Go Back
+ servings
Decorative Top
logo logo logo logo
Portugese tomatensalade met knoflookolijfjes en zelfgemaakte croutons – zomers gerecht
No ratings yet

Portugese tomatensalade met knoflookolijven en croutons

Zonnige salade vol kleur en smaak met gele en rode tomaten, knoflookolijfjes en zelfgemaakte croutons van pão caseiro. Simpel, zomers en perfect bij de BBQ of als lunchgerecht.
Voorbereidingstijd 15 minutes
Totale tijd 10 minutes
Gang BBQ, Bijgerecht, Salade
Keuken Portugese keuken
Porties/Aantal 4 personen
Calorieën 70 kcal

Ingrediënten
 

Voor de salade

  • 300 gram gele en rode tomaten
  • 1 rode ui
  • 100 gram knoflookolijven
  • 2 eetlepels goede olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Flor de sal para saladas naar smaak
  • Vers gemalen zwarte peper naar smaak

Voor de croutons

  • 2 plakken (oud) brood
  • 2 theelepels massa de alho
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies

Voor de croutons

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Snijdt de sneetjes brood in blokjes
  3. Meng de blokjes brood met de olijfolie en de massa de alho
  4. Spreid de broodblokjes uit op een bakblik
  5. Bak de croutons in 10 tot 12 minuten goudbruin en knapperig. Vergeet niet om ze af en toe even om te husselen.

Voor de salade

  1. Snijdt de tomaten in grove stukken
  2. Snijdt de rode ui in dunne, halve ringetjes
  3. Doe de stukken tomaat, rode ui en knoflookolijven in een grote kom.
  4. Voeg twee eetlepels olijfolie en de gedroogde oregano toe
  5. Schep de salade voorzichtig door elkaar
  6. Voeg flor de sal en peper naar smaak toe
  7. Voeg pas op het allerlaatste moment de croutons to zodat deze lekker knapperig blijven.

Notities

  • Wil je nog meer smaak geven aan de salade, dan garneer je hem nog met verse kruiden zoals verse bladpeterselie of koriander
  • In plaats van flor de sal kun je ook grof zeezout gebruiken om de salade op smaak te brengen
  • Vervang de knoflookolijven door zwarte olijven of olijven met verse citroenrasp voor een frisse twist
  • Maak er een broodsalade van door extra croutons of stukken gescheurd (oud) brood toe te voegen en wat meer olijfolie
  • Voeg dun gesneden komkommer of rode paprika toe voor extra crunch
  • Bestrooi de salade met verkruimelde queijo de cabra (Portugese geitenkaas)
  • Houd je van zoet-zuur? Voeg dan wat partjes sinaasappel of blokjes watermeloen toe. 
Het idee is duidelijk. Je kunt eigenlijk eindeloos variëren om deze Portugese tomatensalade!

Voedingswaarden

Nutrition Facts
Portugese tomatensalade met knoflookolijven en croutons
Serving Size
 
1 persoon
Amount per Serving
Calories
70
% Daily Value*
Fat
 
5
g
8
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
 
0.5
g
Monounsaturated Fat
 
3
g
Sodium
 
397
mg
17
%
Potassium
 
234
mg
7
%
Carbohydrates
 
7
g
2
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
3
g
3
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
728
IU
15
%
Vitamin C
 
12
mg
15
%
Calcium
 
32
mg
3
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
De getoonde waarden zijn een gemiddelde, gebaseerd op een geautomatiseerde, online voedingscalculator. De waarden geven een goede indicatie, maar zijn op geen enkele wijze 100% accuraat en zijn nooit prevalent over of vervanging voor het advies van een voedingsdeskundige.
Heb je dit recept gemaakt?Deel het op social media met #portugeserecepten en tag ons om te laten zien hoe jij Portugal op tafel hebt gezet!