Assadura de Monchique

Assadura de Monchique is รฉรฉn van de vele typische streek gerechten die Portugal rijk is. In dit geval komt dit gerecht, zoals de naam al doet vermoeden, uit "mijn quiet little mountain town" Monchique. De vleeseters bij ons in huis eten dit het liefst zo vaak als ze maar kunnen, zelfs als we niet in Monchique zijn. Zelfs de minder grote vleeseters hier worden blij van deze maaltijd. Dit zie ik wel als een heel groot compliment, vandaar dat het hier in huis ook geregeld op het menu staat.
Assadura de Monchique | SaboresDePortugal.nl

Alleen in Monchique

Assadura is zo’n gerecht wat je eigenlijk alleen maar in de gemeente Monchique kan bestellen. Op zich niet raar met een naam als Assadura de Monchique, maar met alle tijd die ik in Portugal heb doorgebracht ben ik ook geen variant tegen gekomen van dit gerecht. Geen assadura de Lisboa of assadura de Beja, en heel eerlijk, ik heb geen idee waarom. Het is dan ook het eerste gerecht dat besteld wordt als we uit eten gaan bij een van onze favoriete restaurants in Monchique als we er weer zijn.

Assadura de Monchique | SaboresDePortugal.nl

Anders dan andere Portugese gerechten

Waar heel veel gerechten in Portugal (zeker in de winter) een behoorlijk stevige maaltijd zijn, is het met assadura de Monchique 180 graden anders. Dit gerecht is namelijk opvallend licht. Begrijp me niet verkeerd, je raakt er als nog goed gevuld van, maar het is niet zoals met een echt winterse maaltijd dat je na je maaltijd alleen nog maar wilt uitbuiken. Dit komt voornamelijk door het gebruik van mager varkensvlees en smaakmakers die lekker licht verteerbaar zijn.

Weer dat varkensvlees

Het lijkt wel of de Portugese keuken draait op varkensvlees. Je zou bijna gaan denken dat de Portugezen hun gram willen halen na de Moorse overheersing ;). Een grappige theorie misschien, maar in ieder geval voor Monchique niet het geval. Van oudsher zijn er redelijk wat varkenshouders in de omgeving (die en de schapen- en geitenhouders hoewel die er nu een stuk minder zitten). Dus varkensvlees was makkelijk aan te komen en relatief goedkoop. Koeien waren er amper, en die zie je tegenwoordig ook niet heel veel in de bergen daar, wat rundvlees tot een duur product maakte. ร‰รฉn ding wat zeker is, de Portugezen hebben het verwerken van een varken tot een kunst verheven, alles wordt gebruikt.

Houd het simpel

Van veel dingen wordt er gezegd “less is more” en dat is in het geval van assadura de Monchique zeker waar. Met een totaal van maar 7 ingrediรซnten tover je deze heerlijke maaltijd op tafel. Wat met dit soort gerechten dan wel belangrijk is, is dat je kwalitatief goede ingrediรซnten gebruikt. Op die manier haal je echt het beste uit het gerecht naar boven. Dus haal je stukje varkenskotelet bij een goede slager, je eet het er echt van af. Ook voor de bereiding geld, houd het simpel en snijd je dingen ร  la minute, op deze manier voorkom je smaak verlies.

Assadura de Monchique KOP

Assadura de Monchique

Hier in huis de favoriete maaltijd om he gevoel te hebben dat we weer in Monchique zijn.
Cook Time 20 minutes
Total Time 20 minutes
Course Hoofdgerecht
Cuisine Portugese keuken
Servings 4 personen
Calories 652 kcal

Equipment

  • 1 grillpan
  • 1 Snijplank
  • 1 Mes
  • 1 Pan

Ingredients
  

  • 800 gram Varkenskotelet zonder bot
  • 1 Citroen
  • 8 tenen Knoflook
  • 150 mililiter Olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Koriander naar smaak

Instructions
 

  • Kruid het vlees met zout en peper
  • Hak de knoflook fijn
  • Hak de koriander
  • Verwarm je grillpan voor met een klein beetje olijfolie
  • Grill het vlees tot het goudbruin en een beetje krokant is
  • In een pan verwarm je de olie en een deel van de gehakte knoflook
  • Na een minuut of 3 voeg je een deel van de gehakte koriander toe
  • Laat dit een klein minuutje pruttelen
  • Als het vlees gaar is snijd je dit in blokjes
  • Serveer op een bord en giet wat van het olie mengsel er over
  • Besprenkel met citroensap

Notes

  • Serveer met batata palha of met pรฃo caseiro. (Of zoals wij doen gewoon lekker met allebei ;))
  • Wij vinden het lekker om bij de serveren nog wat koriander en plakjes knoflook over ons bord te strooien.
  • Bij assadura de Monchique kun je ook zelfgebakken (friet) serveren.
  • Lekker met een soepele rode wijn.

Nutrition

Serving: 200gCalories: 652kcalCarbohydrates: 3gProtein: 44gFat: 51gSaturated Fat: 10gPolyunsaturated Fat: 6gMonounsaturated Fat: 33gTrans Fat: 1gCholesterol: 134mgSodium: 98mgPotassium: 792mgFiber: 1gSugar: 1gVitamin A: 14IUVitamin C: 15mgCalcium: 25mgIron: 1mg
Keyword Assadura, Knoflook, Lichte maaltijd, Lokaal, Monchique, Snel klaar, Varkensvlees
Tried this recipe?Let us know how it was!

Massa de alho

Vrijwel ieder Portugees recept waar knoflook in gebruikt wordt, gaat massa de alho in. Dit is รฉรฉn van de weinige gerechten waarbij dat niet zo is. Door verse, in plakjes gesneden knoflook te gebruiken krijg je een extra crunch. Ook geeft verse knoflook een wat scherpere smaakkick aan assadura de Monchique. Als je daar een liefhebber van bent dan zal je zeker weten vallen voor de verse knoflook in dit gerecht in combinatie met een extra scheutje piri piri bij het serveren!

Oh, en als je graag in de keuken staat en geen hekel hebt aan frituren, serveer dan lekker zelfgemaakte friet bij de assadura de Monchique. Pak daar nog een van de lekkere sauzen van Paladin bij en jouw vakantie gevoel is compleet. Hier in huis werkt het in ieder geval perfect ๐Ÿ˜€

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediรซnten bestel je bij onsย in de webshopย en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Assadura de Monchique | SaboresDePortugal.nl

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijรฃo frade e atรบm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niรงoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grรฃo de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zรณ รณntzettend…
Pota salada com batata klinkt hรฉรฉl exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirรฃo & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet hรฉรฉl bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mรฃe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…
Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat…

Volg ons op sociale media

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
โ‚ฌ
โ‚ฌ
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis