een maaltijd was die door iedereen werd gegeten omdat er gewoon niets anders voor handen was.

Wanneer we spreken over vleesresten dan hebben we het in dit geval over varkensoor (wat bijvoorbeeld ook wordt gebruikt voor de bereiding van sopa de pedra), varkensstaart en alle andere stukken van het beest die niet “gewoon gegeten” kunnen worden. Het weggooien van eten was honderden jaren geleden een doodzonde, dus wanneer een beest werd geslacht was dat al een luxe en moest ieder deel dus ook gebruikt worden voor het bereiden van voedsel. Stoofpotten zijn een ideale manier om dat soort delen van een dier te verwerken. Bonen zijn een relatief goedkope en voedzame vulling en door die twee te combineren is feijoada ontstaan.

Moderne feijoada

Laat het voorgaande je niet afschrikken. Ons recept voor feijoada bevat geen spannende ingrediënten zoals varkenstong. Het spannendste wat wij voor dit recept gebruiken is chouriço preto, bloedworst. Voor de smaak hoort die er wat ons betreft ook wel écht in thuis. Bij het serveren kun je er omheen eten, dat deed Linda de eerste keer ook, maar dan moet je hem bij de bereiding wel nog steeds toevoegen. De smaak die er vanaf komt hóórt zonder twijfel thuis in een lekkere feijoada!

Feijoada | SaboresDePortugal.nl

Feijoada à Portuguesa

Een verwarmende bonenstoofschotel die zich ook heel goed in grote hoeveelheden laat maken om in te vriezen!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Diner
Keuken Portugese keuken
Porties 7 personen
calorieën 360 kcal

Ingrediënten
  

  • 300 gram Procureur lappen
  • 200 gram Spareribs zonder bot
  • 1 Chouriço
  • 1/2 Chouriço Preto
  • 300 gram Feijão Branco
  • 150 gram Feijão Manteiga
  • 100 gram Feijão Encarnado
  • 2 Middel grote uien gesnipperd
  • 100 gram Portugese Kool kan vervangen worden door boerenkool
  • 4 tenen Knoflook
  • 1 Wortel
  • 1/2 dl Olijfolie
  • 1 dl Witte wijn
  • 3 Laurier blaadjes
  • 1 pak Passata
  • Zout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Als je gedroogde bonen gebruikt, wel je deze een nacht van te voren.
  • Snijd het vlees in blokjes en kruid met zout en peper.
  • Snipper de ui.
  • Snijd de knoflook fijn.
  • Verwarm in een pan de olijfolie met de blaadjes laurier.
  • Fruit de ui en de knoflook aan.
  • Bak het vlees licht aan in het mengsel.
  • Blus alles af met de witte wijn en de passata.
  • Voeg alle bonen toe aan de pan.
  • Vul de pan aan met water tot alles net onder staat.
  • Breng alles zachtjes aan de kook en laat dit door pruttelen tot dat alles gaar is.

Nutrition

Serving: 1persoonCalories: 360kcalCarbohydrates: 20gProtein: 22gFat: 20gSaturated Fat: 6gPolyunsaturated Fat: 2gMonounsaturated Fat: 8gTrans Fat: 1gCholesterol: 63mgSodium: 528mgPotassium: 644mgFiber: 5gSugar: 2gVitamin A: 3007IUVitamin C: 23mgCalcium: 83mgIron: 3mg
Trefwoord Bonen, Bonenschotel, Feijoada
Deel jouw resultaat op social media met #saboresdeportugal en tag ons @saboresdeportugalnl.Laat jouw rating achter in de comments!

Lekker kokkerellen

Terwijl je feijoada staat te pruttelen heb je alle tijd om zelf een lekkere molho de piri piri te maken om erbij te serveren. De feijoada zelf barst al van de smaak en de toevoeging van piri piri maakt hem extra verwarmend. Heerlijk na een lange wandeling (met de hond) in koud weer. Als je graag in de keuken staat en het ook leuk vind om brood te bakken, dan raden we je zeker aan om zelf pão caseiro te bakken om erbij te serveren. Snijdt je brood in dikke plakken gebruik het om lekker in je bord te soppen. De knapperige korst is hier favoriet om je bord mee “uit te dweilen” zodat het bij wijze van spreken schoon de kast terug in kan.

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Feijoada à Portuguesa- Verwarmende bonenstoofpot | SaboresDePortugal.nl

11 reacties op “Feijoada à Portuguesa- Verwarmende bonenstoofpot

  1. Soraya zegt:

    Feijoda kende ik niet. Leuk dat je vaak Portugees eten omschrijft! Piri piri is toch kippie? En varkensvlees ken ik niet, door wat kan ik het vervangen? Leuke foto’s, duidelijke omschrijving en recept

  2. Sandra zegt:

    Leuk dat je Portugese recepten wat meer toelicht. Gelukkig heb je die rare ingrediënten niet nodig om dit te maken. Bloedworst lust ik wel graag, wij eten dat met appelmoes en brood

    • Sergio & Linda zegt:

      De gedachte aan bloedworst deed mij (Linda) voorheen gruwelen. Echt, ik moest er niet aan denken. Tot we voor het eerst in Portugal waren en ik een overheerlijk geurende, donkergekleurde worst voor mijn neus kreeg. In de worst zat rijst en de geur van komijn, waar ik gek op ben, deed me watertanden… Dat bleek dus ook een soort bloedworst te zijn. Iedere keer als we die bloedworst geserveerd krijgen probeer ik het hele bordje voor mezelf in te pikken :’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept