Amêijoas á Bulhão Pato – Venusschelpen op zijn allerlekkerst

Amêijoas á Bulhão Pato - SaboresDePortugal.nl

Amêijoas á Bulhão Pato is de ultieme liefdesverklaring op een bord. Tenminste, als je het aan mij vraagt. Dit gerecht is zomers, licht, te eten als fingerfood, geschikt als voorgerecht én als hoofdgerecht en gewoon gruwelijk lekker! De kinderen zijn er niet allemaal heel erg weg van, ze lusten niet allemaal schelpdieren, dus we toveren het vaak op tafel als we met zijn tweetjes eten. Het recept is gruwelijk eenvoudig en dat maakt dit gerecht zo bijzonder. Het is onvoorstelbaar hoe slechts een paar ingrediënten zo’n onvoorstelbare smaakexplosie kunnen geven. Als ik met eten zou kunnen trouwen, dan trouwde ik met deze venusschelpen op Portugese wijze. Nu heb ik natuurlijk een Portugese man die ook nog eens chef is, dus veel dichter in de buurt van kunnen trouwen met eten ga ik vrees ik niet kunnen komen.

Amêijoas á Bulhão Pato

Amêijoas á Bulhão Pato betekent letterlijk Venusschelpen volgens Bulhão Pato. Voor iedereen die dacht dat het iets met eenden te maken had (pato = eend in het Portugees), je zit er net zo ver naast als ik. De in Spanje geboren Portugese dichter Raimundo António de Bulhão Pato (1829-1912) heeft deze bereiding van venusschelpen ooit genoemd in één van zijn werken. Als eerbetoon is het gerecht naar hem genoemd. Dat zegt wel iets over hoe bijzonder het gerecht is lijkt me. Tóch hebben deze Portugese venusschelpen niet de eindstreep gehaald in de verkiezing van de zeven wonderen van de Portugese gastronomie…

BLOG afbeelding Ameijoas

Venusschelpen of vongoles

Als je het hier in Nederland over amêijoas hebt, dan weet bijna niemand wat je bedoelt. De naam venusschelp is veelgebruikt en ook vongoles wordt als naam voor deze lekkernij steeds meer bekend. Recepten als spaghetti (alle) vongole zie je dan ook in heel veel kookgroepen en op foodblogs langskomen. Vrijwel al deze recepten hebben een Italiaanse basis. Vongoles worden rondom de Middelandse zee namelijk heel veel gegeten en zijn een echte delicatesse. Wij voegen daar nu een Portugees recept aan toe. En wij noemen deze schelpen dus ook gewoon bij de Portugese naam; Amêijoas. Hoe je het uitspreekt? Probeer maar eens heel vloeiend aa-mee-zjoe-as te zeggen. Bonuspunten als je een filmpje maakt en ons tagt op social media 😉

Supersnel klaar

Terug naar het recept. Amêijoas á Bulhão Pato staan in een handomdraai op tafel. Het allerlekkerst is het natuurlijk om verse amêijoas te eten. Houdt er dan rekening mee dat je de schelpen nog moet spoelen voordat ze de pan in gaan. Net als bij verse mosselen spoel je ze twee keer om zand te verwijderen. En zo kun je ook meteen de kapotte schelpen en de schelpen die niet meer dicht gaan er tussenuit halen.

Is het spoelen en sorteren van de verse schelpen een karweitje dat je ervan weerhoudt om dit lekkers op tafel te toveren? Amêijoas kun je ook ingevroren kopen. De schelpen zijn dan al schoongemaakt en voorgekookt en kunnen zo de pan in!

BLOG kop SdP

Amêijoas a bulhão pato

Serveer als voorgerecht óf als hoofdgerecht. Deze venusschelpen zijn altijd een hit!
Cook Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Course Hoofdgerecht, Voorgerecht
Cuisine Portugese keuken
Servings 2 personen
Calories 77 kcal

Ingredients
  

  • 1 kilo amêijoas
  • 2 theelepel(s) massa de alho
  • 3 tenen knoflook In plakjes gesneden.
  • 1 glas witte wijn
  • 1 citroen In partjes.
  • olijfolie
  • vers gehakte koriander
  • grof zeezout
  • peper

Instructions
 

  • Spoel de amêijoas om zout te verwijderen. Dit hoeft alleen alsze vers zijn. Gebruik je amêijoas uit de diepvries dan hoef je ze enkel te laten ontdooien en uitlekken.
  • Fruit de massa de alho aan in olijfolie in een ruime pan.
  • Voeg de amêijoas toe en laat ze goed doorwarmen.
  • Schenk het glas wijn erbij.
  • Knijp één of twee partjes citroen uit boven de pan.
  • Maal wat verse peper over het geheel en voeg zout naar smaak toe.
  • Laat alles garen en roer voorzichtig om tot alle schelpen open zijn.
  • Serveer in een diep bord met veel kookvocht. Bestrooi alles met vers gehakte koriander en plakjes verse knoflook.

Nutrition

Serving: 600gramCalories: 77kcalCarbohydrates: 8gProtein: 1gFat: 1gSaturated Fat: 1gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 1gCholesterol: 1mgSodium: 8mgPotassium: 134mgFiber: 2gSugar: 2gVitamin A: 14IUVitamin C: 29mgCalcium: 25mgIron: 1mg
Keyword Amêijoas, Venusschelpen
Tried this recipe?Let us know how it was!

Lekker dippen

Als Sergio me wil verwennen met deze fantastische maaltijd krijg ik altijd een heads up van tevoren. Wanneer we amêijoas eten, eten we ze namelijk altijd als volledige maaltijd. En dat betekent dat we er heerlijk vers gebakken pão caseiro bij serveren. Het brood snijden we in dikke plakken en scheuren we aan tafel lekker in kleinere stukken om lekker mee te dippen. Het vocht van de schelpen, de olie, de wijn en de verse knoflook en koriander zijn bijna een gerecht op zich. Het laat zich raden dat wij dus altijd lang natafelen en dat de borden zo schoon leeggegeten worden dat ze zo terug de kast in kunnen 😉

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingredienten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Ameijoas a Bulhao Pato

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijão frade e atúm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niçoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grão de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zó óntzettend…
Pota salada com batata klinkt héél exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirão & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet héél bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mãe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…
Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat…

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis