Baba de camelo – Linda’s lievelings dessert

Baba de camelo, de eerste keer dat ik de naam hoorde kon ik direct de link leggen dat het iets met een kameel te maken had. Maar welk deel van de kameel het was en hoe ze daar in vredesnaam een toetje mee gingen maken was "beyond me" om het maar zo te zeggen... Waarschijnlijk hoef ik niet uit te leggen dat Sergio over de grond heeft liggen rollen van het lachen terwijl ik me bovengenoemde dingen hardop afvroeg. Huilend van het lachen heeft hij me vertelt dat baba de camelo "kamelen kwijl" betekent en dat er geen kamelen hoeven te worden geslacht voor dit dessert.
Baba de Camelo | SaboresDePortugal.nl

Kamelen kwijl

Na bijgekomen te zijn van de eerste gruwel (of ben ik de enige beelddenker hier?) was mijn interesse gewekt. Wat gaat er aan rare ingrediënten in een dessert dat ze het kamelen kwijl noemen? Dat bleek verbazingwekkend weinig te zijn. Je hebt maar drie ingrediënten nodig om baba de camelo te maken. De enige logische reden die ik nog kon bedenken voor de naam van dit dessert is dat het om te kwijlen zo lekker is. Kamelen staan er ook om bekend dat ze buitensporig veel kwijlen en de kleur van dit dessert doet wel denken aan de vacht van een kameel.

Baba de Camelo | SaboresDePortugal.nl

Leite condensado cozido

Eén van de ingredienten die je nodig hebt is gekookte gecondenseerde melk. (Dat ingrediënt verklaard ook direct de kameel-vacht-kleur van dit dessert ;)) Inmiddels weet ik dat je dat gewoon kant en klaar kunt kopen, wij hebben het zelfs van twee verschillende merken in het assortiment. Dat wist ik niet toen ik me voor het eerst aan het maken van baba de camelo wilde wagen. Leite condensado cozido is bij veel mensen meer bekend onder de naam dulce de leche en is vrij gemakkelijk te maken door het koken van een blikje gecondenseerde melk. Ik heb me wel 100 keer voorgenomen het te maken, en het kwam er 100 keer niet van. Toen gingen we naar Portugal…

Beste schoonmoeder ever

Nu heb ik al eens eerder iets gezegd over mijn schoonmoeder toen ik mijn recept voor brigadeiros deelde. Ze is vrolijk, Braziliaans, gek op het maken van desserts en zoetigheden en staat ook in de keuken. Toen we in Portugal waren zag ik dus mijn kans schoon om aan haar te vragen of ze alstjeblieft eens baba de camelo wilde maken zodat ik het ein-de-lijk eens kon proeven. Geloof het of niet, maar ze had het nog nooit gemaakt en wist ook niet hoe dat moest. Dat heeft gelukkig minder dan 24 uur geduurd. De dag nadat ik er om vroeg stond er baba de camelo op tafel en kon ik voor het eerst van mijn leven dit dessert proeven. Na één hap wist ik het al, ik heb de beste schoonmoeder ever, want dit dessert is dus inderdaad om te kwijlen zo lekker!

BLOG kop SdP1

Baba de camelo – Portugees dessert met 3 ingredienten!

Vertaald heet dit dessert "Kamelenkwijl". Alleen al de vertaling maakt het dessert een hit hier in huis!
Prep Time 2 minutes
Cook Time 10 minutes
Rusttijd 2 hours
Total Time 2 hours 12 minutes
Course Dessert
Cuisine Portugese keuken
Servings 6 personen
Calories 121 kcal

Equipment

  • Garde

Ingredients
  

  • 397 gram gekookte gecondenseerde melk Dit is precies 1 blikje.
  • 6 verse eieren
  • 7 bolacha Maria (thee biscuit)
  • geroosterd amandelschaafsel

Instructions
 

  • Verkruimel de bolacha Maria met een blender tot poeder.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Meng de gekookte gecondenseerde melk en de eigelen tot een gladde massa.
  • Roer de verkruimelde bolacha Maria door het mengsel.
  • Schep de opgeklopte eiwitten luchtig door het mengsel.
  • Schenk de baba de camelo in mooie kommetjes of schaaltjes en decoreer met het amandelschaafsel.
  • Laat de baba de camelo voor het serveren minstens twee uur in de koekast staan.

Nutrition

Calories: 121kcalCarbohydrates: 8gProtein: 6gFat: 7gSaturated Fat: 2gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 3gTrans Fat: 1gCholesterol: 166mgSodium: 124mgPotassium: 72mgFiber: 1gSugar: 2gVitamin A: 248IUCalcium: 29mgIron: 1mg
Keyword Gecondenseerde melk, Gekookte gecondenseerde melk, Guilty pleasure, No-bake, Snel klaar, Toetje
Tried this recipe?Let us know how it was!

Baba de camelo

En dit is het verhaal van hoe baba de camelo mijn lievelings dessert werd. Wat een bijzondere naam al niet kan doen 😀 Met slechts drie ingredienten (Oke, vier als je amandelen gebruikt om te versieren) maak je in in een paar minuten een schaal vol! Het laten koelen in de koelkast is wel een must om de allerlekkerste structuur te krijgen en de smaak is ook voller. Maar heel eerlijk, als je net zo verslaafd bent aan dit dessert als ik ben, dan is het ook genieten als je direct een portie snoept!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingredienten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Baba de Camelo | SaboresDePortugal.nl

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijão frade e atúm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niçoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grão de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zó óntzettend…
Pota salada com batata klinkt héél exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirão & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet héél bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mãe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…
Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat…

Volg ons op sociale media

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis