Feijoada à Portuguesa- Verwarmende bonenstoofpot

Feijoada is een heerlijk verwarmend gerecht dat hier geregeld op tafel staat. Zeker op gure dagen als het regent of mistig is en je koud bent tot op het bot is het een maaltijd die er goed in gaat. Superlekker met rijst, vers gebakken pão caseiro of gewoon zo. En natuurlijk geserveerd met piri piri ernaast voor een extra kick en warm gevoel. Die piri piri kun je ook zelf maken of je shopt gewoon lekker makkelijk je piri piri bij ons. Het is allebei goed als je maar piri piri bij je feijoada serveert. dat is wat ons betreft een must!
Feijoada | SaboresDePortugal.nl

Geschiedenis van feijoada

Feijoada heeft nogal een spannende geschiedenis. Of eigenlijk zelfs meerdere, want niemand weet precies wat er waar is van alle verhalen. Het klinkt als de intro van een goed griezelverhaal, maar het is dus ook de intro voor dit al eeuwenoude gerecht. Volgens veel mensen is het een van oorsprong Braziliaans gerecht. Anderen zeggen dat feijoada afstamt van de Franse cassoulet, de Spaanse cozido madrileño of de Italiaanse casserola. En dan is er natuurlijk de versie die wij voor waarheid aannemen en dat is dat feijoada is geinspireerd en ontstaan uit allerlei verschillende Portugese gerechten met varkensvlees en bonen als basis.

Feijoada | SaboresDePortugal.nl

Ultieme restverwerking

Er is één ding waar bijna iedereen het wel over eens is en dat is dat feijoada de ultieme manier is om vleesresten te verwerken. Al zijn de meningen dan weer verdeeld over de reden waarom dat zo is. Volgens sommigen is feijoadda van oorsprong een slavenmaaltijd, anderen zeggen dat het een maaltijd was die door iedereen werd gegeten omdat er gewoon niets anders voor handen was.

Wanneer we spreken over vleesresten dan hebben we het in dit geval over varkensoor (wat bijvoorbeeld ook wordt gebruikt voor de bereiding van sopa de pedra), varkensstaart en alle andere stukken van het beest die niet “gewoon gegeten” kunnen worden. Het weggooien van eten was honderden jaren geleden een doodzonde, dus wanneer een beest werd geslacht was dat al een luxe en moest ieder deel dus ook gebruikt worden voor het bereiden van voedsel. Stoofpotten zijn een ideale manier om dat soort delen van een dier te verwerken. Bonen zijn een relatief goedkope en voedzame vulling en door die twee te combineren is feijoada ontstaan.

Moderne feijoada

Laat het voorgaande je niet afschrikken. Ons recept voor feijoada bevat geen spannende ingrediënten zoals varkenstong. Het spannendste wat wij voor dit recept gebruiken is chouriço preto, bloedworst. Voor de smaak hoort die er wat ons betreft ook wel écht in thuis. Bij het serveren kun je er omheen eten, dat deed Linda de eerste keer ook, maar dan moet je hem bij de bereiding wel nog steeds toevoegen. De smaak die er vanaf komt hóórt zonder twijfel thuis in een lekkere feijoada!

Feijoada KOP

Feijoada à Portuguesa

Een verwarmende bonenstoofschotel die zich ook heel goed in grote hoeveelheden laat maken om in te vriezen!
Prep Time 30 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Course Diner
Cuisine Portugese keuken
Servings 7 personen
Calories 360 kcal

Ingredients
  

  • 300 gram Procureur lappen
  • 200 gram Spareribs zonder bot
  • 1 Chouriço
  • 1/2 Chouriço Preto
  • 300 gram Feijão Branco
  • 150 gram Feijão Manteiga
  • 100 gram Feijão Encarnado
  • 2 Middel grote uien gesnipperd
  • 100 gram Portugese Kool kan vervangen worden door boerenkool
  • 4 tenen Knoflook
  • 1 Wortel
  • 1/2 dl Olijfolie
  • 1 dl Witte wijn
  • 3 Laurier blaadjes
  • 1 pak Passata
  • Zout en peper naar smaak

Instructions
 

  • Als je gedroogde bonen gebruikt, wel je deze een nacht van te voren.
  • Snijd het vlees in blokjes en kruid met zout en peper.
  • Snipper de ui.
  • Snijd de knoflook fijn.
  • Verwarm in een pan de olijfolie met de blaadjes laurier.
  • Fruit de ui en de knoflook aan.
  • Bak het vlees licht aan in het mengsel.
  • Blus alles af met de witte wijn en de passata.
  • Voeg alle bonen toe aan de pan.
  • Vul de pan aan met water tot alles net onder staat.
  • Breng alles zachtjes aan de kook en laat dit door pruttelen tot dat alles gaar is.

Nutrition

Serving: 1persoonCalories: 360kcalCarbohydrates: 20gProtein: 22gFat: 20gSaturated Fat: 6gPolyunsaturated Fat: 2gMonounsaturated Fat: 8gTrans Fat: 1gCholesterol: 63mgSodium: 528mgPotassium: 644mgFiber: 5gSugar: 2gVitamin A: 3007IUVitamin C: 23mgCalcium: 83mgIron: 3mg
Keyword Bonen, Bonenschotel, Feijoada
Tried this recipe?Let us know how it was!

Lekker kokkerellen

Terwijl je feijoada staat te pruttelen heb je alle tijd om zelf een lekkere molho de piri piri te maken om erbij te serveren. De feijoada zelf barst al van de smaak en de toevoeging van piri piri maakt hem extra verwarmend. Heerlijk na een lange wandeling (met de hond) in koud weer. Als je graag in de keuken staat en het ook leuk vind om brood te bakken, dan raden we je zeker aan om zelf pão caseiro te bakken om erbij te serveren. Snijdt je brood in dikke plakken gebruik het om lekker in je bord te soppen. De knapperige korst is hier favoriet om je bord mee “uit te dweilen” zodat het bij wijze van spreken schoon de kast terug in kan.

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Photo with Green Border Recipe Pinterest Graphic

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijão frade e atúm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niçoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grão de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zó óntzettend…
Pota salada com batata klinkt héél exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirão & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet héél bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mãe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…
Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat…

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis