Arroz de pato was hier in huis een instant hit. Eend is niet echt dagelijkse kost in de Nederlandse keuken, de kinderen hadden het zelfs nog niet allemaal al eerder geproefd. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen. Toen we met boodschappen halen hele eenden in de vriezer zagen liggen, stelde Sergio voor om iets te maken dat we nog niet kenden. Inmiddels denk ik dat hij er spijt van heeft, want het liefst zouden we hem iedere dag de keuken in jagen om het te maken ;’)
Hele eend
Arroz de pato is redelijk bewerkelijk om te maken omdat het gewoon het allerlekkerst is om te maken van een hele eend. Je hebt naast het eendenvlees ook eendenbouillon nodig om de rijst te laten barsten van de smaak. En laat eendenbouillon nu net niet te maken zijn met bouillonblokjes. Dat houdt in dat je een grote pan en veel geduld nodig hebt. Je moet die hele eend namelijk niet alleen koken, je moet hem ook pluizen en je moet vanwege de losse kruiden die je toevoegt ook de bouillon zeven voordat je hem verder gebruikt. Gelukkig smaakt alles ook fantastisch als je eendenborst gebruikt voor dit recept. De smaak van de bouillon is dan iets minder intens, maar het pluizen van een eendenborst gaat véél gemakkelijker dan het uitpluizen van een heel karkas omdat er geen botjes zijn.
Chouriço en spek
Naast eendenvlees gaan er ook chouriço en spekblokjes in de arroz de pato. Bij ons is het favoriet om een wat meer pittige chourico te gebruiken. Het vet wat daar uit komt zit echt bomvol smaak en gaat heel goed samen met de volle smaak van eend. De spek wordt niet uitgebakken, maar meegekookt. Voor wie bekend is met gekookt spek… De één is er gek op, de ander (Linda bijvoorbeeld) die gruwelt er van. In arroz de pato smaken de gekookte spekblokjes héél anders dan je zou verwachten, dus don’t knock it ’till you try it. Gekookte spekblokjes kunnen écht heel lekker zijn!
Portugees comfort food
Stel je nu eens voor… We hebben het al gehad over eendenvlees. Die is vol van smaak, zoet en een beetje kruidig. Daarbij de rokerige, en afhankelijk van je keuze iets pittige, smaak van chouriço in combinatie met het zoute van de spekblokjes. Proef je hem al?
Dat alles gaat samen met een romige rijst die letterlijk knált van de smaak. De rijst koken we namelijk niet in water. Die garen we, net als een risotto, met de bouillon waar de eend in is gekookt. Die bouillon zit ook bomvol smaak omdat daar de nodige kruiden in zijn verdwenen. Als klap op de vuurpijl gaat alles, nadat alle smaken al goed zijn gemengd, nog heel even de oven in. Hier wordt nog iets extra chouriço toegevoegd wat voor een extra bite zorgt. Vanuit de oven direct serveren en dan is het genieten van iedere hap.
Arroz de pato
Ingrediënten
- 1.5 liter water
- 100 milliliter rode wijn
- 150 gram choriço
- 150 gram bacon blokjes
- 2 laurier blaadjes
- 4 eendenborsten
- 1 tl zout
- 50 milliliter olijfolie
- 1 ui middel groot
- 3 tenen knoflook
- 1.5 el tomaten puree
- 400 gram agulha rijst
- peper naar smaak
- paprika poeder naar smaak
Instructies
- in een pan met 1,5l water en de rode wijn de eend,choriço,bacon,laurier en zout 40 min laten koken.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Giet het geheel af, maar bewaar het kookvocht.
- Maak in een pan een stoofpotje met de olie, de gehakte ui en de gehakte knoflook. Laat het 3 minuten bruin worden en voeg de tomatenpulp toe.
- Laat dit mengsel een paar minuten stoven
- Als je vlees afgekoeld is, snipper je de eend en snijd je de choriço (als je een hele hebt gebruikt) in plakjes.
- Doe de eend, choriço en bacon in je stoofpan.
- Voeg hieraan ongeveer 100 ml kookvocht toe.
- Laat dit ongeveer 3 minuten zacht koken.
- Voeg je rijst toe aan de stoof pan, meng alles goed door elkaar heen.
- Giet 400 ml stoofvocht op het mengsel en voeg paprika poeder toe.
- Laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Roer het af en toe door zodat het niet aan de bodem van je pan blijft plakken en als het te droog wordt nog een scheutje kookvocht bijschenken.
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Doe alles in een ovenschaal en garneer met nog wat plakjes choriço.
- Doe je ovenschaal ongeveer 15 minuten in de oven tot dat de rijst goud bruin is.
Notities
Nutrition
Arroz de pato – een liefdesverklaring
Of ik nu het recept uittyp, probeer uit te leggen hoe fantastisch dit gerecht smaakt of dat ik het geserveerd krijg omdat Sergio de keuken in is gedoken, arroz de pato is een liefdesverklaring. De smaak is niet te vergelijken. Door alle ingredienten en de verschillende bereidingstechnieken die worden gebruikt bestaat iedere hap die je neemt uit allemaal laagjes van smaken en structuren. Als je de Disneyfilm Ratatouille hebt gezien, dan weet je hoe Remy (de rat) plaatjes, kleuren en bewegingen ziet als hij smaken combineert en dingen proeft. Hij doet zelfs blije dansjes/sprongetjes als iets perfect is. Dát is hoe het gaat als jij arroz de pato gaat eten. Bij iedere hap die je neemt, beloofd.
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!
Wat een verrassend gerecht, ik heb zelf nog nooit eend gegeten.
Ik eet eigenlijk bijna geen vlees meer. Maar dit ziet er echt heerlijk uit😍
Eigenlijk heb ik nog nooit eend gegeten. Wel heb ik gehoord dat het lekker is. Het eten ziet er wel lekker uit! Risotto rijst vind ik sowieso erg lekker❤️
Ik heb 1 keer eerder eend gegeten, dat was wel lekker. Maar ga toch liever voor kip denk ik. Wel leuk dat je dit recept deelt.
Leuk om je enthousiasme over dit recept te lezen
Ziet er goed uit! Lijkt wel iets op paella! Heb je ook tips voor een vega alternatief? Wij eten nl al jaren geen vlees meer.
Oh, dit hebben we gehad tijdens onze vakantie in Portugal een paar jaar geleden, inderdaad erg lekker!
Het is dat ik niet van eend hou, maar het ziet er wel verrukkelijk uit!
Je kunt de eend ook vervangen door kip. Dan maak je er arroz de frango van. Dat smaakt ook heel lekker, maar wel heel anders omdat de smaak van eend en kip (vind ik persoonlijk) niet te vergelijken is.
Ziet er zo smakelijk uit, ga ik ook eens proberen binnenkort 🥳
Alvast bom appetit! Laat je weten of het heeft gesmaakt?
Ooooh hmmm dit ziet er super lekker uit! Dit ga ik zeker snel eens een keer maken.
Net terug uit Portugal waar we dit recept gegeten hebben. Waren aangenaam verrast. We hadden zoiets wat krijgen we nu te eten maar zo lekker. Dus nu gaan we het zelf maken. Waar kunnen we deze rijst en chorizo kopen? Groetjes Daphne
Hoi Daphne, Hopelijk heb je een leuke tijd gehad in Portugal! De rijst hebben wij standaard in het assortiment zitten 🙂 https://saboresdeportugal.nl/product/cigala-agulha-1-kilo/ de chouriço hebben we tijdens de kerstdagen weer op voorraad.