Geschiedenis van feijoada
Feijoada heeft nogal een spannende geschiedenis. Of eigenlijk zelfs meerdere, want niemand weet precies wat er waar is van alle verhalen. Het klinkt als de intro van een goed griezelverhaal, maar het is dus ook de intro voor dit al eeuwenoude gerecht. Volgens veel mensen is het een van oorsprong Braziliaans gerecht. Anderen zeggen dat feijoada afstamt van de Franse cassoulet, de Spaanse cozido madrileño of de Italiaanse casserola. En dan is er natuurlijk de versie die wij voor waarheid aannemen en dat is dat feijoada is geinspireerd en ontstaan uit allerlei verschillende Portugese gerechten met varkensvlees en bonen als basis.
Ultieme restverwerking
Er is één ding waar bijna iedereen het wel over eens is en dat is dat feijoada de ultieme manier is om vleesresten te verwerken. Al zijn de meningen dan weer verdeeld over de reden waarom dat zo is. Volgens sommigen is feijoadda van oorsprong een slavenmaaltijd, anderen zeggen dat het een maaltijd was die door iedereen werd gegeten omdat er gewoon niets anders voor handen was.
Wanneer we spreken over vleesresten dan hebben we het in dit geval over varkensoor (wat bijvoorbeeld ook wordt gebruikt voor de bereiding van sopa de pedra), varkensstaart en alle andere stukken van het beest die niet “gewoon gegeten” kunnen worden. Het weggooien van eten was honderden jaren geleden een doodzonde, dus wanneer een beest werd geslacht was dat al een luxe en moest ieder deel dus ook gebruikt worden voor het bereiden van voedsel. Stoofpotten zijn een ideale manier om dat soort delen van een dier te verwerken. Bonen zijn een relatief goedkope en voedzame vulling en door die twee te combineren is feijoada ontstaan.
Moderne feijoada
Laat het voorgaande je niet afschrikken. Ons recept voor feijoada bevat geen spannende ingrediënten zoals varkenstong. Het spannendste wat wij voor dit recept gebruiken is chouriço preto, bloedworst. Voor de smaak hoort die er wat ons betreft ook wel écht in thuis. Bij het serveren kun je er omheen eten, dat deed Linda de eerste keer ook, maar dan moet je hem bij de bereiding wel nog steeds toevoegen. De smaak die er vanaf komt hóórt zonder twijfel thuis in een lekkere feijoada!
Feijoada à Portuguesa
Ingredients
- 300 gram Procureur lappen
- 200 gram Spareribs zonder bot
- 1 Chouriço
- 1/2 Chouriço Preto
- 300 gram Feijão Branco
- 150 gram Feijão Manteiga
- 100 gram Feijão Encarnado
- 2 Middel grote uien gesnipperd
- 100 gram Portugese Kool kan vervangen worden door boerenkool
- 4 tenen Knoflook
- 1 Wortel
- 1/2 dl Olijfolie
- 1 dl Witte wijn
- 3 Laurier blaadjes
- 1 pak Passata
- Zout en peper naar smaak
Instructions
- Als je gedroogde bonen gebruikt, wel je deze een nacht van te voren.
- Snijd het vlees in blokjes en kruid met zout en peper.
- Snipper de ui.
- Snijd de knoflook fijn.
- Verwarm in een pan de olijfolie met de blaadjes laurier.
- Fruit de ui en de knoflook aan.
- Bak het vlees licht aan in het mengsel.
- Blus alles af met de witte wijn en de passata.
- Voeg alle bonen toe aan de pan.
- Vul de pan aan met water tot alles net onder staat.
- Breng alles zachtjes aan de kook en laat dit door pruttelen tot dat alles gaar is.
Nutrition
Lekker kokkerellen
Terwijl je feijoada staat te pruttelen heb je alle tijd om zelf een lekkere molho de piri piri te maken om erbij te serveren. De feijoada zelf barst al van de smaak en de toevoeging van piri piri maakt hem extra verwarmend. Heerlijk na een lange wandeling (met de hond) in koud weer. Als je graag in de keuken staat en het ook leuk vind om brood te bakken, dan raden we je zeker aan om zelf pão caseiro te bakken om erbij te serveren. Snijdt je brood in dikke plakken gebruik het om lekker in je bord te soppen. De knapperige korst is hier favoriet om je bord mee “uit te dweilen” zodat het bij wijze van spreken schoon de kast terug in kan.
Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!