Portugese smaken
Smaken worden vaak geassocieerd met plaatsen. Als je ergens ooit iets lekkers hebt gegeten en je proeft die smaak weer, dan ga je even terug. Dat hebben wij vooral heel erg met Portugese smaken. Die geven ons aak het idee dat we weer even in ons “andere thuis” zijn. Je voelt weer dat lekkere zonnetje op je gezicht, je ruikt weer de bloemen uit de tuin, je hoort die irritante ezel weer balken de golven op het strand rollen… Sommige smaken lijken op de รฉรฉn of andere manier bij een plaats te horen. In dit geval hebben we zo veel mogelijk smaken die wij met Portugal associรซren bij elkaar gepropt. En als basis kozen we voor Portugese roomboter.
Uit eigen tuin
De pepertjes voor onze zelfgemaakte piri piri komen uit de tuin van mijn schoonvader. Omdat pittige kruidenboter de inspiratie was, moesten die natuurlijk in de kruidenboter verdwijnen. Ook heeft mijn schoonvader enkele citroenbomen in de tuin staan. Het plukken, vlak naast een rotswand, is een avontuur op zich en de limonade die we er van maken als we er zijn smaakt altijd fantastisch. Het was dus een gegeven dat er ook citroen gebruikt moest worden. Nu ben ik ook helemaal verliefd op de smaak van koriander! En laat dat nu heel vaak gebruikt worden. Vooral als er ensopado wordt geserveerd strooi ik daar rijkelijk koriander overheen. Drie keer raden wat er dus ook een musthave ingrediรซnt was ๐
Knoflook, peper, zout en wijn
In onze eigen keuken zijn knoflook, peper en zout ingrediรซnten die eigenlijk altijd wel gebruikt worden. En dan maakt het niet uit van welk continent of uit welke wereldkeuken er gekookt wordt. In dat opzicht is onze keuken thuis dus gewoon een Portugese keuken, want ook in Portugal ga je geen keuken vinden waar deze ingrediรซnten niet standaard staan. Oh, en wijn. Vergeet de wijn niet. Al wordt die niet perse aan ieder gerecht toegevoegd. Soms (vaak) drinken we gewoon lekker een glaasje tijdens het koken.
Portugese kruidenboter
Ingredients
- 250 gram roomboter
- 30 gram verse koriander
- 4 eetlepels citroensap
- 2 theelepels rawit of chili vlokken
- 2 theelepels massa de alho
- 1 eetlepel citroenrasp
- 1 theelepel grof zout
- 0.25 theelepel vers gemalen peper
Instructions
- Zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
- Doe alle ingrediรซnten in een keukenmachine met snijbladen en meng alles dooreen.
Notes
- Als het van jou wat pittiger mag, kun je meer rawit of chilivlokken toevoegen.
- De hoeveelheid zout die je toevoegt kun je naar smaak aanpassen.
- Natuurlijk kun je de hoeveelheid knoflook ook naar smaak aanpassen ๐
Nutrition
Portugese kruidenboter
Zo maak je dus Portugese kruidenboter. Of tenminste… Zo verzin je een recept waarmee je de hele wereld op het verkeerde been zet, want zoals we vertelden; Er bestaat helemaal niet zoiets als Portugese kruidenboter. En heel eerlijk, eigenlijk maakt het geen klap uit, als het maar lekker is. Toch?
Deze kruidenboter is heerlijk met spicy beef van de BBQ en tijdens een borrelavondje op een stukje pรฃo caseiro is hij ook niet te versmaden. Heb je gourmet op de planning staan? Ook dan gaat hij goed samen met een stukje stokbrood, maar het is nog vรฉรฉl lekkerder om gevulde champignons te maken met deze kruidenboter. De kinderen zijn er gek op om hun tosti’s te bakken in deze boter en zelf vinden we hem ook heel erg lekker bij een stukje kip. Portugese kruidenboter is zo’n ingrediรซnt waarvoor je steeds nieuwe toepassingen gaat verzinnen. Zo wordt (bijna) iedere maaltijd een klein beetje vakantie ๐
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediรซnten bestel je bij onsย in de webshopย en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!