Caldo Verde

Caldo Verde | SaboresDePortugal.nl

Caldo verde is een soep waar ze hier in huis al heel erg lang benieuwd naar waren. Vooral omdat de moeder van één de schoolvriendjes hier in huis al eens vol enthousiasme aan Linda had verteld dat ze deze soep toch écht een keer moest proberen. Het is écht een verwarmende, winterse soep, dus ze hebben allemaal even geduld moeten hebben voordat het weer was om caldo verde op tafel te zetten. Inmiddels hebben we een paar koude dagen en nachten gehad, dus heb ik er aan moeten geloven om de keuken in te duiken…

Caldo Verde

Deze iconische soep vindt zijn oorsprong zo’n vijf- tot zeshonderd jaar geleden in het noorden van Portugal. Het was in die tijd voornamelijk het eten van de armen (wat in die tijd ongeveer iedereen wel was). Het groen is een verwijzing naar Galicische kool. In Nederland kennen we deze kool eigenlijk niet en wordt boerenkool gebruikt voor deze soep.

Anno 2021, vind je caldo verde op bijna iedere tafel en restaurant kaart in het land. Als je de naam vertaalt dan betekent het zoveel als “groene bouillon”. Echt armelui’s voer dus. Als je ze dat zoveel honderd jaar geleden had verteld, dan hadden ze je hoogstwaarschijnlijk uitgelachen.

Caldo Verde | SaboresDePortugal.nl

Minho

Waar deze regio over het algemeen bekend staat om zijn fantastische vinhos verdes, is dit ook de regio waar caldo verde zijn oorsprong heeft. Het is oorspronkelijk gemaakt met Portugese groene kool (boerenkool), typisch voor Portugal, dat veel wordt gegeten op koude avonden. Het oorspronkelijke recept werd aangepast aan de regio’s waar het werd bereid. Maar over het algemeen is de basis overal gelijk en zijn de belangrijkste ingrediënten kool en aardappelen.

Het mengsel zou zijn ontstaan door de boeren, die de ingrediënten die zij in grotere overvloed hadden, gebruikten om een bouillon te maken. In Portugal gaat caldo verde vergezeld van maïsbrood (Broa); in Brazilië wordt het geserveerd met toast of brood.

Nationale Trots

Je zou bijna kunnen stellen dat als Chico en Gomez, eh, de haan van Barçelos het nationale symbool is, caldo verde de nationale soep is. De Caldo Verde is namelijk sinds 2011 te vinden op de lijst met de zeven culinaire wonderen van Portugal. In maart van dit jaar heeft CNN de Caldo verde uitgeroepen tot 1 van de beste 20 soepen van de wereld.

Daar zijn ze het hier in huis ook helemaal mee eens. Linda en de kinderen hebben zitten smullen van de soep. Zeker als de kinderen terug uit school komen fietsen met koud weer vinden ze het heerlijk als er een grote pan van deze soep klaar staat op het fornuis voor ze. Er is niets lekkerder dan even opwarmen met een lekker hapje Portugal voordat je weer aan de slag moet met je (huis-)werk.

Caldo Verde | SaboresDePortugal.nl

Caldo Verde

De Caldo Verde staat, zeker in de winter, als basis van iedere maaltijd!
4.50 van 4 Stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Soep
Keuken Portugese keuken
Porties 6 personen
calorieën 239 kcal

Equipment

 • Snijplank
 • Messen
 • Pan

Ingrediënten
  

Instructies
 

 • Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken
 • Snipper de ui
 • Snijd de chouriço in plakjes
 • Zet een pan met water en het vlees bouillon blokje op met de aardappels
 • Zodra de aardappels gaar zijn afgieten, maar bewaar het kookvocht
 • Pureer de aardappels
 • Fruit de uien aan in de olijfolie
 • Blus af met het kookvocht
 • Voeg hier de puree en chouriço aan toe
 • Breng alles rustig aan de kook
 • Roer af en toe door de pan zodat er niets aankoekt aan de bodem
 • Voeg de kool toe
 • Laat het zacht doorkoken tot de kool zacht is
 • Smaak af met zout en peper

Nutrition

Calories: 239kcalCarbohydrates: 37gProtein: 9gFat: 7gSaturated Fat: 3gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 2gCholesterol: 18mgSodium: 461mgPotassium: 1058mgFiber: 4gSugar: 2gVitamin A: 6790IUVitamin C: 119mgCalcium: 140mgIron: 3mg
Deel jouw resultaat op social media met #saboresdeportugal en tag ons @saboresdeportugalnl.Laat jouw rating achter in de comments!

Toen ik jong was

Ook ik ben opgegroeid met deze iconische soep. Het was zo goed als zeker dat dit het eerste was, wat ik bij aankomst zou eten. Bijna iedere maaltijd, zeker bij oma of tantes, ging vooraf met een kom Caldo verde. Dan kwam de pan op tafel en kon je lekker opscheppen. Bij wat specialere gelegenheden werd het geserveerd in een tijela een grote aardewerk kom, deze kan je kopen bij de meeste artisanale winkels die je door heel het land kan vinden. Die staat ook op ons verlanglijstje om te shoppen, de volgende keer dat we in Portugal zijn. Zoals ik al zei is de soep hier in huis goed in de smaak gevallen en zelf smaakt die trip down memory lane me ook uitstekend. Vervelend hoor, al die lekkerbekken hier in huis. Hopelijk valt caldo verde bij jou net zo in de smaak!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Caldo Verde | SaboresDePortugal.nl

13 reacties op “Caldo Verde

  • Sergio & Linda zegt:

   Als je lekker aan het kokkerellen bent, dan moet je ook gemakkeijk bij je recept kunnen, toch? Je kunt ook de kookmodus op je telefoon of tablet inschakelen zodat je scherm gewoon open blijft staan. En je kunt je stappen afvinden met de checkboxen in de receptkaart. Zo kan iedereen het recept gebruiken en koken op de manier die hij/zij het gemakkelijkste vindt.

 1. Soraya zegt:

  Caldo verde kon ik nog niet. De afbeelding trok me ook aan: ik dacht namelijk wat is dit? De soep bestaat trouwens erg lang. Leuk dat je de oorsprong hebt beschreven en het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept