Bacalhau à Brás

Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat nu eenmaal bekend om de grote hoeveelheid recepten met dit hoofdingredient. Eén van de bacalhau gerechten die steevast op iedere kaart wel terug te vinden is, is Bacalhau à Brás. Het is misschien wel het meest bekende bacalhau recept wat er te vinden is. Een recept wat, zoals zoveel lekkere dingen uit de Portugese keuken, ontzettend simpel is om te maken.
Bacalhau à brás | SaboresDePortugal.nl

Wat is bacalhau

Bacalhau is gezouten en gedroogde kabeljauw. De Surinamers noemen het bakkeljauw en in Nederland noemen we het ook wel (onterecht) stokvis. In ons kleine kikkerlandje is deze variant vis nooit heel erg aangeslagen. De geschiedenis van bacalhau zoals de Portugezen hem gebruiken, valt tot de 14e eeuw terug te traceren. Dit is zo ongeveer de tijd dat de Portugezen druk bezig waren met hun ontdekkingsreizen. De gedroogde kabeljauw kon namelijk jaren in het ruim blijven liggen zonder te bederven. Bijkomend voordeel was dat ze verse kabeljauw konden vangen als ze aan het varen waren.

Portugese marine

Sinds 1497 is bacalhau een belangrijk onderdeel in het dieet van de Portugese marine. Rond die tijd werd er een grote hoeveelheid kabeljauw gevonden aan de kust van Newfoundland en werd de tot dan toe gebruikte manier om de vis te drogen verder geperfectioneerd door eerst te zouten en daarna te drogen om de vis zo nóg langer houdbaar te maken. Tegenwoordig doet de 13 schepen sterke “bacalhau vloot” hun werk voornamelijk in de buurt van Noorwegen en IJsland. Mocht je een keer in Lissabon zijn kan je een bezoekje brengen aan het Centro Interpretativo om meer te zien over hoe het er vroeger aan toe ging met het vangen van de vis.

Bacalhau à brás | SaboresDePortugal.nl

Licht verteerbaar en gezond

Bacalhau is, net als de meeste vis, licht verteerbaar en bevat een grote hoeveelheid aan eiwitten en mineralen zoals jodium, fosfor, natrium, kalium, ijzer, calcium en natuurlijk vitaminen. Bacalhau wordt beschouwd als een magere vis en is een bron van onverzadigde vetzuren (dus de goede variant vet), waarvan omega-3 eruit springt, dat een beschermend effect heeft op hart en bloedvaten en de ontwikkeling van het immuunsysteem bevordert. Geen wonder dat Portugal in de top van Europa staat voor wat betreft de levensverwachting!

Het gerecht zelf

Bacalhau à Brás (of bacalhau à braz als je de oude spelling gebruikt) vindt zijn oorsprong in de wijk Bairro Alto in Lissabon. In deze karakteristieke wijk had meneer Brás een taveerne waar voor de allereerste keer dit gerecht gemaakt is. Door de jaren heen is recept nagenoeg onveranderd gebleven. Ook buiten Portugal heeft dit recept de nodige faam vergaard. Zo hebben ze het in Spanje over revuelto de bacalhao a la Portugesa. En in Macau (een voormalige Portugese kolonie) kom je het gerecht ook nog regelmatig tegen.

Bacalhau a bras KOP

Bacalhau à Brás

Een klassieker onder de bacalhau gerechten
Cook Time 30 minutes
wellen 15 hours
Total Time 15 hours 30 minutes
Course Hoofdgerecht
Cuisine Portugese keuken
Servings 4 personen
Calories 853 kcal

Equipment

  • 1 Mes
  • 1 Snijplank
  • 1 mengschaal
  • 1 Pan
  • 1 vork

Ingredients
  

  • 600 gram Bacalhau geweld en in plakjes
  • 4 el Olijfolie
  • 1 Ui in dunne ringen
  • 3 tenen Knoflook
  • 2 Laurierblaadjes
  • 6 Eieren maat M
  • 200 gram Batata Palha
  • 100 gram Zwarte Olijven
  • Platte Peterselie naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructions
 

  • Als je gedroogde bacalhau gebruikt begin dan met het wellen van de vis is koud water.
  • Wel de vis ongeveer 12 tot 15 uur en ververs het water 2 tot 3 keer.
  • Als je vis al geweld is of je hebt stap 1 en 2 net gehad:
  • Haal de bacalhau uit elkaar tot je mooie gelamineerde plakjes hebt.
  • Snijd de ui in dunne ringen en de knoflook fijn.
  • Hak de platte peterselie fijn.
  • In een mengschaal klop je de eieren los met zout en peper en een klein deel van de gehakte peterselie
  • Warm in een pan de olijfolie op.
  • Fruit de ui, knoflook en laurierblaadjes aan.
  • Voeg de bacalhau en batata palha aan het mengsel en roer dit goed door.
  • Bak het geheel 3 minuten.
  • Voeg nu het eimengsel toe.
  • Roer alles goed door tot dat je eieren gaar zijn. Net als met scrambled eggs is het belangrijk om je vuur niet te hoog te hebben staan.
  • Serveer direct en garneer af met de zwarte olijven en de rest van de peterselie.

Notes

  • Wil jij graag de crunch van de batata palha zo veel mogelijk vasthouden? Gebruik dan ook batata palha om de bacalhau à brás te garneren.

Nutrition

Serving: 1persoonCalories: 853kcalCarbohydrates: 31gProtein: 106gFat: 32gSaturated Fat: 5gPolyunsaturated Fat: 7gMonounsaturated Fat: 16gTrans Fat: 0.1gCholesterol: 474mgSodium: 11293mgPotassium: 2935mgFiber: 3gSugar: 2gVitamin A: 668IUVitamin C: 18mgCalcium: 309mgIron: 6mg
Keyword Bacalhau, Stokvis
Tried this recipe?Let us know how it was!

Bacalhau à Brás

Bacalhau à Brás is één van de 1001 bacalhau recepten die Portugal rijk is. Nou ja, misschien geen 1001, maar er zijn zonder problemen meer dan 300 recepten te vinden om bacalhau te bereiden. Er wordt vaak gezegd dat er een recept is voor iedere dag van het jaar zodat je iedere dag kan genieten van een lekker en gezond stukje bacalhau zonder ook maar één keer het zelfde te hoeven eten. Natuurlijk mag een lekker glaasje vinho branco niet ontbreken bij je stukje bacalhau à Brás. Dit brengt de smaken helemaal naar boven. Gezond eten is nog nooit zo lekker makkelijk geweest!

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Bacalhau à brás | SaboresDePortugal.nl

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijão frade e atúm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niçoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grão de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zó óntzettend…
Pota salada com batata klinkt héél exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirão & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet héél bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mãe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis