Mexilhões à moda do Sérgio
Mexico? Heksenkaas? Nee, nee Mexilhões à moda do Sérgio. Zeeuwse mosselen met een Portugese twist er aan. Of eigenlijk, een experiment wat ik heb gedaan wat volgens de nomznaisseurs hier in huis ontzettend goed is geslaagd. Wist iedereen veel dat er net iets te veel net-niet-restjes te vinden waren in de keuken waar ik graag van af wilde 😉 De hashtag #restjesopmakenalseenbaas is ons me op het lijf geschreven. Maar, eerlijk is eerlijk, ik schud het niet altijd uit mijn mouw. Af en toe moet ik er toch even goed bij verzinnen. Dit was zo’n moment waarop ik even een beetje inspiratie nodig had. Gelukkig zat er nog een glaasje inspiratie bij de restjes die op moesten…
Het experiment
Zoals ik al zei is dit recept geboren uit het vakkundig opmaken van restjes. Halve fles wijn die over was van een maaltijd een paar dagen eerder, een klein beetje massa de alho waar je met geen goed fatsoen meer iets mee kon, en een bosje koriander die al discutabel aan het worden was. Eigenlijk had ik geen idee wat ik er mee moest gaan maken. Tot dat vrienden van ons een paar bakken mosselen kwamen brengen. De eerste gedachte was “Shit, nu komen we weer niet van die restjes af”. Het weggooien van eten is een doodzonde, dus hoe gaan we dat oplossen, want die mosselen gaan zeker weten vanavond op het menu moeten van iedereen. Toen kwam er opeens een eureka moment om gewoon een Portugese twist aan die mosselen te geven.
Eten ze in Portugal geen mosselen dan?
Ook in Portugal eten ze mosselen. Niet zo veel als in Nederland maar op veel zeevruchten planken zijn ze een graag geziene gast. In een goede arroz de marisco vindt je ze ook altijd wel. Maar ik heb het vermoeden dat de Portugezen liever gaan voor andere schaal en schelpdieren. Ik kan je in ieder geval wel vertellen dat ze daar nog nooit van Mexilhões à moda do Sérgio hebben gehoord ;). Misschien dat ik ze na het lezen van het recept wel op een idee heb gebracht en wordt het de culinaire hit volgend jaar.
Mexilhões à moda do Sérgio
Equipment
- Mossel pan
Ingredients
- 4 kg Mosselen
- 500 gr Mosselgroenten
- 3 tl Massa de alho
- 4 tl Massa de pimentão picante
- 500 ml Witte wijn
- 350 ml Donker bier
- 3 blaadjes Laurier
- ½ bosje verse koriander
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Instructions
- Spoel de mosselen schoon en verwijder eventuele baarden
- In een mossel pan voeg je de mosselen en de rest van de ingrediënten toe.
- Kook de mosselen in 2 keer op tot ze gaar zijn
- Serveer direct
Notes
- Serveer eventueel met een stuk pão caseiro of vers stokbrood.
Nutrition
De naam
Het gerecht is bij ons thuis zo goed in de smaak gevallen dat ik *kuch* onder lichte dwang *kuch* het recept maar moest uitwerken en delen met de wereld. Maar ja, dan moet je er ook nog een toepasselijke naam bij verzinnen. Makkelijker gezegd dan gedaan. De keus is uiteindelijk gevallen op Mexilhões à moda do Sérgio, wat vertaalt als mosselen op Sérgio’s manier. Want tja, ik was de gene die alles in elkaar geflanst had…
Dus mocht je het recept naar je eigen smaak en voorkeuren tweaken, dan kun je er gewoon Mexilhões à moda do/da [vul naam in] van maken. Multifunctioneel die mosselen! Bom appetite.
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!