Hele eend
Arroz de pato is redelijk bewerkelijk om te maken omdat het gewoon het allerlekkerst is om te maken van een hele eend. Je hebt naast het eendenvlees ook eendenbouillon nodig om de rijst te laten barsten van de smaak. En laat eendenbouillon nu net niet te maken zijn met bouillonblokjes. Dat houdt in dat je een grote pan en veel geduld nodig hebt. Je moet die hele eend namelijk niet alleen koken, je moet hem ook pluizen en je moet vanwege de losse kruiden die je toevoegt ook de bouillon zeven voordat je hem verder gebruikt. Gelukkig smaakt alles ook fantastisch als je eendenborst gebruikt voor dit recept. De smaak van de bouillon is dan iets minder intens, maar het pluizen van een eendenborst gaat vรฉรฉl gemakkelijker dan het uitpluizen van een heel karkas omdat er geen botjes zijn.
Chouriรงo en spek
Naast eendenvlees gaan er ook chouriรงo en spekblokjes in de arroz de pato. Bij ons is het favoriet om een wat meer pittige chourico te gebruiken. Het vet wat daar uit komt zit echt bomvol smaak en gaat heel goed samen met de volle smaak van eend. De spek wordt niet uitgebakken, maar meegekookt. Voor wie bekend is met gekookt spek… De รฉรฉn is er gek op, de ander (Linda bijvoorbeeld) die gruwelt er van. In arroz de pato smaken de gekookte spekblokjes hรฉรฉl anders dan je zou verwachten, dus don’t knock it ’till you try it. Gekookte spekblokjes kunnen รฉcht heel lekker zijn!
Portugees comfort food
Stel je nu eens voor… We hebben het al gehad over eendenvlees. Die is vol van smaak, zoet en een beetje kruidig. Daarbij de rokerige, en afhankelijk van je keuze iets pittige, smaak van chouriรงo in combinatie met het zoute van de spekblokjes. Proef je hem al?
Dat alles gaat samen met een romige rijst die letterlijk knรกlt van de smaak. De rijst koken we namelijk niet in water. Die garen we, net als een risotto, met de bouillon waar de eend in is gekookt. Die bouillon zit ook bomvol smaak omdat daar de nodige kruiden in zijn verdwenen. Als klap op de vuurpijl gaat alles, nadat alle smaken al goed zijn gemengd, nog heel even de oven in. Hier wordt nog iets extra chouriรงo toegevoegd wat voor een extra bite zorgt. Vanuit de oven direct serveren en dan is het genieten van iedere hap.
Arroz de pato
Ingredients
- 1.5 liter water
- 100 milliliter rode wijn
- 150 gram choriรงo
- 150 gram bacon blokjes
- 2 laurier blaadjes
- 4 eendenborsten
- 1 tl zout
- 50 milliliter olijfolie
- 1 ui middel groot
- 3 tenen knoflook
- 1.5 el tomaten puree
- 400 gram agulha rijst
- peper naar smaak
- paprika poeder naar smaak
Instructions
- in een pan met 1,5l water en de rode wijn de eend,choriรงo,bacon,laurier en zout 40 min laten koken.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Giet het geheel af, maar bewaar het kookvocht.
- Maak in een pan een stoofpotje met de olie, de gehakte ui en de gehakte knoflook. Laat het 3 minuten bruin worden en voeg de tomatenpulp toe.
- Laat dit mengsel een paar minuten stoven
- Als je vlees afgekoeld is, snipper je de eend en snijd je de choriรงo (als je een hele hebt gebruikt) in plakjes.
- Doe de eend, choriรงo en bacon in je stoofpan.
- Voeg hieraan ongeveer 100 ml kookvocht toe.
- Laat dit ongeveer 3 minuten zacht koken.
- Voeg je rijst toe aan de stoof pan, meng alles goed door elkaar heen.
- Giet 400 ml stoofvocht op het mengsel en voeg paprika poeder toe.
- Laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Roer het af en toe door zodat het niet aan de bodem van je pan blijft plakken en als het te droog wordt nog een scheutje kookvocht bijschenken.
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Doe alles in een ovenschaal en garneer met nog wat plakjes choriรงo.
- Doe je ovenschaal ongeveer 15 minuten in de oven tot dat de rijst goud bruin is.
Notes
Nutrition
Arroz de pato – een liefdesverklaring
Of ik nu het recept uittyp, probeer uit te leggen hoe fantastisch dit gerecht smaakt of dat ik het geserveerd krijg omdat Sergio de keuken in is gedoken, arroz de pato is een liefdesverklaring. De smaak is niet te vergelijken. Door alle ingredienten en de verschillende bereidingstechnieken die worden gebruikt bestaat iedere hap die je neemt uit allemaal laagjes van smaken en structuren. Als je de Disneyfilm Ratatouille hebt gezien, dan weet je hoe Remy (de rat) plaatjes, kleuren en bewegingen ziet als hij smaken combineert en dingen proeft. Hij doet zelfs blije dansjes/sprongetjes als iets perfect is. Dรกt is hoe het gaat als jij arroz de pato gaat eten. Bij iedere hap die je neemt, beloofd.
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediรซnten bestel je bij onsย in de webshopย en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!