Torta de grão de bico – Portugees recept voor kikkererwtentaart

Torta de grão de bico | SaboresDePortugal.nl

Torta de grão de bico, oftewel kikkererwtentaart, ik moest mezelf er toch eens even twee keer over achter mijn oren krabbelen. Ik mag dan gek zijn op kikkererwten in allerlei variaties, in een taart kon ik me er niets bij voorstellen. Gek genoeg maakte dat het juist een hele goede reden om er direct de keuken voor in te duiken. De zoete aardappeltaart die ik al eens proefde in Portugal was een zeer aangename verrassing, dus waarom zou het met een torta de grão de bico anders zijn!

Grão de bico

Grão de bico is de volledige Portugese naam voor kikkererwten, ze worden meestal enkel grão genoemd. Stel je de hilariteit eens voor als je probeert de taal te leren, je heel trots bent op jezelf dat je hebt uitgevogeld dat met grão kikkererwten worden bedoeld en je dan in de supermarkt koffiebonen tegenkomt… Juist, koffiebonen zijn ook grão. De Portugese taal is behoorlijk context afhankelijk en als je blind vaart op het herkennen van losse woordjes levert dat af en toe hilariteit op. Misschien had het ook een koffiebonen taart op kunnen leveren, maar dat is een probeersel voor een ander moment.

Torta de grao de bico 1

Boa doceira

Mijn schoonmoeder is geen Portugese, maar een Braziliaanse. Het is dus waarschijnlijk overbodig om te vermelden dat ze gek is op zowel het maken als eten van alles dat zoet is. Ondanks dat mijn Portugees zwaar te wensen overlaat kan ik met haar heel goed communiceren. Een foto van één van mijn Portugese (of Braziliaanse) baksels in de familie app wordt altijd zeer gewaardeerd. Stel je het blije dansje eens voor dat ze deed toen ik een foto stuurde van mijn brigadeiros 😉 Inmiddels ben ik de taal ook voldoende machtig om af en toe een recept los te peuteren zonder dat Sergio als vertaal-baak hoeft op te treden, dus het gaat de goede kant op. Alleen toen oma Portugal het had over een “boa doceira” in reactie op deze taart moest Sergio me toch even vertellen dat dat een “goede banketbakker” is. Trots momentje, want om zo genoemd te worden door iemand die ook in de keuken werkt is wel een dingetje…

Het recept voor torta de grão de bico

Genoeg inside info. Kudo’s voor jou als je nog niet op het “Naar recept gaan knopje” hebt gedrukt. Hoog tijd om het recept te delen zodat je zelf de keuken in kunt duiken. Je kunt kiezen voor kikkererwten uit blik. Dat is het allergemakkelijkst. Als je kiest voor gedroogde kikkererwten moet je ze 24 uur laten weken en daarna koken voordat je ze kunt gebruiken. Volgens sommigen komt het de smaak ten goede om te werken met gedroogde kikkererwten. Ik geef eerlijk toe dat ik daar het geduld niet voor heb. Als ik zin heb om te bakken, dan heb ik NU zin om te bakken 😉 Ik kies dus voor kikkererwten uit blik en gebruik het restje om gezonde borrelnootjes mee te maken.

Torta kop SdP

Torta de grão de bico

Wie zegt dat kikkererwten alleen maar geschikt zijn voor hartige gerechten en hapjes?
Cook Time 40 minutes
Rusttijd 30 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Course Dessert, Pastelaria, Voor bij de koffie
Cuisine Portugese keuken
Servings 12 punten
Calories 292 kcal

Equipment

  • Weegschaal
  • Keukenmachine
  • Lage taartvorm
  • Pannenlikker
  • Deegroller

Ingredients
  

Voor het deeg

  • 250 gram bloem
  • 125 gram boter
  • 75 milliliter water
  • zout

Voor de vulling

  • 150 gram kikkererwten uit blik of gekookt
  • 250 gram suiker
  • 25 gram bloem
  • 20 gram boter gesmolten
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 2 eierdooiers
  • rasp van één citroen
  • poedersuiker

Instructions
 

  • Laat je oven voorverwarmen op 175 graden

Om het deeg te maken

  • Doe de bloem, boter en het zout in een kom en mix het samen.
  • Voeg het water toe aan het mengsel en mix totdat het een bal wordt.
  • Dek het deeg af met folie en laat het een half uur rusten in de koelkast. Ondertussen maak je de vulling.
  • Rol na een half uur het deeg uit en leg het in een ingevette taartvorm.

Om de vulling te maken

  • Doe de kikkererwten in de keukenmachine en maal ze helemaal fijn.
  • Voeg de suiker toe en maal het geheel tot een pasta. Zorg dat je het mengsel wat tegen de rand zit ook goed naar beneden schraapt zodat alles goed maalt en mixt.
  • Voeg de gesmolten boter toe en mix alles nog een keer.
  • De bloem, eieren, eidooiers en citroenrasp mogen worden toegevoegd. Mix alles voor de laatste keer tot een gladde vulling.
  • Als het goed is heb je inmiddels het deeg uitgerold in de ingevette taartvorm. Heb je dit nog niet gedaan, doe het dan nu.
  • Giet de vulling op de taartbodem.
  • Strooi de vanillesuiker over de bovenkant van de taart.
  • Bak de taart in 25 tot 30 minuten af.
  • Laat de taart afkoelen en haal hem uit de vorm.
  • Bestrooi (rijkelijk) met poedersuiker en serveer maar!

Nutrition

Serving: 1puntCalories: 292kcalCarbohydrates: 42gProtein: 5gFat: 12gSaturated Fat: 7gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 3gTrans Fat: 1gCholesterol: 86mgSodium: 100mgPotassium: 78mgFiber: 2gSugar: 22gVitamin A: 388IUVitamin C: 1mgCalcium: 21mgIron: 2mg
Keyword Grão de bico, Kikkererwten, Taart, Torta, Verrassend
Tried this recipe?Let us know how it was!

Gezonde taart?

Kikkererwten zijn heel gezond. Helaas is deze kikkererwtentaart dat iets minder. Door de grote hoeveelheid suiker had je dat waarschijnlijk al wel geraden. Geeft niets, want af en toe moet je jezelf verwennen. Dat gaat met een zelfgemaakte torta de grão de bico zeker lukken. Als mijn schoonmoeder me al de titel “goede banketbakker” toebedeelt, dan zal ook jouw (schoon-)moeder zeker onder de indruk van deze simpel te maken, maar toch wel bijzondere taart!

Durf jij het ook aan om met kikkererwten een zoet baksel te maken? Wij zouden zeggen, duik snel de keuken in en vergeet niet om jouw Portugese kikkererwtentaart of torta de grão de bico op social media te delen met #saboresdeportugal en/of ons te taggen op @saboresdeportugalnl. We zijn benieuwd hoe hij je smaakt en stiekem nog meer benieuwd naar wat jouw (schoon-)moeder te zeggen had! 😉 Durf je haar geen kikkererwtentaart te serveren? We hebben ook een familierecept voor oma’s appeltaart voor je. Da’s een veilige keuze en ook superlekker!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingredienten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Torta de grão de bico | SaboresDePortugal.nl

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijão frade e atúm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niçoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grão de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zó óntzettend…
Pota salada com batata klinkt héél exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirão & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet héél bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mãe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…
Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat…

Volg ons op sociale media

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis