Caldo verde is een soep waar ze hier in huis al heel erg lang benieuwd naar waren. Vooral omdat de moeder van één de schoolvriendjes hier in huis al eens vol enthousiasme aan Linda had verteld dat ze deze soep toch écht een keer moest proberen. Het is écht een verwarmende, winterse soep, dus ze hebben allemaal even geduld moeten hebben voordat het weer was om caldo verde op tafel te zetten. Inmiddels hebben we een paar koude dagen en nachten gehad, dus heb ik er aan moeten geloven om de keuken in te duiken…
Caldo Verde
Deze iconische soep vindt zijn oorsprong zo’n vijf- tot zeshonderd jaar geleden in het noorden van Portugal. Het was in die tijd voornamelijk het eten van de armen (wat in die tijd ongeveer iedereen wel was). Het groen is een verwijzing naar Galicische kool. In Nederland kennen we deze kool eigenlijk niet en wordt boerenkool gebruikt voor deze soep.
Anno 2021, vind je caldo verde op bijna iedere tafel en restaurant kaart in het land. Als je de naam vertaalt dan betekent het zoveel als “groene bouillon”. Echt armelui’s voer dus. Als je ze dat zoveel honderd jaar geleden had verteld, dan hadden ze je hoogstwaarschijnlijk uitgelachen.
Minho
Waar deze regio over het algemeen bekend staat om zijn fantastische vinhos verdes, is dit ook de regio waar caldo verde zijn oorsprong heeft. Het is oorspronkelijk gemaakt met Portugese groene kool (boerenkool), typisch voor Portugal, dat veel wordt gegeten op koude avonden. Het oorspronkelijke recept werd aangepast aan de regio’s waar het werd bereid. Maar over het algemeen is de basis overal gelijk en zijn de belangrijkste ingrediënten kool en aardappelen.
Het mengsel zou zijn ontstaan door de boeren, die de ingrediënten die zij in grotere overvloed hadden, gebruikten om een bouillon te maken. In Portugal gaat caldo verde vergezeld van maïsbrood (Broa); in Brazilië wordt het geserveerd met toast of brood.
Nationale Trots
Je zou bijna kunnen stellen dat als Chico en Gomez, eh, de haan van Barçelos het nationale symbool is, caldo verde de nationale soep is. De Caldo Verde is namelijk sinds 2011 te vinden op de lijst met de zeven culinaire wonderen van Portugal. In maart van dit jaar heeft CNN de Caldo verde uitgeroepen tot 1 van de beste 20 soepen van de wereld.
Daar zijn ze het hier in huis ook helemaal mee eens. Linda en de kinderen hebben zitten smullen van de soep. Zeker als de kinderen terug uit school komen fietsen met koud weer vinden ze het heerlijk als er een grote pan van deze soep klaar staat op het fornuis voor ze. Er is niets lekkerder dan even opwarmen met een lekker hapje Portugal voordat je weer aan de slag moet met je (huis-)werk.
Caldo Verde
Equipment
- Snijplank
- Messen
- Pan
Ingrediënten
- 1 Ui
- 2 tl Massa de alho
- 20 ml olijfolie
- 400 gr Portugese groene kool of Boerenkool
- 1 Kg Aardappel
- 2 L Water
- 1 blokje Vlees bouillon
- 150 gr Chouriço
Instructies
- Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken
- Snipper de ui
- Snijd de chouriço in plakjes
- Zet een pan met water en het vlees bouillon blokje op met de aardappels
- Zodra de aardappels gaar zijn afgieten, maar bewaar het kookvocht
- Pureer de aardappels
- Fruit de uien aan in de olijfolie
- Blus af met het kookvocht
- Voeg hier de puree en chouriço aan toe
- Breng alles rustig aan de kook
- Roer af en toe door de pan zodat er niets aankoekt aan de bodem
- Voeg de kool toe
- Laat het zacht doorkoken tot de kool zacht is
- Smaak af met zout en peper
Nutrition
Toen ik jong was
Ook ik ben opgegroeid met deze iconische soep. Het was zo goed als zeker dat dit het eerste was, wat ik bij aankomst zou eten. Bijna iedere maaltijd, zeker bij oma of tantes, ging vooraf met een kom Caldo verde. Dan kwam de pan op tafel en kon je lekker opscheppen. Bij wat specialere gelegenheden werd het geserveerd in een tijela een grote aardewerk kom, deze kan je kopen bij de meeste artisanale winkels die je door heel het land kan vinden. Die staat ook op ons verlanglijstje om te shoppen, de volgende keer dat we in Portugal zijn. Zoals ik al zei is de soep hier in huis goed in de smaak gevallen en zelf smaakt die trip down memory lane me ook uitstekend. Vervelend hoor, al die lekkerbekken hier in huis. Hopelijk valt caldo verde bij jou net zo in de smaak!
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!
Wat een bijzonder soepje zeg! Ik ben heel benieuwd hoe hij smaakt met boerenkool
Dat ziet er lekker uit! Daar had ik nou nooit over nagedacht, boerenkool in soep, maar in principe kun je natuurlijk bijna alles in de soep doen.
Ik ben niet zo voor boerenkool. Mijn man eet dat wel graag. Ik zal er hem dus wel mee kunnen plezieren 😃
Ik ben gek op soep en zeker als deze goed gevuld is! Wat handig trouwens dat je het recept hier zo makkelijk kunt uitprinten!
Als je lekker aan het kokkerellen bent, dan moet je ook gemakkeijk bij je recept kunnen, toch? Je kunt ook de kookmodus op je telefoon of tablet inschakelen zodat je scherm gewoon open blijft staan. En je kunt je stappen afvinden met de checkboxen in de receptkaart. Zo kan iedereen het recept gebruiken en koken op de manier die hij/zij het gemakkelijkste vindt.
Caldo verde kon ik nog niet. De afbeelding trok me ook aan: ik dacht namelijk wat is dit? De soep bestaat trouwens erg lang. Leuk dat je de oorsprong hebt beschreven en het recept!
Dat soort weetjes vinden wij altijd heel erg leuk om zelf te ontdekken en om te delen!
Lekker ziet er zeker uit. En het zou zo Nederlands kunnen zijn met kool en aardappelen in de basis.
Dat klopt helemaal! Zo zie je maar dat niet de ingredienten, maar de manier van bereiden het grootste verschil kunnen maken in de diverse wereldkeukens!
Oke ik hou heel erg van soep en zou dit graag eens maken! Ziet er heerlijk uit. Ik ga het opslaan, bedankt
Laat je weten hoe het je heeft gesmaakt?
Dat klinkt als een goed gevulde wintersoep!
Het is een kommetje “lekker genieten” 🙂