10 weetjes over Portugal – #1

10 weetjes over Portugal | SaboresDePortugal.nl

Portugal is een onderwerp waar we boeken over vol kunnen schrijven. Nu vinden we een boek ietwat hoog gegrepen, dus voorlopig houden we het bij bloggen. Als we hadden kunnen zingen dan hadden we hoogstwaarschijnlijk fado gezongen. Fado is het Portugese levenslied en werd in 2011 door UNESCO uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Dat zegt iets over hoe belangrijk fado is voor de Portugezen. Er zijn nog veel meer leuke, kleine, grappige, bijzondere, onverwachte weetjes over Portugal te vertellen. Hoog tijd om jullie te trakteren op een deel 1 van 10 weetjes over Portugal!

Portugal is één van de oudste landen ter wereld

Laten we maar meteen beginnen met één van de langst bestaande weetjes. In het jaar 1279 na Christus werd door Spanje en Portugal een vredesovereenkomst getekend. De landgrenzen die toen werden bepaald zijn vandaag de dag nog nagenoeg gelijk aan hetgeen toen werd bepaald.

10 weetjes over Portugal - #1 | SaboresDePortugal.nl

De eerste échte wereldmacht

Portugal was de allereerste wereldmacht. En ze waren niet alleen de eerste, ze waren ook een van de grootsten. Ze hadden koloniën op alle continenten. Zo hadden ze op het Amerikaanse continent Brazilie, op het Aziatisch continent een redelijk aantal waaronder Macau (China) en Goa (India) en onder andere Angola en Kaap Verdië op het Afrikaans continent.

De één na oudste stad in Europa

Als Portugal één van de oudste landen is, dan kun je wel raden dat één van de oudste steden in Europa ook in Portugal te vinden is. Athene is de oudste stad in Europa, daarna volgt Lissabon. De eerste bewoners van Lissabon vestigden zich daar ruim 3000 jaar geleden. Dat maakt de stad niet alleen ouder dan steden als Londen of Rome. Het maakt de stad zelfs zo’n 400 jaar ouder dan het gehele Romeinse rijk dat gesticht werd in het jaar 753 voor Christus!

10 weetjes over Portugal - #1 | SaboresDePortugal.nl

Oudste universiteit van Europa

De oudste universiteit van Europa is ook te vinden in Portugal. Nu verwacht je waarschijnlijk dat die in Lissabon te vinden is. Hopelijk heb je daar het miljoen niet op ingezet, want dan verlies je. Of, nou ja… Het is niet het goede antwoord, maar ook niet helemaal het foute antwoord…

In het noordwesten van Portugal vind je de stad Coimbra. In het jaar 1290 stichtte koning Dionysius daar de Universiteit van Coimbra. Als je goed hebt opgelet dan zie je dat de oudste universiteit dus maar 11 jaar “jonger” is dan een van de oudste landen van Europa. In de loop van de eeuwen werd de universiteit tweemaal naar Lissabon verplaatst. In het jaar 1537 werd de universiteit op bevel van koning Johan III definitief verplaatst naar Coimbra. Zo is de universiteit van Coimbra dus de oudste van Europa, en hij is nog steeds in gebruik! Er zijn acht faculteiten waar in totaal ruim 20.000 studenten een studie volgen.

Oudste boekwinkel ter wereld

Ook de oudste boekwinkel ter wereld is in Portugal te vinden. Om precies te zijn vind je deze in Lissabon aan de Rua Garrett. Hier opende de winkel in 1732 en hij is daar met een tussenpoos van 18 jaar ook altijd blijven zitten. Tijdens de grote aardbeving van 1755, waarbij een aardbeving van 9 op de schaal van Richter, een tsunami en een grote brand bijna heel Lissabon verwoestte, werd de winkel vrijwel volledig weggevaagd. Heel toepasselijk vond de winkel een nieuw onderkomen in de Capela de Nossa Senhora das Necessidades (Kapel van onze Lieve Vrouw van Behoeften) waar de winkel zich volledig terug opbouwde om zich na 18 jaar, in 1773, weer te vestigen op hun oorspronkelijke lokatie aan de Rua Garret in Lisbon Baixa. Inmiddels is Livraria Bertrand niet slechts een boekwinkel. Het is naast een van de grootste boekenwinkelketens met 52 vestigingen in Portugal en Spanje óók een uitgeverij geworden.

Als je 10 weetjes over Portugal wilt delen, dan ontkom je niet aan dit soort historische weetjes. Naast een stukje geschiedenisles, hebben we ook nog een aantal leuke en actuele weetjes over Portugal voor jullie!

Portugal is een buurland van Amerika

Ja, je leest het goed. Portugal grenst aan Amerika! De Atlantische Ocean ligt er weliswaar tussen, maar dat mag de pret niet drukken. Het meest zuidwestelijke punt van Europa op het vaste land ligt in Portugal bij Cabo de São Vicente. Wij hebben het wel eens bezocht vanuit Monchique en het is best bijzonder om op zo’n punt te staan. Met de woeste golven van de Atlantische Oceaan is het toch nét even spectaculairder dan het Drielandenpunt bij Vaals 😉 Het meest westelijke punt van Europa ligt ook in Portugal, maar een stuk hoger, bij Cabo da Roca. Het meest westelijke punt van Europa dat niet op het vaste land is gelegen, ligt op de Azoren. Dat punt heeft de naam Monchique Islet. Ga je vanaf Monchique Islet nog 3211 kilometer verder naar het westen, dan sta je in Amerika.

10 weetjes over Portugal - #1 | SaboresDePortugal.nl

Koploper legalisatie homohuwelijk

Mediterrane landen staan vaak (óók) bekend om de macho cultuur. De mannen zijn temperamentvol, stoer, een tikkeltje arrogant en vooral héél erg mannelijk. Je zou dus niet direct verwachten dat openlijk homo/lesbi zijn gewoon kan. Hoe verkeerd kan een beeld zijn als je leeft in aannames! Portugal was het zesde land in Europa dat het homohuwelijk legaliseerde. Sinds 1 april 2010 is het ook in Portugal voor mensen van hetzelfde geslacht mogelijk om te trouwen. Goed voorbeeld doet goed volgen, want landen als Frankrijk, Ierland en Finland volgens pas jaren later dit voorbeeld.

Surfer’s paradise

Als je graag surft, dan is Portugal een waar paradijs te noemen. Van het noorden tot het zuiden is de gehele kust bezaaid met droomspots voor surfers. Of je nu een beginner bent, of als gevorderde je weg weet te vinden in de golven op een board, in Portugal vind je de surfstek van je dromen. Wij hebben de luxe van een persoonlijke instructeur, maar als je die niet hebt zijn er langs de gehele kust ook heel veel surfscholen te vinden voor iedere leeftijd en alle niveau’s.

De hoogste golf ooit werd ook in Portugal gevangen. In 2010 ving surfer Garrett McNamara een golf van 30 meter hoog bij Nazaré in het midden van Portugal. Tot op de dag van vandaag is dat record ongeëvenaard.

Christiano Ronaldo is een Portugees

Ook sportief, maar van een héél ander kaliber; Christiano Ronaldo. Love him or hate him, maar deze nog levende voetballegende werd in 1985 geboren in Santo António, een wijk van de plaats Funchal op het eiland Madeira.

10 weetjes over Portugal - #1 | SaboresDePortugal.nl

Portugal heeft de meeste zonuren

Het is altijd ruziën en stuivertje wisselen tussen Portugal en Spanje wie nu de meeste zonuren van Europa heeft. Gelukkig heeft ook de consumentenbond hier ooit onderzoek naar gedaan en volgens hen is Praia de Rocha, in het zuiden van Portugal in de Algarve, de plaats met de allermeeste zonuren van Europa. Waar je in Portugal sowieso verzekerd bent van ruim 3000 zonuren, mag je in Praia da Rocha rekenen op ruim 3100 (3161 om precies te zijn) zonuren. Laat het strand dat wij het meest bezoeken nu op loopafstand zitten van Praia da Rocha. Misschien moeten we voortaan ieder jaar in januari maar gewoon aftrappen met een werkvakantie in Portugal

10 weetjes over Portugal

Tien weetjes zijn er natuurlijk veel te weinig om alle leuke, historische, bijzondere, leerzame, grappige en ook nutteloze weetjes over Portugal op een rijtje te zetten. Daarom hebben we ook dit artikel maar de aanduiding #1 gegeven zodat we nog eens vaker algemene weetjes op een rij kunnen zetten. Voor nu hebben we er in ieder geval voor gezorgd dat je met een rondje Portugal triviant beslagen ten ijs komt en ook op het volgende feestje van je werk hoef je niet meer met je mond vol tanden te staan als het gesprek even stil valt 😉

Welk van deze weetjes kende jij al wel of nog niet? En wat vind je zelf een leuk weetje over Portugal?

14 reacties op “10 weetjes over Portugal – #1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *