5 weetjes over Portugese honing

10 weetjes over Portugese honing | SaboresDePortugal.nl

Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete smaak, en is geliefd bij zowel locals als toeristen. Als wij in Portugal zijn kunnen we geen lokale markt bezoeken zonder minstens één enthousiaste imker tegen te komen die zijn honing graag laat proeven. En dat enthousiasme is terecht. Er zijn verschillende soorten honing en die hebben allemaal hun eigen smaak. En wist je dat je meer kunt met honing dan het enkel door je thee roeren? In dit artikel delen we vijf leuke weetjes over Portugese honing.

Grootste honingproducent van Europa

Portugal is een van de grootste honingproducenten van Europa. Er zouden in heel Portugal zo’n 4500 imkers te vinden moeten zijn die samen met hun bijenvolken op jaarbasis ongeveer 13.000 ton (!) honing produceren. Honing is voor Portugal dan ook een belangrijk exportproduct. Je zou denken dat als er zoveel honing wordt geproduceerd en geëxporteerd, dat ze er meer dan genoeg van hebben. Niets is minder waar, want in 2021 importeerden ze 7100 ton honing!

5 Weetjes over Portugese honing | SaboresDePortugal.nl

Honing met een smaakje

De kleur en smaak van honing is afhankelijk van het soort bloemen waar de bijen hun nectar verzamelen. Naast bloemenhoning, zoals wij die ook kennen en kunnen oogsten in Nederland, vind je in Portugal heel veel verschillende soorten honing zoals kastanje honing, eucalyptus honing, rozemarijn honing, zonnebloem honing of heide honing.

DOP honing

Als je een liefhebber bent van Portugese wijnen of Portugese kazen, dan ben je hem al vaker tegengekomen, de aanduiding DOP. Het is de afkorting van Denominação de Origem Protegida, wat vertaalt als “Beschermde Benaming van Herkomst”. Dit betekent dat een product met deze aanduiding ook écht afkomstig is uit een specifieke regio en kenmerken heeft die specifiek aan die regio toebehoren. In Portugal zijn er negen DOP gebieden voor honing. Zo heb je in het Noord-Oosten tegen de Spaanse grens Mel do Parque de Montesinho DOP honing vandaan komt, zijn de Azoren ook een DOP regio en in onze hometown in Portugal vind je Mel da Serra de Monchique DOP. In totaal heeft Portugal negen DOP gebieden voor honing.

5 weetjes over Portugese honing | SaboresDePortugal.nl

Honing sommelier

Bijna iedereen weet wel wat een sommelier is; Iemand met veel kennis over wijnen, die door wijn te ruiken, proeven en bekijken héél gedetailleerde informatie kan geven. Er bestaan ook sommeliers voor honing. De juiste naam voor iemand met deze kennis en kunde is een meliloog. Tenminste, dat denken we. Ondanks dat het beroep honing sommelier snel aan terrein aan het winnen is, is er geen eenduidige benaming voor het beroep te vinden. Wel weten we dat het proeven van honing als kunst wordt gezien en dat deze kunst in het Engels “melilogy” wordt genoemd. Meliloog leek ons dus de juiste ver-Nederlandsing. De Dikke van Dale kent het woord niet, maar die kent het woord “honing sommelier” ook niet en dat is een wereldwijd gebruikte term.

Portugese honing voor je huid

Met Portugese honing kun je heel gemakkelijk een gezichtsmasker maken. Dat is iets dat wij geregeld doen als we in Portugal op vakantie zijn. Een honingmasker is snel gemaakt en je huid wordt er héél blij van! Het favoriete gezichtsmasker van Linda en de meiden is heel simpel;

Meng twee eetlepels honing met één eetlepel cacaopoeder en 75 mililiter yoghurt. Maak je gezicht schoon met lauw water, breng het mengsel aan en laat een kwartiertje tot 20 minuten inwerken. Was het masker van je gezicht af met enkel lauw water en dep je gezicht voorzichtig droog met een zachte (hand-)doek.

Een heerlijk maskertje om je gezicht mee te verwennen als je een hele dag hebt genoten van de Portugese zon. Je huid komt tot rust en wordt gevoed zodat je de volgende dag weer heerlijk kunt genieten.

5 Weetjes over Portugese honing | SaboresDePortugal.nl

Portugese honing in Nederland

Natuurlijk vind je verschillende soorten Portugese honing bij ons in het assortiment. Of je nu alleen graag honing door je thee roert, je in de keuken los gaat op dressings, marinades en sauzen met honing (zei er iemand honing-mosterd saus) of dat je aan de slag wilt met het zelf maken van gezichtsmaskers met honing, met een grote pot Portugese honing in huis zit je altijd goed en kun je alle kanten op.

Kleine tip voor Moederdag of voor wanneer je iemand sowieso eens wilt verwennen met een bijzonder kleinigheidje; Probeer eens amandelen in rozemarijn honing. Lekker om zo de nootjes te eten, om je ontbijt luxe mee aan te kneden, lekkere baksels mee te maken, om je ijs mee te decoreren, als aankleding bij een lekker kaasplankje… Nou ja, eigenlijk is het gewoon een klein beetje “keukenprins(es) in een potje”.

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Wat doe jij allemaal met Portugese honing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *