Alleen in Monchique
Assadura is zo’n gerecht wat je eigenlijk alleen maar in de gemeente Monchique kan bestellen. Op zich niet raar met een naam als Assadura de Monchique, maar met alle tijd die ik in Portugal heb doorgebracht ben ik ook geen variant tegen gekomen van dit gerecht. Geen assadura de Lisboa of assadura de Beja, en heel eerlijk, ik heb geen idee waarom. Het is dan ook het eerste gerecht dat besteld wordt als we uit eten gaan bij een van onze favoriete restaurants in Monchique als we er weer zijn.
Anders dan andere Portugese gerechten
Waar heel veel gerechten in Portugal (zeker in de winter) een behoorlijk stevige maaltijd zijn, is het met assadura de Monchique 180 graden anders. Dit gerecht is namelijk opvallend licht. Begrijp me niet verkeerd, je raakt er als nog goed gevuld van, maar het is niet zoals met een echt winterse maaltijd dat je na je maaltijd alleen nog maar wilt uitbuiken. Dit komt voornamelijk door het gebruik van mager varkensvlees en smaakmakers die lekker licht verteerbaar zijn.
Weer dat varkensvlees
Het lijkt wel of de Portugese keuken draait op varkensvlees. Je zou bijna gaan denken dat de Portugezen hun gram willen halen na de Moorse overheersing ;). Een grappige theorie misschien, maar in ieder geval voor Monchique niet het geval. Van oudsher zijn er redelijk wat varkenshouders in de omgeving (die en de schapen- en geitenhouders hoewel die er nu een stuk minder zitten). Dus varkensvlees was makkelijk aan te komen en relatief goedkoop. Koeien waren er amper, en die zie je tegenwoordig ook niet heel veel in de bergen daar, wat rundvlees tot een duur product maakte. รรฉn ding wat zeker is, de Portugezen hebben het verwerken van een varken tot een kunst verheven, alles wordt gebruikt.
Houd het simpel
Van veel dingen wordt er gezegd “less is more” en dat is in het geval van assadura de Monchique zeker waar. Met een totaal van maar 7 ingrediรซnten tover je deze heerlijke maaltijd op tafel. Wat met dit soort gerechten dan wel belangrijk is, is dat je kwalitatief goede ingrediรซnten gebruikt. Op die manier haal je echt het beste uit het gerecht naar boven. Dus haal je stukje varkenskotelet bij een goede slager, je eet het er echt van af. Ook voor de bereiding geld, houd het simpel en snijd je dingen ร la minute, op deze manier voorkom je smaak verlies.
Assadura de Monchique
Equipment
- 1 grillpan
- 1 Snijplank
- 1 Mes
- 1 Pan
Ingredients
- 800 gram Varkenskotelet zonder bot
- 1 Citroen
- 8 tenen Knoflook
- 150 mililiter Olijfolie
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Koriander naar smaak
Instructions
- Kruid het vlees met zout en peper
- Hak de knoflook fijn
- Hak de koriander
- Verwarm je grillpan voor met een klein beetje olijfolie
- Grill het vlees tot het goudbruin en een beetje krokant is
- In een pan verwarm je de olie en een deel van de gehakte knoflook
- Na een minuut of 3 voeg je een deel van de gehakte koriander toe
- Laat dit een klein minuutje pruttelen
- Als het vlees gaar is snijd je dit in blokjes
- Serveer op een bord en giet wat van het olie mengsel er over
- Besprenkel met citroensap
Notes
- Serveer met batata palha of met pรฃo caseiro. (Of zoals wij doen gewoon lekker met allebei ;))
- Wij vinden het lekker om bij de serveren nog wat koriander en plakjes knoflook over ons bord te strooien.
- Bij assadura de Monchique kun je ook zelfgebakken (friet) serveren.
- Lekker met een soepele rode wijn.
Nutrition
Massa de alho
Vrijwel ieder Portugees recept waar knoflook in gebruikt wordt, gaat massa de alho in. Dit is รฉรฉn van de weinige gerechten waarbij dat niet zo is. Door verse, in plakjes gesneden knoflook te gebruiken krijg je een extra crunch. Ook geeft verse knoflook een wat scherpere smaakkick aan assadura de Monchique. Als je daar een liefhebber van bent dan zal je zeker weten vallen voor de verse knoflook in dit gerecht in combinatie met een extra scheutje piri piri bij het serveren!
Oh, en als je graag in de keuken staat en geen hekel hebt aan frituren, serveer dan lekker zelfgemaakte friet bij de assadura de Monchique. Pak daar nog een van de lekkere sauzen van Paladin bij en jouw vakantie gevoel is compleet. Hier in huis werkt het in ieder geval perfect ๐
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediรซnten bestel je bij onsย in de webshopย en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!