Mexilhões à moda do Sérgio

Mexilhões à moda do Sérgio is een spontaan ontstane maaltijd die zo in de smaak is gevallen dat het inmiddels geregeld op tafel staat. Als het even zou kunnen dan zou ik het iedere week op tafel zetten, onder de voorwaarde dat iedereen het Portugese woord voor mosselen correct uit spreekt. Helaas zou dat betekenen dat er waarschijnlijk nooit meer mosselen gegeten worden. Daar zijn deze Zeeuwse mosselen met een Portugese twist toch echte te lekker voor! Terwijl iedereen in huis blijft oefenen op de uitspraak van mexilhões, heb ik voor jullie het recept.
Mexilhões a moda do Sérgio | SaboresDePortugal.nl

Mexilhões à moda do Sérgio

Mexico? Heksenkaas? Nee, nee Mexilhões à moda do Sérgio. Zeeuwse mosselen met een Portugese twist er aan. Of eigenlijk, een experiment wat ik heb gedaan wat volgens de nomznaisseurs hier in huis ontzettend goed is geslaagd. Wist iedereen veel dat er net iets te veel net-niet-restjes te vinden waren in de keuken waar ik graag van af wilde 😉 De hashtag #restjesopmakenalseenbaas is ons me op het lijf geschreven. Maar, eerlijk is eerlijk, ik schud het niet altijd uit mijn mouw. Af en toe moet ik er toch even goed bij verzinnen. Dit was zo’n moment waarop ik even een beetje inspiratie nodig had. Gelukkig zat er nog een glaasje inspiratie bij de restjes die op moesten…

Mexilhões a moda do Sérgio | SaboresDePortugal.nl

Het experiment

Zoals ik al zei is dit recept geboren uit het vakkundig opmaken van restjes. Halve fles wijn die over was van een maaltijd een paar dagen eerder, een klein beetje massa de alho waar je met geen goed fatsoen meer iets mee kon, en een bosje koriander die al discutabel aan het worden was. Eigenlijk had ik geen idee wat ik er mee moest gaan maken. Tot dat vrienden van ons een paar bakken mosselen kwamen brengen. De eerste gedachte was “Shit, nu komen we weer niet van die restjes af”. Het weggooien van eten is een doodzonde, dus hoe gaan we dat oplossen, want die mosselen gaan zeker weten vanavond op het menu moeten van iedereen. Toen kwam er opeens een eureka moment om gewoon een Portugese twist aan die mosselen te geven.

Eten ze in Portugal geen mosselen dan?

Ook in Portugal eten ze mosselen. Niet zo veel als in Nederland maar op veel zeevruchten planken zijn ze een graag geziene gast. In een goede arroz de marisco vindt je ze ook altijd wel. Maar ik heb het vermoeden dat de Portugezen liever gaan voor andere schaal en schelpdieren. Ik kan je in ieder geval wel vertellen dat ze daar nog nooit van Mexilhões à moda do Sérgio hebben gehoord ;). Misschien dat ik ze na het lezen van het recept wel op een idee heb gebracht en wordt het de culinaire hit volgend jaar.

Mexilhoes a moda do Sergio KOP

Mexilhões à moda do Sérgio

Mosselen met een Portugese twist!
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 20 minutes
Course Hoofdgerecht
Cuisine Experimentele keuken
Servings 4 personen
Calories 354 kcal

Equipment

  • Mossel pan

Ingredients
  

  • 4 kg Mosselen
  • 500 gr Mosselgroenten
  • 3 tl Massa de alho
  • 4 tl Massa de pimentão picante
  • 500 ml Witte wijn
  • 350 ml Donker bier
  • 3 blaadjes Laurier
  • ½ bosje verse koriander
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructions
 

  • Spoel de mosselen schoon en verwijder eventuele baarden
  • In een mossel pan voeg je de mosselen en de rest van de ingrediënten toe.
  • Kook de mosselen in 2 keer op tot ze gaar zijn
  • Serveer direct

Notes

  • Serveer eventueel met een stuk pão caseiro of vers stokbrood.

Nutrition

Serving: 1persoonCalories: 354kcalCarbohydrates: 29gProtein: 27gFat: 2gSaturated Fat: 1gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 1gTrans Fat: 1gCholesterol: 45mgSodium: 970mgPotassium: 454mgFiber: 5gSugar: 1gVitamin A: 7010IUVitamin C: 14mgCalcium: 114mgIron: 4mg
Keyword Licht pittig, Mosselen, Snel klaar, Tempero
Tried this recipe?Let us know how it was!

De naam

Het gerecht is bij ons thuis zo goed in de smaak gevallen dat ik *kuch* onder lichte dwang *kuch* het recept maar moest uitwerken en delen met de wereld. Maar ja, dan moet je er ook nog een toepasselijke naam bij verzinnen. Makkelijker gezegd dan gedaan. De keus is uiteindelijk gevallen op Mexilhões à moda do Sérgio, wat vertaalt als mosselen op Sérgio’s manier. Want tja, ik was de gene die alles in elkaar geflanst had…

Dus mocht je het recept naar je eigen smaak en voorkeuren tweaken, dan kun je er gewoon Mexilhões à moda do/da [vul naam in] van maken. Multifunctioneel die mosselen! Bom appetite.

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Mexilhões a moda do Sérgio | SaboresDePortugal.nl

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijão frade e atúm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niçoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grão de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zó óntzettend…
Pota salada com batata klinkt héél exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirão & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet héél bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mãe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…
Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat…

Volg ons op sociale media

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis