Hallo, mijn naam is Linda en ik heb een geheim te delen, ik ben verslaafd. Verslaafd aan sla, salade en al het andere wat het label “konijnenvoer” krijgt van veel mensen. In ons huishouden van Jan Steen ben ik dus ook van het haasje als er iemand geplaagd moet worden om zijn eetvoorkeuren. Naast konijn-in-opleiding ben ik namelijk ook een cave(wo)man eerste klas. Een dag geen vlees is een dag niet geleefd, maar daar moet dus wel een salade naast staan, anders is het ook niet goed. Ik ben niet lastig, ik houd gewoon van lekker eten. En deze Portugese tomatensalade? Die staat dus standaard op het lijstje zodra de zon zich laat zien en er vlees op de BBQ gaat. Met gele en rode tomaten, Portugese olijven en een royale snuf oregano wanen we ons meteen op het tuinterras in Portugal.
Wat maakt deze Portugese tomatensalade zo lekker?
Het geheim zit hem, zoals met de meeste fantastische Portugese recepten, in de eenvoud. Rijpe tomaten in zonsondergang-kleuren, knapperige croutons van oud brood, olijven met een vleugje knoflook, en een scheutje goede olijfolie. Meer is het niet en meer hoeft het ook niet te zijn. Waar we in Nederland nog wel eens geneigd zijn om salades vol te proppen met alles wat er in de koelkast ligt, wat zo op zijn tijd ook gewoon fabeltastisch lekker is, draait het hier juist om een paar smaakmakers die elkaar versterken. De tomaten mogen zó rijp zijn dat je ziet dat ze naar de zon smaken, de ui geeft pit, en de oregano zorgt voor die herkenbare Portugese touch. Zelfs met die eenvoud werk je alsnog ongemerkt restjes weg als je die hebt liggen. Een perfect voorbeeld van hoe je met een paar ingrediënten een recept met tomaten en oud brood maakt dat net zo praktisch als smaakvol is. Niet álle restjes bij elkaar, maar de juíste restjes bij elkaar dus.
Zomerse salade met Portugese ingrediënten
Je kunt eindeloos variëren met salades, maar wanneer je een Portugese tomatensalade maakt, gebruik je zoveel mogelijk ingredienten die standaard zijn in de Portugese keuken. Knoflookolijfjes zijn hier favoriet, ook om gewoon te snacken, en als je geen kant-en-klare kunt vinden, meng dan zelf een theelepel (of twee) massa de alho door groene olijven. De olijfolie mag natuurlijk van goede komaf zijn. Persoonlijke favoriet is de olijfolie van Azeite da Villa. Daar hangt wel een klein prijskaartje aan, maar voor salades is het wat mij betreft één van de lekkerste olijfolien die we in het assortiment hebben. En die croutons? Die maak ik het liefst van overgebleven pão caseiro. Dan moet ik alleen wel het geluk hebben dat daar wat van overblijft, want áls ik tijd heb om zelf brood te bakken, dan is het meestal ook op voordat het is afgekoeld 😉
Portugese tomatensalade met knoflookolijven en croutons
Ingrediënten
Voor de salade
- 300 gram gele en rode tomaten
- 1 rode ui
- 100 gram knoflookolijven
- 2 eetlepels goede olijfolie
- 1 theelepel gedroogde oregano
- Flor de sal para saladas naar smaak
- Vers gemalen zwarte peper naar smaak
Voor de croutons
- 2 plakken (oud) brood
- 2 theelepels massa de alho
- 1 eetlepel olijfolie
Instructies
Voor de croutons
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snijdt de sneetjes brood in blokjes
- Meng de blokjes brood met de olijfolie en de massa de alho
- Spreid de broodblokjes uit op een bakblik
- Bak de croutons in 10 tot 12 minuten goudbruin en knapperig. Vergeet niet om ze af en toe even om te husselen.
Voor de salade
- Snijdt de tomaten in grove stukken
- Snijdt de rode ui in dunne, halve ringetjes
- Doe de stukken tomaat, rode ui en knoflookolijven in een grote kom.
- Voeg twee eetlepels olijfolie en de gedroogde oregano toe
- Schep de salade voorzichtig door elkaar
- Voeg flor de sal en peper naar smaak toe
- Voeg pas op het allerlaatste moment de croutons to zodat deze lekker knapperig blijven.
Video
Notities
- Wil je nog meer smaak geven aan de salade, dan garneer je hem nog met verse kruiden zoals verse bladpeterselie of koriander
- In plaats van flor de sal kun je ook grof zeezout gebruiken om de salade op smaak te brengen
- Vervang de knoflookolijven door zwarte olijven of olijven met verse citroenrasp voor een frisse twist
- Maak er een broodsalade van door extra croutons of stukken gescheurd (oud) brood toe te voegen en wat meer olijfolie
- Voeg dun gesneden komkommer of rode paprika toe voor extra crunch
- Bestrooi de salade met verkruimelde queijo de cabra (Portugese geitenkaas)
- Houd je van zoet-zuur? Voeg dan wat partjes sinaasappel of blokjes watermeloen toe.
Voedingswaarden
Waarom deze salade met olijven en croutons vaker op tafel mag
Of je nu een etentje organiseert of gewoon iets snels maar lekkers op tafel wilt zetten, deze Portugese tomatensalade is zo’n gerecht dat altijd werkt. Het vraagt geen ingewikkelde ingrediënten, is makkelijk voor te bereiden en blijft ook nog eens lekker als het even staat. Helemaal ideaal dus voor drukke dagen of lange zomerse borrels waarbij je liever met een glas wijn in de hand zit dan dat je in een hete keuken culinair bezig loopt te zijn. Dankzij de combinatie van sappige tomaten, knapperige croutons en hartige knoflookolijven voelt het als comfortfood in zomerse vorm. En de added bonus? Neem maar van dit cave-woman-konijn-in-opleiding aan dat zelfs de grootste vleesliefhebber aan tafel zal deze salade goedkeuren.
Portugese salade met oud brood als anti-verspillingsheld
Wat deze salade niet alleen lekker, maar ook bijzonder handig maakt, is dat je hem perfect kunt maken met restjes. Oud brood wordt ineens held van de dag als je er knapperige croutons van maakt, en overrijpe tomaten krijgen een tweede leven in een gerecht waarin ze mogen schitteren. Dit is dus niet zomaar een zomerse Portugese tomatensalade met olijven. Het is zero waste op zijn Portugees. Koken met wat je hebt is niet alleen slim, het is ook iets waar we bij Stichting Dishmissed warm van worden. Met een beetje geluk heb je alles gewoon al in huis, en kun je dus zonder omwegen lekker doen alsof je spontaan op vakantie bent gegaan naar de Algarve. In je achtertuin. Met een vork. Wij rekenen hem goed!
Portugese tomatensalade maken voor meer dan alleen jezelf
Kook je voor een groep? Of wil je deze Portugese tomatensalade meenemen naar een BBQ of tuinfeest? Dan is dit het perfecte recept om op te schalen. De hoeveelheden zijn makkelijk te verdubbelen en omdat alles koud wordt geserveerd, kun je het zonder stress van tevoren klaarmaken. Maak eventueel meerdere soorten olijven, zet de dressing apart en voeg de croutons pas op het laatste moment toe voor de ultieme crunch. Geserveerd op een grote schaal ziet het er meteen feestelijk uit. Of, favoriet bij de kinderen hier in huis: maak er een Club-Red-Jezelf-salade van. Alle ingrediënten apart in vrolijke schaaltjes, zodat iedereen zijn bord naar eigen smaak kan samenstellen. Zelfs mensen die “eigenlijk niet zo van salade houden” komen vaak voor een tweede ronde terug. Zorg dus dat je ze voor bent als je zelf nog wat wilt opscheppen 😉
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen op Pinterest zodat je hem snel kunt terugvinden!
PIN afbeelding