Portugese espetadas met camarão en chouriço

Als je Portugees spreekt, loopt het water je in de mond zodra je de woorden espetadas de camarão e chouriço hoort. En als je het nog niet spreekt, geen zorgen, je smaakpapillen hebben geen Google translate nodig wanneer deze Portugese BBQ-spiezen met garnalen en chouriço op de grill liggen. De geur is een universele taal die je het water in de mond laat lopen.
Espetadas com camarao e chourico

Bij ons komen deze spiesjes regelmatig op tafel zodra de barbecue aangaat. In de zomer is dat zonder overdrijven zo’n vier keer per week. We leven graag buiten. Dat betekent dat de keuken binnen rust heeft, maar dat de buitenkeuken overuren draait. Of het nu lunch is voor het gezin, een snelle avondmaaltijd met flatbread en salade, of een visitegerecht voor als er ineens iemand mee-eet (Wat hier vooral in de zomer meer regel dan uitzondering is. Zou dat iets te maken hebben met hoe vaak de BBQ brandt?), dit is zo’n recept dat gewoon altijd werkt. De combinatie van grote garnalen, Portugese chouriço, kruidige tempero Alentejano en geroosterde groente is zó lekker dat zelfs onze pubers stilvallen. En dat zegt wat 😉

Wat zijn Portugese espetadas?

Espetadas zijn stevige, Portugese spiesen die rechtstreeks van de grill komen. Leuk weetje is dat de oorsprong niet ligt op het vasteland van Portugal, maar op het eiland Madeira. Daar worden de espetadas de Madeira traditioneel gemaakt met rundvlees, grof zeezout, knoflook en laurierbladeren, geregen op een stok van laurierhout en geroosterd boven houtskool. Geen marinades, geen tierelantijntjes, gewoon goed vlees, vuur en een vleugje knoflook en laurier. Een eerlijk en op het eerste oog simpel gerecht, maar vergis je niet… Hoe minder ingredienten, hoe minder foutmarge om een perfect gerecht te serveren. Een kunst die in de Portugese keuken voor mij als geboren kaaskop de normaalste zaak van de wereld lijkt te zijn.

In Portugal zijn espetadas inmiddels in allerlei vormen te vinden. Met kip, garnalen, inktvis, groente of met chouriço zoals deze. Maar wat opvalt, zeker als je het vergelijkt met een Nederlandse barbecue, is dat er geen sauzen aan te pas komen. Geen knoflooksaus, geen saté, geen mayonaisemixjes. In plaats daarvan krijg je een gehalveerde citroen om over je spies te knijpen. Zó simpel en zó lekker. En stiekem ook net een tikje gezonder. Nu weet je meteen waarom de BBQ zo vaak brandt bij ons.

Espetadas com camarao e chourico

Churrasco = BBQ op zijn Portuggees

Dit is zo’n gerecht dat bij ons nooit in twijfel wordt getrokken als er gebarbecued wordt. Niet alleen omdat het snel klaar is en makkelijk te maken is, maar vooral omdat het nét even anders is dan de standaard worstjes en hamburgers. Je kunt het serveren als hoofdgerecht, maar ook als onderdeel van een grotere churrasco petiscoplank of een BBQ-buffet met voor ieder wat wils.

Omdat we altijd wel garnalen en chouriço op voorraad hebben, is dit ook zo’n recept dat we makkelijk kunnen opschalen als er onverwacht meer monden te voeden zijn. Wat zoals al eerder gezegd op de één of andere, vreemde manier meer regel dan uitzondering is hier in huis. Iets met een huishouden van Jan Steen en een zoete inval enzo. En daarbij, spiesjes op tafel zijn gewoon leuk. Iedereen pakt wat hij wil, niemand klaagt, want je kunt ouderwets “onderdelen ruilen” zoals vroeger met de kaasje-worstje schooltraktaties. En het voelt meteen alsof je iets bijzonders eet. Een feestje op een stokje 😀

Decorative Top
logo logo logo logo
Espetadas com camarao e chourico
No ratings yet

Espetadas de camarão e chouriço (Portugese BBQ-spiesjes)

Deze gemarineerde Portugese BBQ-spiesjes met garnalen, chouriço en Tempero Alentejano zijn perfect voor zomerse grillmomenten.
Voorbereidingstijd 10 minutes
Kooktijd 10 minutes
Marineer tijd 30 minutes
Totale tijd 50 minutes
Gang BBQ, Petisco
Keuken Portugese keuken
Porties/Aantal 6 spiezen
Calorieën 138 kcal

Apparatuur

  • 6 BBQ spiezen

Ingrediënten
 

  • 12 grote garnalen
  • 1 chouriço
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 4 eetlepels Tempero Alentejano
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Sap van een halve citroen
  • Verse koriander of peterselie voor garnering

Instructies

  1. Als je houten stokjes gebruikt om je spiezen te rijgen, leg je deze als eerste volledig ondergedompeld in water zodat ze niet verbranden op de BBQ
  2. Pel de garnalen
  3. Marineer de garnalen 30 minuten in de tempero Alentejano
  4. Terwijl de garnalen marineren snijd je de rode paprika in grove stukken, de rode ui in partjes en de chouriço in dikke plakken
  5. Rijg afwisselend de garnalen, chouriço, paprika en ui op je spiesjes
  6. Bak de spiesjes terwijl je ze regelmatig keert op een hete BBQ gedurende in 10 tot 12 minuten gaar.
  7. Besprenkel de spiesjes voor het serveren met extra citroensap en garneer met koriander (of peterselie als je niet van koriander houd)

Notities

  • Wellicht ten overvloede omdat het ook al in het recept zelf staat, maar vergeet als je houten spiezen gebruikt écht niet om ze in water te weken voordat je de BBQ spiezen gaat oprijgen. Zo voorkom je dat ze in brand vliegen tijdens het grillen op de BBQ.
  • Doe net als wij en investeer in een aantal metalen spiezen die je steeds opnieuw kunt gebruiken. Supermakkelijk!
  • Maak je de spiezen liever groter? Natuurlijk kun je ook 3 of meer garnalen per spies als uitgangspunt nemen. Bedenk wel dat hoe meer vulling op een spies, hoe lastiger het is om ze te draaien. Wij rijgen dus liever een paar spiezen extra op in plaats van dat we ze groter maken.

Voedingswaarden

Nutrition Facts
Espetadas de camarão e chouriço (Portugese BBQ-spiesjes)
Serving Size
 
1 spies
Amount per Serving
Calories
138
% Daily Value*
Fat
 
8
g
12
%
Saturated Fat
 
3
g
19
%
Trans Fat
 
0.003
g
Polyunsaturated Fat
 
0.1
g
Monounsaturated Fat
 
0.2
g
Cholesterol
 
71
mg
24
%
Sodium
 
241
mg
10
%
Potassium
 
114
mg
3
%
Carbohydrates
 
3
g
1
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
2
g
2
%
Protein
 
11
g
22
%
Vitamin A
 
811
IU
16
%
Vitamin C
 
27
mg
33
%
Calcium
 
27
mg
3
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
De getoonde waarden zijn een gemiddelde, gebaseerd op een geautomatiseerde, online voedingscalculator. De waarden geven een goede indicatie, maar zijn op geen enkele wijze 100% accuraat en zijn nooit prevalent over of vervanging voor het advies van een voedingsdeskundige.
Heb je dit recept gemaakt?Deel het op social media met #portugeserecepten en tag ons om te laten zien hoe jij Portugal op tafel hebt gezet!

Tempero Alentejano van Quinta d’ Avó

Wat deze espetadas écht afmaakt, is de marinade. Natuurlijk maken we vaak zelf onze marinades from scratch, maar soms mag het makkelijk en dan kiezen we voor één van de kant-en-klare sausmarinades van Quinta d’ Avó. En als het dan om deze espetadas de camarão e chouriço gaat, valt onze keuze meestal op de Tempero Alentejano. Een geurige, vloeibare kruidenpasta uit het zuiden van Portugal waar knoflook, piri piri, laurier en citroen elkaar perfect in balans houden. Het fijne van deze RTU sauzen? Je hoeft er helemaal niks meer aan te doen. Een lepel tempero, een scheut olijfolie, eventueel een extra kneepje citroen, klaar. Even roeren, even marineren, en je zou zweren dat je ergens tussen de kurkeiken van de Alentejo staat.

Voor wie graag toch wat meer “op zijn Nederlands” wil BBQen zijn deze sausmarinades overigens ook geniaal. Ook ná het koken kan de Tempero Alentejano gewoon op tafel als saus voor bij het eten. Houd je van vettere of romige sauzen omdat dat is wat je gewend bent bij de BBQ, roer dan wat van de sausmarinade door een paar scheppen mayonaise en/of yoghurt. Alles krijgt zo een lekkere, zomerse kick, zonder dat je oneindig veel boodschappen in huis hoeft te halen. Gewoon simpel en ontzettend lekker.

Wat er nog op tafel komt, is bijzaak

Want of je er nou flatbread bij bakt, een boerensalade in elkaar flanst of gewoon een paar extra spiesjes grilt voor de zekerheid, deze espetadas maken vanzelf dat het gezellig wordt. Ze ruiken naar zomer, smaken naar Portugal en zijn zo klaar. En áls er dan nog iets overblijft (niet bij ons, maar je weet het nooit), dan zijn ze koud ook niet te versmaden. Dus hup, aan de slag! Grill aan, wijn in de hand en citroen in de aanslag.

Bom apetite!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen op Pinterest zodat je hem snel kunt terugvinden!

Espetadas com camarao e chourico
Het Smikkelbeertje

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijão frade e atúm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niçoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grão de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zó óntzettend…
Het is zomer. Warm, plakkerig, vrolijk en de zomervakantie is in zicht. Tijd om het zwembad op te zetten en je schrap te zetten…
Op zoek naar een snel, smaakvol en verrassend broodje? Dan moet je zeker dit Portugees broodje sardinepaté proberen. Dit broodje met GUDI sardinepaté is…
Er zijn van die momenten waarop je het ouderschap niet hoeft te romantiseren. Waarop je er voor kiest om gewoon even mee te deinen…
2 mei is het Wereld Tonijn Dag en die dag staat staat wereldwijd in het teken van… tonijn. Niet alleen omdat het een van…
De zon laat zich weer zien, we schuiven wat stoelen in de tuin, rommelen door de keukenkastjes en denken “Hmm, ik heb zin in…
Zijn jullie klaar voor het vrolijkste paasweekend van het jaar? Chico & Gomez zijn druk in de weer geweest met het verstoppen van Paaseieren….
Als je ooit op een Braziliaanse bruiloft bent geweest, is de kans groot dat je deze schattige koekjes hebt geproefd: casadinhos. De naam van…
Pota salada com batata klinkt héél exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirão & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….

Volg ons op sociale media

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis